Video – Ανασκόπηση της Αυτοδιοικητικής Εβδομάδας #64 (5-11/10/20)

Την εβδομάδα που μας πέρασε ψηφίστηκε το νομοσχέδιο σκούπα. Μια σειρά θεμάτων όπως η καθαριότητα, οι αναπτυξιακοί οργανισμοί, οι χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων και το βοήθεια στο σπίτι αντιμετωπίζονται σε 30 και πλέον άρθρα στο νομοσχέδιο περί Ιθαγένειας

Στο myota δημοσιεύουμε και τις αντιρρήσεις της ΚΕΔΕ επί του νομοσχεδίου.

Είχαμε και επανεκκίνηση του διαλόγου για τις αρμοδιότητες με την γνωστή Επιτροπή Κοντιάδη. Δεν υπάρχει καμία εξέλιξη, δεν υπήρξε κανένα έτοιμο κείμενο και η ΚΕΔΕ δεσμεύτηκε να φέρει το δικό της. Στις 5 Νοεμβρίου ξεκινάνε και μίνι συνέδρια σε κάθε ΠΕΔ ξεχωριστά λόγω κορδονιού από την ΠΕΔ Κρήτης.

Δημοσιεύθηκαν και οι αναπτυξιακές προτάσεις της ΚΕΔΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Είχαμε και πρόσκληση του Υπουργείου Εσωτερικών για την προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων. Υπάρχει και υποχρέωση αντικατάστασης του στόλου.

Οπως είχαμε και ενημέρωση στην ΚΕΔΕ από τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την υποχρέωση των δήμων στην χωροθέτηση σταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων και τις χρηματοδοτήσεις που βγαίνουν μέσα στον Νοέμβριο από το Πράσινο Ταμείο.

Ικανοποιείται και το αίτημα προμήθειας εκτός απορριμματοφόρων και άλλων οχημάτων και εντός των ημερών βγαίνει και νέα πρόσκληση μετά από αυτήν για τους δήμους άνω των 50.000 κατοίκων και για τους υπόλοιπους κάτω των 50.000 κατοίκων.

Ετνωμεταξύ την εβδομάδα που μας πέρασε με την κατανομή των 40 εκατομμυρίων για τις δαπάνες και τις απώλειες των δήμων για τον κορονοιό φάνηκαν και τεράστιες τρύπες στο Οικονομικό Παρατηρητήριο. Οπως κατήγγειλαν και απέδειξαν οι δήμαρχοι, το σύστημα μέτρησης ήταν λάθος και τα στοιχεία που συλλέγονται τελικά δεν αποτυπώνουν την σωστή εικόνα για τους δήμους.

Στο θέμα των χρηματοδοτήσεων γενικά υπάρχει πρόβλημα. Στην ΚΕΔΕ αποτυπώθηκε ένα κακό κλίμα με τον αυταρχισμό του Υπουργείου Εσωτερικών όπως ειπώθηκε. Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση γενικώς δεν λαμβάνει υπόψη της το Συλλογικό Όργανο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ακόμη και όταν καλεί τους δήμους να υλοποιήσουν τις αποφάσεις.

Η ΚΕΔΕ ζήτησε με ανακοίνωσή της να ανακληθεί άμεσα η απόφαση για χρηματοδότηση της Ε.Ε.Τ.Α.Α. από τους ΚΑΠ προκειμένου να τρέξει η υποστήριξη για τα μητρώα μηχανικών ωρίμανσης των έργων. Η ΕΕΤΑΑ ανήκει κατά 51% στους δήμους και η ΚΕΔΕ δεν έχει εικόνα των οικονομικών στοιχείων.

Βγήκαν και 33,6 εκ για τις συμβάσεις καθαριότητας για τα σχολεία στους δήμους

Πραγματοποιήθηκε και διημερίδα για την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων των υπαλλήλων στα ΚΕΠ. Οπότε τα ΚΕΠ αναδιαμορφώνονται και θα απελευθερωθεί προσωπικό. Υπογράφηκε και Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργού Εσωτερικών, του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Προέδρου του ΕΚΔΔΑ, το οποίο στοχεύει στην επιτάχυνση της υλοποίησης της ψηφιακής διακυβέρνησης στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση, καθώς και στην επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων σε ψηφιακές δεξιότητες.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες και του 16ου Πανελληνίου Συνεδρίου του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων όπου μπορείτε να το δείτε και ψηφιακά. Μια πού σοβαρή υπόθεση καθώς οι δήμοι θα καλούνται συνεχώς από εδώ και πέρα να παρέχουν όλο και περισσότερες υγειονομικές υπηρεσίες.

Τέλος να αναφέρουμε ότι σύσσωμη η αυτοδιοίκηση εκφράστηκε και με ανακοινώσεις και με ψηφίσματα από όλους σχεδόν τους Δήμους και από την ΚΕΔΕ για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, ενόψη της έκδοσης της δικαστικής απόφασης.

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε κάθε δύο μέρες το News Letter του myota για να μην χάνετε καμία είδηση για την Αυτοδιοίκηση μπορείτε να καταχωρήσετε το e.mail σας στο ακόλουθο link http://eepurl.com/dC3xXj