Video – Ανασκόπηση της Αυτοδιοικητικής Εβδομάδας #65 (12-18/10/20)

Την εβδομάδα που μας πέρασε καθιερώθηκαν επιδημιολογικά επίπεδα και στο Δημόσιο. Με το επίπεδο που προβλέπει μάσκα γι αυτούς που έρχονται σε επαφή με το κοινό, back office στις ευάλωτες ομάδες και απόσταση 1,5 μέτρου και πηγαίνει μέχρι το επίπεδο με αυτοπρόσωπη παρουσία μόνο για το απολύτως απαραίτητο προσωπικό και εξυπηρέτηση του κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού.

Βγήκε και νέο ΦΕΚ για τις αποστάσεις και τα μέτρα κατά του κορονοϊού

Η εδαφική και η κοινωνική συνοχή προβληματίζει τους αιρετούς της Ευρώπης όπως αναδείχθηκε στην Ολομέλεια της Επιτροπής των Περιφερειών και των Δήμων που πραγματοποιήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας που μας πέρασε.

Πρώτον βρισκόμαστε μπροστά στην διαδικασία ανάκαμψης μετά τον κορονοϊό και δεύτερον μπροστά στην μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα.
Οπως είπε και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen στην παρέμβασή της, οι Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας και πρέπει να συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάκαμψη της Ευρώπης.
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών που είναι ο κ. Τζιτζικώστα Περιφερειάρχης Μακεδονίας συναντήθηκε και με την καγκελάριο κ. Μέρκελ η οποία επίσης συμμετείχε, για να εξετάσουν πως θα διαμορφωθεί αυτή η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στην ανάκαμψη και στην μετάβαση.

Η Πολιτική και οι Πόροι Συνοχής βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των δήμων και των περιφερειών και παραχωρήθηκε και συνέντευξη με την Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαικής Επιτροής Elisa Ferreira

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών ξεκίνησαν συνεργασία για την Τοπική Πράσινη Συμφωνία. Είναι το εργαλείο Green Deal Going Local με όλες τις πρωτοβουλίες των δήμων που αναλαμβάνουν δράση για την πράσινη μετάβαση.

Το «Green Deal Going Local» παρουσιάστηκε με επίσημο τρόπο στην Ολομέλεια της Επιτροπής των Περιφερειών

Η Επιτροπή των Περιφερειών ζητάει κοινωνική προστασία στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της, σύμφωνα με τα επίσημα ψηφίσματα πρέπει να εξουσιοδοτήσουν τους δήμους και τις περιφέρειες τους για την απασχόληση και την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων

Επίσης οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της Ευρώπης διεκδικούν συμμετοχή και στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Εκεί παίζονται όλα. Αυτά που ειπώθηκαν στην σύνοδο της Ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών, είναι ουσιαστικά οι πολιτικές που θα αναλάβει να στηρίξει η Αυτοδιοίκηση τα επόμενα χρόνια.
Το myota παρακολούθησε τη σύνοδο και έχει καταγράψει όλα τα βασικά σημεία της και με link όλα τα σχετικά ντοκουμέντα.

Την εβδομάδα που μας πέρασε έγινε ΦΕΚ και ο νόμος “σκούπα” για την Αυτοδιοίκηση. Πήρε αριθμό 4735.

Την εβδομάδα που μας πέρασε συναντήθηκε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Σωματείου Δημοτικών Αστυνομικών, Αποστόλη Κόσσυβα για την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας. Η ΚΕΔΕ θεωρεί πως πρέπει να υπάρξει άμεση σύγκλιση της επιτροπής που έχει συσταθεί στο Υπουργείο για τον σκοπό αυτό, με θέμα συζήτησης τις αρμοδιότητες και το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Να πούμε κι όλας ότι ανακοινώθηκε ότι η ΚΕΔΕ προχωρά σε νέο διαγωνισμό για τις μασκες.

Βγήκε και νέα εγκύκλιος για την Αξιολόγηση

Οπως και Εγκύκλιος με διευκρινήσεις για την αμοιβαία μετάταξη

Τέλος να πούμε ότι δόθηκε παράταση του Φιλόδημος για τις στάσεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου

Οτι τροποποιήθηκε η πρόσκληση του Φιλόδημος για την κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων και παίρνει και αυτή παράταση μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022 και αυξάνει και το ποσό.

Και ότι Βγήκε και η 10η κατανομή των ΚΑΠ για τους δήμους, 106 εκατομμύρια όπως πάντα.

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε κάθε δύο μέρες το News Letter του myota για να μην χάνετε καμία είδηση για την Αυτοδιοίκηση μπορείτε να καταχωρήσετε το e.mail σας στο ακόλουθο link http://eepurl.com/dC3xXj