ΛΙΒΑΝΙΟΣ: Η πρώτη Κυριακή θα καθορίζει την δύναμη του Δημάρχου

Αποκαλυπτικός σε μεγάλο βαθμό για το νέο εκλογικό σύστημα που ετοιμάζει με τον νέο κώδικα η κυβέρνηση, ήταν ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θοδωρής Λιβάνιος στην σημερινή τηλε-Συνδιάσκεψη της ΚΕΔΕ για την ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο κ. Λιβάνιος ξεκαθάρισε ότι η Κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι σημαντικότερο ο Δήμαρχος να έχει τα εργαλεία να μπορεί να υλοποιήσει πολιτικές, παρά η ανάγκη αποτύπωσης της αναλογίας των ψήφων. Διευκρίνισε όμως ότι η δύναμη αυτή του δημάρχου θα πρέπει να καθορίζεται περισσότερο από το ποσοστό που λαμβάνει την πρώτη Κυριακή. Αν ερμηνεύουμε σωστά τα λόγια του κ. Λιβάνιου η Κυβέρνηση προσανατολίζεται να εγκαταλείψει την παλιά λογική του συστήματος όπου ο δήμαρχος ανεξάρτητα της πρώτης Κυριακής συμπλήρωνε ως επιτυχών συνδυασμός το 60% των εδρών του ΔΣ την δεύτερη Κυριακή και πάει σε ένα σύστημα περισσότερο αναλογικό, που όμως αυτό εμπεριέχει και την δυνατότητα εκλογής του δημάρχου και από την πρώτη Κυριακή χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία. Δηλαδή με ένα ποσοστό του 40% και ίσως εξαρτώμενο και από την διαφορά με τον δεύτερο.
Λίγο ποιο συγκεκριμένος και κατηγορηματικός υπήρξε ο κ. Λιβάνιος στο θέμα των Τοπικών Κοινοτήτων όπου είπε ότι η Κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να έχουν ουσιαστικό λόγο και στη επικοινωνία με την κεντρική διοίκηση του Δήμου, αλλά και στην οικονομική διαχείριση που αφορά στις τοπικές κοινοτικές υποθέσεις και αυτό μπορεί να γίνει με την εναρμόνιση της κοινοτικής πλειοψηφίας με την κεντρική.
Ο κ. Λιβάνιος χαρακτήρισε μεγάλο στοίχημα την αναβάθμιση του ρόλου των τοπικών κοινοτήτων και της αναπτυξιακής διαδικασίας στα χωριά καθώς σήμερα έχει διαπιστωθεί τεράστιο πρόβλημα ερημοποίησης.

Κατά τα άλλα στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι έχει διαπιστωθεί ότι το κράτος δεν έχει δείξει τελικά εμπιστοσύνη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε όπως είπε διότι έβαλε στο μικροσκόπιο τις περιπτώσεις των κακών δημάρχων, είτε διότι θεώρησε ότι εκείνο γνωρίζει καλύτερα τα προβλήματα και τις λύσεις τους ακόμη και σε τοπικό επίπεδο. Διευκρίνισε ότι η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να πάμε σε ένα ανάποδο σύστημα όπου να υπάρχει μόνο ένας απλουστευμένος έλεγχος νομιμότητας και ο δήμαρχος να κρίνεται από την κοινωνία.
Εδώ τόνισε ότι πρέπει πρώτα από όλα να αποσαφηνιστεί ποια είναι τοπική αρμοδιότητα.

Ο κ. Λιβάνιος έβαλε το πλαίσιο της συζήτησης για την μεταρρύθμιση:
Εξετάζεται η Μητροπολιτική αυτοδιοίκηση όμως εδώ δημιουργείται το πρόβλημα των ίσων αρμοδιοτήτων μεταξύ των μητροπολιτικών και των περιφερειακών δήμων.
Υπάρχει σαφής πρόθεση της Κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει το τοπίο των αρμοδιοτήτων καιως παράδειγμα έφερε το τοπικό δίκτυο των δρόμων.
Επανεξετάζεται και το σύστημα κατανομής των ΚΑΠ και ο εμπλουτισμός του και με άλλα κριτήρια, όμως εδώ σημείωσε ο κ. Λιβάνιος ότι θα πρέπει να υπάρξει και μια αναβάθμιση των δήμων καθώς θα χρειαστεί και μια ψηφιακή αποτύπωση και τεκμηρίωση αυτών των κριτηρίων.
Ο κ. Λιβάνιος είπε ακόμη ότι υπάρχουν κομμάτια Κοινωνικής Πολιτική που μπορούν να μεταφερθούν στους δήμους και ξεκάθαρα ανέφερε τις προνοιακές δομές. Σημείωσε όμως ότι υπάρχει και μια αρνητική εμπειρία όπως π.χ. στις Υπηρεσίες Δόμησης που παρά τις συνεχείς παρατάσεις ποτέ δεν εφαρμόστηκε η μετάβαση.
Σαφής πρόθεση της Κυβέρνησης υπάρχει στον έλεγχο της νομιμότητας όπου ο Υφυπουργός επιβεβαίωσε την αναγκαιότητα να υπάρξει στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών και περιορισμός σε δύο ελέγχους.
Στο σημείο αυτό υπογράμμισε και την αναγκαιότητα απλοποίησης των διαδικασιών έτσι ώστε οι αποφάσεις να είναι άμεσα εκτελεστές πλην της περίπτωσης προσφυγής.

Για την καταστατική θέση των αιρετών σημείωσε ότι πρέπει να γίνει αύξηση της αντιμισθίας για τους μικρούς δήμους, και να υπάρξει επίσης και μια ασπίδα νομικής προστασίας για τους Δημάρχους όπως και επιπλέον αναγνώριση όταν εκείνοι επανέρχονται στην θέση τους σε δημόσια υπηρεσία.

Κλείνοντας ο κ. Λιβάνιος ενημέρωσε ότι ψηφίστηκε διάταξη για τις 3 επιπλέον δόσεις του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (είπε ότι το επιτόκιο πρέπει να μειωθεί) ότι ψηφίστηκε διάταξη για την συνέχιση των επιδομάτων στους Σχολικούς Τροχονόμους, για την δυνατότητα στελέχωσης της Δημοτικής Αστυνομίας και για την έκτακτη επιχορήγησης στους δήμους της μισής δόσης ΚΑΠ

Τέλος ο Υφυπουργός Εσωτερικών είπε ότι η πανδημία είναι μια μεγάλη ευκαιρία να αξιοποιηθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός των δήμων και παραδέχτηκε ότι για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει ένα νέο ανθρώπινο δυναμικό στους δήμους.