Τι περιλαμβάνει το νέο lockdown

Aπό το Σάββατο το πρωί ξεκινάει το νέο locdown για όλη τη χώρα που τελικά δεν το αποφύγαμε. Οι οριστικές ανακοινώσεις θα κάνει ο πρωθυπουργός με διάγγελμά σήμερα το μεσημέρι στις 12.

Ορισμένα μέτρα αναμένεται να ξεκινήσουνε και την Παρασκευή.
Αγνωστο παραμένει αν θα εξαντλήσει το περιθώριο των 30 ημερών που εισηγήθηκαν οι λοιμωξιολόγοι ή θα περιορισθεί στις τρεις εβδομάδες καθώς δεν έχουν παρθεί ακόμη οι τελικές αποφάσεις.

Ερωτηματικό επίσης παραμένει αν το νέο lockdown θα γίνει στα πρότυπα της Θεσσαλονίκηςκαι των Σέρρες.

24ωρος περιορισμός στις μετακινήσεις με το σύστημα του SMS στο 13033.
Η μετακίνηση από και προς την εργασία με σχετική βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη

Για το διάστημα 05.00-21.00 θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις με SMS – Επιλογή 3
για λόγους υγείας, για μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης, μετάβαση στην τράπεζα.

Με SMS – Επιλογή 4, μετάβαση για παροχή βοήθειαςσε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη.
Η μετάβαση ανήλικων τέκνων από και προς τις σχολικές μονάδες από έναν γονέα/κηδεμόνα και με πιστοποιητικό – βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή-τριας.

Με SMS – Επιλογή 5 μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία), μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Με SMS – Επιλογή 6 σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων.

Για το διάστημα 21:00-05:00 θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας και με βεβαίωση εργοδότη.

Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις εκτός των Περιφερειακών ενοτήτων.

Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου (εξαιρούνται τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, όπως super-market, mini-market κλπ, καθώς και τα pet shop), των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής.
Η εστίαση παραμένει σε αναστολή λειτουργίας, ενώ επιτρέπονται οι υπηρεσίες delivery. Τα καταστήματα τροφίμων λειτουργούν έως τις 20:30, ενώ προβλέπεται η λειτουργία τους και το Σαββατοκύριακο.
Στις μεταφορές, προβλέπεται περιορισμός στον αριθμό των επιβαινόντων σε Ι.Χ. μέχρι 1 άτομο πλέον του οδηγού (εξαιρούνται ανήλικα τέκνα).
Στην αναστολή λειτουργίας των παιδότοπων, συμπεριλαμβάνονται οι παιδικές χαρές και τα πάρκα ψυχαγωγίας / θεματικά πάρκα.
Στους χώρους λατρείας, οι λειτουργίες πραγματοποιούνται χωρίς παρουσία πιστών, ενώ επιτρέπονται μόνο τελετές κηδειών με παρουσία έως 9 άτομα.