Η Πολιτική και οι Πόροι Συνοχής στo επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Περιφερειών και των Δήμων

Vivian Loonela, Apostolos Tzitzikostas, Elisa Ferreira

Η Πολιτική και οι Πόροι Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων στη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Περιφερειών και Δήμων, που συνδιοργάνωσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και η Κομισιόν, αλλά και στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Απόστολος Τζιτζικώστας και η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ Elisa Ferreira, στο κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.
Οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Ferreira πραγματοποίησαν την έναρξη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Περιφερειών και των Δήμων στην οποία συμμετείχαν πολλοί Ευρωβουλευτές, Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι, από όλη την Ευρώπη.
Βασικό αντικείμενο των συζητήσεων ήταν η Πολιτική και οι Πόροι Συνοχής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.
Στη διάρκεια της συζήτησης ανακοινώθηκαν τα πρώτα προσωρινά αποτελέσματα της εφαρμογής της πρωτοβουλίας Coronavirus Response Investment Initiative (CRII) και της Coronavirus Response Investment Initiative Plus (CRII+).
Βάσει αυτών:
-Από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης και χάρις στην ευελιξία της Πολιτικής Συνοχής, η ΕΕ κινητοποίησε επενδύσεις άνω των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του Ταμείου Συνοχής. Οι ευρωπαϊκοί αυτοί πόροι βοήθησαν τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές στην αντιμετώπιση των αρνητικών κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.
-Επίσης, συνολικά 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί ήδη στην υγειονομική περίθαλψη, για την αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και εξοπλισμού ατομικής προστασίας, για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Και 8,4 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν κινητοποιηθεί μέσω της έκδοσης επιχορηγήσεων, δανείων και μιας σειράς εξατομικευμένων χρηματοοικονομικών μέσων για τη στήριξη της οικονομίας και ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να προσαρμοστούν στην κρίση.
-Επιπλέον 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ διοχετεύτηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για κοινωνικά προγράμματα, αλλά και για τη διατήρηση θέσεων εργασίας.
Με στόχο τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια, η Κομισιόν εγκαινίασε μια ειδική ιστοσελίδα στην πλατφόρμα ανοιχτών δεδομένων για τη Συνοχή, προκειμένου να ενημερώνονται όλοι για την υποστήριξη που λαμβάνουν τα κράτη μέλη στη μάχη ενάντια στην πανδημία, μέσω της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ. Η πλατφόρμα ενημερώνεται καθημερινά σχετικά με τις τροποποιήσεις του προγράμματος, πού πηγαίνουν και πώς επενδύονται οι πόροι του.
Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Χάρις στους απλουστευμένους κανόνες, η Πολιτική Συνοχής έδειξε την προστιθέμενη αξία της, ενώνοντας τα κράτη μέλη, τις Περιφέρειες και τους Δήμους της ΕΕ στον κοινό στόχο της προστασίας των πολιτών, της διατήρησης των θέσεων εργασίας και της θωράκισης των τοπικών οικονομιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να ενισχυθεί, με τη διευκόλυνση στην πρόσβαση στους ευρωπαϊκούς πόρους και τη συμμετοχή όλων των επιπέδων διακυβέρνησης στη διαμόρφωση και υλοποίηση των σχεδίων ανάκαμψης. Για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο κάθε ευρώ που επενδύεται και για να διασφαλίσουμε ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι πηγαίνουν σε εκείνους που τους έχουν περισσότερο ανάγκη, χρειαζόμαστε την Πολιτική Συνοχής, που αποτελεί την πυξίδα – οδηγό για όλες τις επενδύσεις της ΕΕ. Και βέβαια πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτή την προσπάθεια πρέπει να έχουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, που είναι οι θεσμοί οι οποίοι βρίσκονται πιο κοντά στους πολίτες και στις πραγματικές ανάγκες τους. Κινδυνεύουμε να έχουμε μια ‘χαμένη γενιά λόγω κορονοϊού’ και οι νέοι είναι οι πιο ευάλωτοι σ’ αυτό τον κίνδυνο, ενώ οι επιπτώσεις της πανδημίας προσβάλλουν περισσότερο τις γυναίκες. Οι θέσεις εργασίας επίσης κινδυνεύουν σε όλη την Ευρώπη και οφείλουμε να τις θωρακίσουμε. Γι’ αυτό είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ μια νέα Πολιτική Συνοχής, που θα προάγει την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη και σταθερότητα, θα αντιμετωπίζει τις ανισότητες και θα διασφαλίζει μια δίκαιη ανάκαμψη για όλους, αλλά και την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Η ‘Επανεκκίνηση της Ευρώπης’, όπως είναι και το σύνθημα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Περιφερειών και των Πόλεων, πρέπει να στηρίζεται στην εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς, κάτι που έχουν κερδίσει ήδη οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, που θεωρούνται από τους Ευρωπαίους πολίτες το πιο αξιόπιστο επίπεδο διακυβέρνησης».
Η Ευρωπαία Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων κ. Ferreira σημείωσε μεταξύ άλλων: «η Πολιτική Συνοχής βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού και της διασφάλισης της ταχείας ανάκαμψης από αυτή. Τα αποτελέσματα του απολογισμού μας δείχνουν ότι όλα τα κράτη μέλη αξιοποιούν την πρωτοβουλία Coronavirus Response προς όφελος των πολιτών, των επιχειρήσεων και της υγείας. Από σήμερα τα επιτυχημένα αποτελέσματα είναι προσβάσιμα από όλους με ένα μόνο κλικ».

Οι πρωτοβουλίες CRII και CRII+ επιτρέπουν στα κράτη μέλη, τις Περιφέρειες και τους Δήμους της ΕΕ να επωφεληθούν από την προσωρινή αύξηση της συγχρηματοδότησης της ΕΕ έως και 100% και να αξιοποιήσουν τη χρηματοδότηση της Πολιτικής Συνοχής για την υποστήριξη των πιο ευάλωτων τομέων στην πανδημία του κορονοϊού, όπως η υγειονομική περίθαλψη, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η αγορά εργασίας.
Παρά τους περιορισμούς της πανδημίας του κορονοϊού, η φετινή 18η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Δήμων κατέγραψε 10.000 εγγεγραμμένους συμμετέχοντες και 800 συνεργάτες από όλη την Ευρώπη σε 500 συνεδρίες, με 46.000 συμμετέχοντες είτε με φυσική παρουσία, είτε εξ αποστάσεως.

Βίντεο από τη συνέντευξη τύπου: https://www.youtube.com/watch?v=mkp7j7XV4yM&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1_3q8rlJpI4sEtqhkdR01yu0uDhxFY29yI8DTPGNtZUTCYIcHD01KsM4U