Video – Ανασκόπηση της Αυτοδιοικητικής Εβδομάδας #67 (26/10-1/11/20)

Την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα του κορονοϊού εκδόθηκε νέος χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας σε δύο επίπεδα Α και Β για τις περιοχές.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέα μέτρα και το σημαντικό για τους δήμους είναι ότι όπως φάνηκε γίνεται υπερπροσπάθεια να αποφύγουμε το γενικό lockdown και να πάμε σε τοπικά που θα αυστηοποιούνται με την εξέλιξη της πανδημίας. Οπότε την ευθύνη αναλαμβάνουν οι δήμοι για απολυμάνσεις, ευαισθητοποίηση των πολιτών και το βασικότερο που είναι η επιτήρηση.

Την εβοδομάδα που μας πέρασε είχαμε και την έγκριση προσλήψεων προσωπικού στους Δήμους και τις Περιφέρειες για το 2021, ανάλογα με τις αιτήσεις που έκανε ο καθένας. Στο myota δημοσιεύουμε τον πίνακα.

Την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε και Πρόσκληση από το Υπουργείο Εσωτερικών για να ενταχθούν οι Δήμοι στην Πρόσκληση «Ελλάδα 1821-Ελλάδα 2021» του…
Προηγήθηκε τηλεδιάσκεψη του προέδρου της ΚΕΔΕ με την πρωθυπουργό και τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Λιβάνιο όπου όπως ανακοινώθηκε ήδη 114 Δήμοι έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν. Η πρόσκληση περιλαμβάνει και ευρύτερα έργα αναπλάσεων που θα μείνουν.

Στο myota αναδημοσιεύσαμε και ένα άρθρο του real.gr για τις αλλαγές που προτείνει η επιτροπή που της ανατέθηκε να διερευνήσει που κολλάει ο 4412. Δυστυχώς τα βασικά που διαπιστώνει είναι έλλειψη προσωπικού και άγνοια των νέων δυνατοτήτων και όχι τόσο αυτούσιες αδυναμίες του νόμου.

Την εβδομάδα που μας πέρασε έγινε στο Υπουργικό Συμβούλιο και παρουσίαση του νέου νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις που ετοιμάζεται να βγει σε διαβούλευση. Σ΄αυτό απλοποιούνται οι διαδικασίες και ανεβαίνουν τα όρια.

Εντωμεταξύ επειδή έχει δημιουργηθεί μείζον θέμα ενισχύεται και η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και των πληροφοριακών συστημάτων του δημοσίου μέσω «Κωδικών Δημόσιας Διοίκησης» για κάθε υπάλληλο ξεχωριστά.

Στην ίδια κατεύθυνση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αναπτύσσεται και συνεργασία ΚΕΔΕ με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Δήμων

Η Ελλάδα ολοκληρώνει την τεχνική προετοιμασία για τα δίκτυα 5G. Από τις 6 Νοεμβρίου ξεικινάει η διαδικασία απόδοσης του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ανάπτυξη και λειτουργία των δικτύων 5G σε όλη τη χώρα. Εδώ αλλάζουν και οι προδιαγραφές στην επικοινωνία. Θα υπάρξουν πολύ σύντομα νεες δηνατότητες στην ψηφιακή διακυβέρνηση.

Βγήκε και νέα Εγκύκλιος για την επιλογή προϊσταμένων

Οπως βγήκαν και οδηγίες για τις Τεχνικές οδηγίες για τους Σταθμούς Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων. Θυμίζουμε και πάλι την υποχρέωση των δήμων να χωροθετήσουν μια θέση στάθμευσης με σταθμό, ανά 1.000 κατοίκους και είναι και ευκαιρία να μελετηθεί συνολικά το πρόβλημα της στάθμευσης.

Το επόμενο μήνα θα είναι έτοιμος και ο Οδικός Χάρτης για την Κυκλική Οικονομία. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο οποίος συγκάλεσε με τηλεδιάσκεψη- συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Κυκλικής Οικονομίας, ζητώντας από τους συμμετέχοντες φορείς να καταθέσουν τις τελικές τους προτάσεις.
Μεγάλη προσοχή εδώ. Υπάρχει ένα κομμάτι κυκλικής οικονομίας στο κράτος να πούμε, καύση και μονάδες επεξεργασίας, αλλά και ένα μεγάλο κομμάτι στους δήμους.

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε κάθε δύο μέρες το News Letter του myota για να μην χάνετε καμία είδηση για την Αυτοδιοίκηση μπορείτε να καταχωρήσετε το e.mail σας στο ακόλουθο link http://eepurl.com/dC3xXj