Δεν τηρούνται τα πρωτόκολλα καταγγέλουν οι εργαζόμενοι ΕΣΠΑ

Καταγγελία από το Δίκτυο Εργαζομένων στους ΟΤΑ, για διάκριση μεταξύ εργαζομένων στους Δήμους στα μέτρα και τις ρυθμίσεις που γίνονται στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού του κορωνοϊού, ανάλογα με τις συμβάσεις τους.

Αναλυτικά η καταγγελία:

Διανύουμε μια δύσκολη, σύνθετη κατάσταση εξ αιτίας της υγειονομικής κρίσης και της πανδημίας. Οι εργαζόμενοι σε μια σειρά χώρους εργασίας, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα αντιμετωπίζουν περισσότερο από άλλες ομάδες του πληθυσμού τον κίνδυνο είτε να νοσήσουν από τον ιό, είτε να συμβάλλουν στην εξάπλωσή του. Είναι γνωστό ότι οι έλεγχοι για τον εντοπισμό του ιού στους χώρους εργασίας είναι ανύπαρκτοι.

Στους Δήμους οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από σχέση εργασίας – μόνιμοι, συμβασιούχοι, προγράμματα ΕΣΠΑ, κοινωφελής εργασία- βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών, εκτεθειμένοι πολλές φορές, με σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τους.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά, πολλές φορές διαφέρουν από Δήμο σε Δήμο με βάση την πολιτική διαχείριση της κάθε δημοτικής αρχής. Σε πολλούς Δήμους δεν εφαρμόζονται στο σύνολό τους τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, δεν υπάρχουν επαρκή υλικά για την ατομική υγιεινή και προστασία-μάσκες, γάντια, αντισηπτικό, ειδικές στολές για την αντιμετώπιση κρουσμάτων, θερμόμετρα στις εισόδους των υπηρεσιών, δεν απολυμαίνονται οι χώροι εργασίας κ.λ.π.

Οι εργαζόμενοι με προγράμματα διαφόρων συμβάσεων και με ημερομηνία απόλυσης καλούνται να είναι στην πρώτη γραμμή του πυρός και να χρησιμοποιούνται ως πολυεργαλεία για όλες τις δουλειές, χωρίς πολλές φορές να υπάρχει μέριμνα για να τους παρέχονται τα στοιχειώδη μέσα προστασίας.

Το υπουργείο εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο 8-11-2020 Μέτρα και ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού- COVID 19, για το απασχολούμενο προσωπικό. Με την ερμηνεία που δίνουν οι Δήμοι εξαιρεί τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές των Δήμων (κέντρα κοινότητας, συσσίτια, παντοπωλεία, φαρμακεία), που απασχολούνται με συμβάσεις ΙΔΟΧ μέσω ΕΣΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα οι Δήμοι δεν εφαρμόζουν για τους εργαζόμενους αυτούς, ακόμη και όταν είναι αναγκαίο για την μη εξάπλωση του ιού, την τηλεργασία, την εκ περιτροπής εργασία, τις αποστάσεις στους χώρους κατά τη διάρκεια της εργασίας, καθώς επίσης και τις άδειες ειδικού σκοπού και ευπαθών ομάδων.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας, σε πολλούς Δήμους.

Πρόκειται για απαράδεκτη διάκριση σε βάρος των εργαζόμενων αυτών, που θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί και να σταματήσει.

Καλούμε τα υπουργεία εσωτερικών και εργασίας, την Ειδική Διαχειριστική Αρχή των προγραμμάτων κοινωνικών δομών, τον ΟΑΕΔ, να μεριμνήσουν άμεσα σεβόμενοι τα δικαιώματα και την υγεία των όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας.

Να σταματήσουν να επιβάλλονται πολιτικές δυο ταχυτήτων σε εργαζομένους και εν μέσω πανδημίας.

Οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι στις κοινωνικές δομές, στην κοινωφελή εργασία, που βιώνουν την ευελιξία στην εργασία, να μην βιώνουν και την διάκριση στην προστασία της υγείας τους εν μέσω κορωνοιού.