Ολοκληρωμένη πρόταση για την μεταρρύθμιση κατέβασε η ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας

Την έκπληξη έκανε η ΠΕΔ . Στερεάς Ελλάδας στην 3η τηλεσυνδιάσκεψη που διοργάνωσε η ΚΕΔΕ καθώς με πρωτοβουλία του Προέδρου της κ. Νίκου Σουλιώτη, Δημάρχου Καρπενησίου και με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου είχε συγκροτήσει 16 Θεματικές Επιτροπές που επεξεργάστηκαν αντίστοιχες θέσεις για την Αυτοδιοίκηση και την Μεταρρύθμιση.
Οι Επιτροπές αποτελούνται από 7 έως 9 μέλη, τα οποία είναι αιρετοί εκπρόσωποι των Δήμων. Η ανθρωπογεωγραφία αποφασίστηκε κατά τρόπο τέτοιο ώστε αφενός να εκπροσωπείται το σύνολο των Δήμων με περισσότερους από έναν αιρετούς και αφετέρου να συμμετέχει σε κάθε Επιτροπή τουλάχιστον ένα μέλος από κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Στερεάς Ελλάδας. Με τον τρόπο αυτό επιτεύχθηκε ο στόχος της πολυφωνίας καθώς και της ανάδειξης ειδικότερων θεμάτων τοπικού χαρακτήρα σε όλες τις Θεματικές Επιτροπές.
Πραγματοποιήθηκαν 32 συνεδριάσεις, ενώ συμμετείχαν σε αυτές 128 αιρετοί εκπρόσωποι των Δήμων.
Οι επιτροπές κατέθεσαν προτάσεις όπως την αλλαγή των πληθυσμιακών κριτηρίων για τις αποδοχές των Δημάρχων, εξομοίωση Αντιδημάρχων και Προέδρων ΔΣ στις αποδοχές, επαναφορά αποζημίωσης στου Δημοτικούς Συμβούλους, υποχρεωτικότητα παροχής αδειών στους αιρετούς, δημιουργία ειδικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ για τη διασύνδεση και πρόσβαση των αιρετών οε διαδικασίες και καλές προακτικές, αποκέντρωση φορολογικού συστήματος, αλλαγή ποσοστού για την αυτοδυναμία από την 1η Κυριακή, κατάργηση κωλυμάτων Δημάρχων για τη συμμετοχή σε βουλευτικές εκλογές, επαναφορά του ενιαίου ψηφοδελτίου στην τοπική αυτοδιοίκηση, άρση της υποχρεωτικής ισοσκέλισης της ανταποδοτικής υπηρεσίας, πρόσληψη και χρηματοδότηση της στελέχωσης της θέσης του εσωτερικού ελεγκτή των Δήμων, απελευθέρωση των απαγορεύσεων πρόσληψης προσωπικού εφόσον υπάρχουν επαρκείς ίδιοι πόροι και πολλές άλλες.
Δείτε εδώ όλη τη προταση της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας.