Video – Ανασκόπηση της Αυτοδιοικητικής Εβδομάδας #66 (19-25/10/20)

Την εβδομάδα που μας πέρασε ανέβηκαν στο επίπεδο των 900 τα κρούσματα. Είχαμε Διάγγελμα του πρωθυπουργού. Εφαρμόζονται νέοι Τοπικοί περιοριστικοί όροι με μάσκες παντού και απαγόρευση της κυκλοφορίας και είναι όπως λένε οι επιστήμονες η τελευταία προσπάθεια που γίνεται πριν από το γενικό lockdown. Οι δήμοι καλό είναι να επανασχεδιάσουν τις ακραίες καταστάσεις και να ετοιμαστούν πλήρως.

Έίχαμε και την εγκύκλιο για την Βεβαίωση κίνησης δημόσιων υπαλλήλων που εργάζονται σε ωράρια απαγόρευσης της κυκλοφορίας η οποία μπορει να βγει και ηλεκτρονικά.

Είχαμε και επιστολή του Προέδρου της ΚΕΔΕ κ. ∆ημήτρη Παπαστεργίου με την οποία παρακινεί τους δημάρχους να δράσουν με το δικό τους μέρος ευθύνης για να αποφευχθεί το γενικό lockdown. Με συνεχή ενημερώση και ευαισθητοποίηση, με εντατικοποίηση των ελέγχων και με στήριξη των επιχειρήσεων όπως μπορει ο καθένας.

Βγήκε και νέο πρωτόκολλο από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τον ΕΟΔΥ για τη διαχείριση κρούσματος στους αθλητικούς χώρους. Στο Myota δημοσιεύουμε όλη την εγκύκλιο.

Την εβδομάδα που μας πέρασε όμως υπογράφτηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο και η έναρξη του Κύκλου Κινητικότητας που λήγει στις 2 Νοεμβρίου. Δίνεται έμφαση στο περίγραμμα της κάθε θέσης στο ψηφιακό οργανόγραμμα και είναι η α΄φάση.

Η κινητικότητα όμως αποτελεί τελικά πληγή και αφαίμαξη για την Αυτοδιοίκηση όπως διαπιστώθηκε για πολλοστή φορά στην ΚΕΔΕ καθώς αδειάζουν συνεχώς θέσεις από τους μικρούς, νησιωτικούς και ορεινούς κυρίως δήμους προς την κεντρική διοίκηση. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε ότι θα ξεκινήσει μια συζήτηση με το Υπουργείο Εσωτερικών να επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο από δήμο σε δήμο και σίγουρα να χρειάζεται και η σύμφωνη γνώμη των δημοτικών αρχών.

Αυτό όμως είναι ένα από τα πολά ζητήματα που λιμνάζουν τελικά εδώ και αρκετό καιρό και δεν επιλύονται όπως και η υπόθεση των δόσεων και του επιτοκίου του ταμείου Παρακαταθηκών, όπως και το θέμα με τις καθαρίστριες, όπως και το θέμα της ξαφνικής μεταβίβασης αρμοδιοτήτων από τους Υπουργούς στους Δήμους και ο δημαρχος Νίκαιας Ρέντη κ. Ιωακειμίδης, πρότεινε να ζητηθεί από την ΚΕΔΕ συνάντηση με τον Πρωθυπουργό διότι τελικά μόνο εκείνος μπορεί να πάρει αποφάσεις και να δώσει λύσεις

5 Νοεμβρίου ξεκινάει εσωτερικός διάλογος της ΚΕΔΕ για τις αρμοδιότητες. Ο Υπουργός Εσωτερικών κάλεσε την ΚΕΔΕ να καταθέσει τις απόψεις της. Η ΚΕΔΕ θα ζητήσει βέβαια αναβολή καθώς εκείνη την ημέρα ξεκινάει ο πανελλαδικός κύκλος μινι συνεδρίων σε όλες τις περιφέρειες όμως είναι ένα ορόσημα μετά το συνέδριο της Κυλλήνης. Οι δημοτικές αρχές έχουν την ευκαιρία να διατυπώσουν τις προτάσεις τους για όλα εκείνα που τους εμποδίζουν να ασκήσουν τις πολιτικές τους λόγω της εμπλοκής και των εγκρίσεων που χρειάζονται από τις υπηρεσίες είτε των Περιφερειών, είτε των Υπουργείων.

Διορθώθηκε με ικανοποιητικό τρόπο και η τροπολογία για την παύση δίωξης αιρετών και υπαλλήλων ΟΤΑ το επίμαχο άρθρο 67 που ξεσήκωσε σφοδρή κοινωνική αντίδραση.

Μέχρι και η ίδια η ΠΟΕ ΟΤΑ βγήκε με ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας την τροπολογία «πλυντήριο» και ζήτησε και την επαναφορά του προληπτικού ελέγχου

Η ΚΕΔΕ αν και εκφράστηκε η δυσαρέσκεια όλων των μελών της γιατί όπως ειπώθηκε η διατύπωση ήταν ατυχής και βρέθηκε στο επίκεντρο, παρουσίασε χαμηλά αντανακλαστικά, την ίδια ώρα όμως όπως αποκαλύπτει το myota οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις κάνουν τα στραβά μάτια και δεν διευκολύνουν την ανάπτυξη της εμπιστοσύνης του κόσμου προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Μετά εκφράζονται παράπονα ότι η Αυτοδιοίκηση στοχοποιείται, αλλά στην καθημερινότητα παρουσιάζονται έντονα στοιχεία συγκάλυψης.

Είχαμε και ανακοίνωση της ΠΟΕ ΟΤΑ σύμφωνα με την οποία δεν λύνεται με συμβασιούχους το πρόβλημα καταχώρησης των τετραγωνικών διότι υπάρχει ανεπάρκεια κατάρτισης και ζητάει μόνιμο προσωπικό.

Ερχονται και νέα υποχρεωτικά ρεύματα ανακύκλωσης πλαστικών μιας χρήσης. Περιλαμβάνονται στο νέο νόμο για τα πλαστικά μίας χρήσης και προστίθενται στα 7 που προβλέπονται ήδη συνεπώς οι δήμοι θα πρέπει να δουν λίγο το θέμα της χωροθέτησης με τις μελλοντικές του διαστάσεις. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό να έχεις 9 και 10 ρεύματα στους δρόμους ή στις πλατείες.

Να πούμε ότι βγήκε Νέος οδηγός διαβούλευσης από την ΕΕΤΑΑ με νέες προτεινόμενες τεχνικές συμμετοχής.

Και τέλος να πούμε ότι ολοκληρώθηκε και η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Δήμων και των Περιφερειών. Οι δήμοι και οι περιφέρειες διεκδικούν χρήματα από την Ε.Ε. και για την ανάκαμψη από τον κορονοϊό και για την πράσινη Συμφωνία και την δίκαιη μετάβαση. Το myota έχει δημιουργήσει ένα άρθρο με link από όλα τα ντοκουμέντα διότι είναι πολύ χρήσιμο για τους αιρετούς να γνωρίζουν οι χρηματοδοτήσεις που θα έρθουν ποιους σκοπούς θα εξυπηρετούν και τι θα επιδιώκουν.

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε κάθε δύο μέρες το News Letter του myota για να μην χάνετε καμία είδηση για την Αυτοδιοίκηση μπορείτε να καταχωρήσετε το e.mail σας στο ακόλουθο link http://eepurl.com/dC3xXj