Η Επιτροπή των Περιφερειών ζητάει κοινωνική προστασία στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση

Ο Επίτροπος Schmit και η Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρώπης συνεργάζονται για την υποστήριξη της ανάπτυξης δεξιοτήτων και θέσεων εργασίας σε τοπικό επίπεδο.

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της πρέπει να εξουσιοδοτήσουν τους δήμους και τις περιφέρειες τους για την απασχόληση και την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων: αυτή είναι η έκκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) για την αντιμετώπιση των καταστροφικών κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας του Covid-19. Η Σύνοδος των τοπικών και περιφερειακών εκπροσώπων της ΕΕ καιτα τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Δήμων και των Περιφερειών της Ευρώπης #europeanWeekofRegionandCities ζήτησε επίσης να ενισχυθεί η βάση των δεξιοτήτων για την ανάκαμψη και να υποστηριχθούν οι περιφερειακές και τοπικές αρχές στη διαχείριση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης.

Το Περιφερειακό και Τοπικό Βαρόμετρο 2020 της ΕτΠ αναδεικνύει ότι η κρίση του Covid-19 επηρεάζει ιδιαίτερα το εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων, των ατόμων που προσλαμβάνονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και των εργαζομένων μερικής απασχόλησης, μεταξύ των οποίων υπάρχουν πολλοί νέοι, μετανάστες και άλλες ευάλωτες ομάδες. Ο αντίκτυπος στην απασχόληση κινδυνεύει να είναι ιδιαίτερα αρνητικός σε περιοχές που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, όπου έως και το 40% των θέσεων εργασίας ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο. Το βαρόμετρο δείχνει επίσης ότι το 43% των Ευρωπαίων θα ήθελε οι τοπικές και περιφερειακές αρχές να έχουν μεγαλύτερη αρμοδιότητα στην απασχόληση και στις κοινωνικές πολιτικές.
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Απόστολος Τζιτζίστας ανάφερε ότι: «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, οι περιφέρειες και οι δήμοι σε ολόκληρη την Ευρώπη, αντέδρασαν γρήγορα και αποφασιστικά για να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη. Τώρα η Ευρώπη πρέπει να βάλει τον αγώνα κατά της φτώχειας και της ανεργίας, και ιδίως της αυξανόμενης ανεργία των νέων, στο επίκεντρο των προσπαθειών της. Είναι απαραίτητο για μια ισχυρή κοινωνική Ευρώπη που δεν θα αφήνει κανέναν ποίτης και καμία περιοχή πίσω της.

Για να υποστηρίξει τις δεξιότητες και την αντιστοίχιση θέσεων εργασίας και τις τοπικές οικονομίες με συγκεκριμένες δράσεις, ο Πρόεδρος Τζιτζικώστας ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή θα συνεργαστεί με τη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη διαδικτυακών εκθέσεων “Local Jobs” με Περιφέρειες και Δήμους.

Μιλώντας στη σύνοδο ολομέλειας της ΕτΠ στις 14 Οκτωβρίου, ο Επίτροπος για τα Κοινωνικά Δικαιώματα και την Εργασία Nicolas Schmit είπε ότι: «Πρέπει να ανακάμψουμε από μια άνευ προηγουμένου κρίση και για αυτό χρειαζόμαστε τις περιφέρειες. Τα μέτρα μας για τη νεολαία και για την ανάπτυξη δεξιοτήτων πρέπει να αποφέρουν καρπούς επί τόπου. Ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων υπήρξε και θα είναι η κατευθυντήρια γραμμή μας για τη διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για τους πολίτες μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ανακοίνωσα με τον Πρόεδρο της ΕτΠ ότι θα ενισχύσουμε τη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών μου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Αυτή η συνεργασία παρέχει την ευκαιρία να δείξουμε στους πολίτες ότι είμαστε πλήρως κινητοποιημένοι και τους ακούμε.

Η σύνοδος ολομέλειας αυτής της εβδομάδας είχε επίσης την έγκριση μιας γνωμοδότησης “Για μια ισχυρή κοινωνική Ευρώπη για δίκαιες μεταβάσεις, ανοίγοντας το δρόμο για ένα σχέδιο δράσης για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων

Η εισηγήτρια και Πρόεδρος της Επιτροπής SEDEC Anne Karjalainen (FI / PES), Μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της Kerava, δήλωσε: «Η πανδημία Covid-19 υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη να εξαλειφθεί το υφιστάμενο ψηφιακό χάσμα και να αντιμετωπιστεί ο ουσιαστικός αντίκτυπος της στα κοινωνικά δικαιώματα, καθώς η έλλειψη της πρόσβασης σε νέες τεχνολογίες και στην κοινωνία της πληροφορίας δημιουργεί νέες μορφές κοινωνικού αποκλεισμού. Η ψηφιακή συνοχή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των απλών μεταβάσεων και ακρογωνιαίο λίθο της εδαφικής και κοινωνικής συνοχής. Ταυτόχρονα, τα μέτρα ανάκαμψης πρέπει να αντιμετωπίζουν την κοινωνική διάσταση της οικολογικής και ψηφιακής μετάβασης. Χρειαζόμαστε μια δίκαιη αγορά εργασίας στην ουδέτερη από άνθρακα οικονομία του μέλλοντος, βασισμένη σε αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, ισχυρή κοινωνική προστασία και ευκαιρίες απασχόλησης όπου ζουν οι άνθρωποι “.

Αναφερόμενη στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο, η γνωμοδότηση της ΕτΠ επισημαίνει ότι το Ταμείο Μεταβατικών Δικαιωμάτων της ΕΕ για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης στις περισσότερες ευάλωτες περιοχές – πρέπει να είναι σύμφωνο με τον κοινωνικό πυλώνα της ΕΕ. Ταυτόχρονα, επαναλαμβάνει το αίτημα της για καλύτερο συντονισμό των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών μεταξύ των επιπέδων της ευρωπαϊκής και των εθνικών κυβερνήσεων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, και ζητεί να διασφαλιστεί η συμμετοχή των τοπικών και περιφερειακών αρχών σε αυτόν τον συντονισμό μέσω επιμερισμένης διαχείρισης βάσει της αρχής της επικουρικότητας.

Η ΕΤΠ τονίζει επίσης τον βασικό ρόλο των κοινωνικών εταίρων στο τρέχον πλαίσιο της συνεχώς αυξανόμενης ψηφιοποίησης των προτύπων εργασίας. Προς τούτο, ζητεί επικαιροποίηση των ευρωπαϊκών κανόνων που διέπουν τις συνθήκες εργασίας και τον χρόνο εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων για τη θέσπιση του δικαιώματος αποσύνδεσης.