Παρουσιάστηκε το Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου στην ΚΕΔΕ

Η κα Μαρία Κωνσταντινίδου προϊστάμενη του τμήματος Ακυρότητας και Λογοδοσίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας παρουσίασε στην τηλε-Συνδιάσκεψη της ΚΕΔΕ για την Ανατ. Μακεδονία και Θράκη, το Εθνικό Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου και τις Μονάδες που θα λειτουργήσουν στους δήμους.
Οπως ενημέρωσε η κα Κωνσταντινίδου η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συστάθηκε το καλοκαίριο του 2019 με τον νόμο για το Επιτελικό Κράτος με σκοπό να υποστηρίξει τους φορείς να λειτουργήσουν τα Συστήματα Εσωτερικού Ελέγχου.

Η κα Κωνσταντινίδου επεσήμανε ότι ο Εσωτερικός Έλεγχος είναι ένα εργαλείο καθώς οι ΟΤΑ καλούνται σήμερα να λειτουργήσουν μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, με πολλές αλλαγές στην διοικητική οργάνωση και ένα πολυδαίδαλο νομικό πλαίσιο, παράλληλα με την απουσία του προληπτικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ετσι για τον Δήμαρχο δημιουργούνται κίνδυνοι καθώς εκείνος καλείται να είναι αποτελεσματικός στην λειτουργία του, αλλά και να τηρεί ταυτόχρονα την διαφάνεια και την χρηστή διαχείριση.

Η κα Κωνσταντινίδου διευκρίνισε ότι ο Εσωτερικός Έλεγχος, δεν είναι πειθαρχικός έλεγχος, δεν κυνηγάει κανέναν, δεν τιμωρεί, δεν κάνει έρευνα για απάτη και δεν έχει ρόλο πληροφοριοδότη αλλά έχει καθαρά προληπτικό χαρακτήρα. Υποστηρίζει την βελτίωση των υπηρεσιών κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των δημοτών και δεν περιορίζεται μόνο στις οικονομικές, αλλά επεκτείνεται και σε άλλες λειτουργίες όπως η εύρυθμη λειτουργία υπηρεσιών προς τους πολίτες, τα επιχειρησιακά ακόμη και τα πληροφοριακά προγράμματα.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο ελέγχει την ύπαρξη και την καλή λειτουργία του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου και της Μονάδας έτσι ώστε αυτή να προστατεύει από δημοσιονομικούς κινδύνους με κατάλληλες δικλείδες ασφαλείας.
Μέριμνα των δημοτικών αρχών πρέπει να είναι να διαφυλάξουν την αμεροληψία της Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου.

Η κα Κωνσταντινίδου ενημέρωσε ότι έχει αναπτυχθεί μια παραγωγική συνεργασία με την ΚΕΔΕ και την ΕΕΤΑΑ για την υποστήριξη των δήμων στο στήσιμο του Συστήματος και της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου με:

Την κατάρτιση προτύπων εγχειριδίων και κανονισμών λειτουργίας.
Την υποστήριξη των δήμων στην λειτουργία των συστημάτων Ε.Ε.
Την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση με διεξαγωγή ημερίδων κλπ.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αναπτύσσει και ένα δίκτυο εσωτερικού ελέγχου ενώ με την ιστοσελίδα της δίνει και τα κατάλληλα εργαλεία με Φόρουμ για την επικοινωνία και με δυνατότητα υποβολής ερωτημάτων.