SOS επιβίωσης από τους μικρούς δήμους της Δυτικής Ελλάδας

Κραυγή απόγνωσης περιγράφοντας μια ζοφερή εικόνα της περιφερειακής Ελληνικής Αυτοδιοίκησης, εξέπεμψε σήμερα ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας κ. Θ. Παπαδόπουλος στην παρέμβασή του στην τηλε-Συνδιάσκεψη που διοργανώνει κατά τόπους ψηφιακά η ΚΕΔΕ εν’ όψη της Μεταρρύθμισης.
Ο κ. Παπαδόπουλος ξεκίνησε με τα θέματα καταστατικής θέσης των αιρετών χαρακτηρίζοντας ντροπή την αμοιβή των 1.700 ευρώ μετά από 21 χρόνια θητείας ως δήμαρχος, ενώ ανέφερε και το παράδειγμα του δημάρχου Ερυμάνθου που αμείβεται με 500 ευρώ λιγότερα από την οργανική του θέση ως δάσκαλος.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ ζήτησε να μπει στις βασικές διεκδικήσεις η αξιοπρεπής αμοιβή.
Αλλο ένα ζήτημα που έθεσε στον ίδιο τομέα είναι η νομική προστασία καθώς όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος ο δήμαρχος βρίσκεται κάθε τρεις και λίγο στον Εισαγγελέα χωρίς να υπογράφει καμία παραλαβή, καμία επιμέτρηση και κανένα ένταλμα πληρωμής ενώ όπως σημείωσε υπάρχει ο κίνδυνος ποινικής δίωξης από εντάλματα που επιστρέφονται.
Δεύτερο θέμα που έθιξε με ιδιαίτερη αγωνία ο κ. Παπαδόπουλος ήταν το θέμα της κατανομής των ΚΑΠ με πληθυσμιακά κριτήρια καθώς όπως είπε οι μικροί ορεινοί δήμοι απογυμνώθηκαν από δημότες, ενώ συνεχίζουν να έχουν την ευθύνη τεράστιων εκτάσεων και ανέφερε το παράδειγμα της Αρχαίας Ολυμπίας που όπως είπε επιχορηγείται με 135.000 το μήνα έχοντας μισθοδοσία 120.000 ευρώ και με τον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και με την διοργάνωση της Αφής της φλόγας.
Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι οι μικροί ορεινοί δήμοι, έχουν δαπάνες άγνωστες στους μεγάλους δήμους των αστικών κέντρων, όπως η πρόσληψη εναεριτών για να την λειτουργία του δικτύου της ΔΕΗ.

Επεσήμανε επίσης το γερασμένο στελεχικό δυναμικό της ΠΕΔ εδώ και 23 χρόνια όπου όπως σημείωσε δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη, ενώ τόνισε ότι πρέπει να αναβαθμιστεί αναπτυξιακά ο ρόλος των ΠΕΔ για να μπορούν να στηρίξουν τους μικρούς δήμους με χρηματοδοτήσεις και μελέτες.

Ο κ. Παπαδόπουλος καυτηρίασε την πρακτική των Υπουργών να μεταβιβάζουν συνεχώς αρμοδιότητες στους Δήμους χωρίς τους αναγκαίους πόρους και έφερε ως παράδειγμα την Πολιτική Προστασία όπου μεταβιβάστηκαν ευθύνες (και ποινικές) χωρίς να συνοδευτούν από τα κατάλληλα μέσα. Σημείωσε ότι προσλαμβάνονται διμηνίτες, ενώ η αντιπυρική περίοδος διαρκεί πέντε μήνες, ενώ δόθηκαν 40.000 ευρώ για να καθαριστεί όλο το οδικό δίκτυο της Αχαϊας. Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας καταλόγισε στους Υπουργούς την αντίληψη ότι οι δήμαρχοι είναι υπάλληλοί τους.
Επίσης ο κ. Παπαδόπουλος έθιξε και το θέμα των δήμων των δύο ταχυτήτων αναφέροντας το παράδειγμα της επιχορήγησης με 40 εκατομμύρια ευρώ του Μαλεβιζίου για την υπογειοποίηση των δικτύου, τη στιγμή που η ΑΔΜΥΕ για την ενεργειακή αναβάθμιση της τάσης, έσκαψε όλα τα βουνά στην Αχαϊα, τοποθέτησε υψηλούς πυλώνες και άφησε τα βουνά σκαμμένα και κατεστραμμένα.

Τέλος ο κ. Παπαδόπουλος όπως και ο συνάδελφός του Πρόεδρος ΠΕΔ Ιονίων Νήσων στην δική του παρέμβαση, έθιξαν το μείζον θέμα της αξιοποίησης του «Αντώνης Τρίτσης». Και οι δύο προέβλεψαν ότι οι μικροί δήμοι δεν θα πάρουν τίποτα από το πρόγραμμα σε αντίθεση με το Φιλόδημος, διότι δεν έχουν ούτε τα μέσα, ούτε τα χρήματα για να κάνουν μελέτες.
Και οι δύο πρόεδροι στις παρεμβάσεις τους κατέκριναν το σύστημα του Μητρώου Μηχανικών της ΕΕΤΑΑ καθώς όπως σημείωσαν η ΕΕΤΑΑ θα επιλέξει μηχανικούς αλλά οι δήμοι θα πρέπει να τους πληρώσουν.
Και οι δύο πρόεδροι σημείωσαν ότι η έλλειψη μηχανικών και χρημάτων, οδηγεί στο να μην μπορέσουν να αξιοποιήσουν το Αντώνης Τρίτσης οι μικροί δήμοι.

Ο κ. Παπαδόπουλος έθιξε και το θέμα της συμμετοχής της Αυτοδιοίκησης στο ΠΔΕ και στο ΕΣΠΑ και χαρακτήρισε «ζητιανιά» την εξάρτηση που έχουν οι δήμοι από τις Περιφέρειες.

Τέλος ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε στην κακοδαιμονία των μικρών δήμων το φαινόμενο που παρουσιάστηκε σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα: ένας μόνος δήμος να πάρει επιχορήγηση για τις απώλειες λόγο covid 19.

Σημειώνουμε ότι ιδιαίτερα σημαντική ήταν η χροιά της φωνής του κ. Παπαδόπουλου που απέδιδε με χαρακτηριστικό τρόπο την αγωνία του. Οπως αναφέρει άλλωστε στην αρχή της ομιλίας του επέλεξε να στείλει την επίσημη εισήγησή του με mail και να πει από καρδιάς αυτά που ήθελε με απλό λόγο.
Δείτε το video της ομιλίας του από το 0:02΄:47΄

https://www.youtube.com/watch?v=VQeQx8eaOio&feature=youtu.be