Πληγή η κινητικότητα για την Αυτοδιοίκηση

Ξεκινάει ο νέος κύκλος κινητικότητας και όπως το διατύπωσε και στην ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ μετά την συνεδρίαση του ΔΣ “κοινή διαπίστωση όλων είναι πως ο θεσμός αυτός δεν βοήθησε καθόλου τον Πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης, αφού οδήγησε σε αφαίμαξη προσωπικού από τους Δήμους, ιδίως τους μικρούς, που αντιμετωπίζουν ήδη σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό. Η κατάσταση αυτή όπως διαπιστώνει η ΚΕΔΕ οδηγεί σε υποβάθμιση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το συζητάει το ΔΣ καθώς συχνά φτάνουν πολλές διαμαρτυρίες στα μέλη του ΔΣ. Όπως επεσήμανε και ο Πρόεδρος οι περισσότερες μετακινήσεις δεν αφορούν καν κινητικότητα μεταξύ των δύο βαθμών αλλά μια ροή προς την κεντρική διοίκηση.
Όπως έχει ειπωθεί αρκετές φορές ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες πέραν της κοινωνικής διάστασης (οικογενειακές ανάγκες) είναι η δεδομένη σήμερα έλλειψη προσωπικού στους ΟΤΑ η οποία καθιστά την δουλειά σ΄αυτούς και ειδικά στους μικρούς δήμους, ακόμη πιο σκληρή και πιεστική και καθόλου ελκυστική.
Ο κ. Παπαστεργίου ενημέρωσε ότι θα βάλει την συζήτηση στο τραπέζι με το Υπουργείο Εσωτερικών για να βρεθεί μια λύση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ “η Αυτοδιοίκηση αντιλαμβάνεται τις κοινωνικές ανάγκες που εξυπηρετεί η κινητικότητα, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που δημιουργεί”.
Όπως αποφασίστηκε στο ΔΣ η ΚΕΔΕ θα προτείνει η κινητικότητα να αφορά μετακινήσεις υπαλλήλων στον ίδιο βαθμό, από Δήμο σε Δήμο και σε κάθε περίπτωση, να αποτελεί προϋπόθεση η σύμφωνη γνώμη της εκάστοτε δημοτικής αρχής πριν την μετακίνηση.