Μείωση κρουσμάτων όχι όμως και μέτρων

Ανακοινώθηκαν σήμερα 1.044 νέα κρούσματα με το συνολικό αριθμό να ανεβαίνει στις 105.271. Μόνο το 26.7% είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
600 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών.
Τέλος, έχουμε 85 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2.406 θανάτους συνολικά στη χώρα. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Στο τέλος της εβδομάδας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να τοποθετηθεί για το τι θα γίνει με το lockdown μετά τις 7 Δεκεμβρίου.

To lockdown μέχρι τώρα έχει πάρει παράταση έως τις 6 Δεκεμβρίου αλλά όλα είναι ανοιχτά για το πότε θα ανοίξει ξανά η αγορά και με ποιους όρους. Αυτό φάνηκε από τις αναφορές που έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο υπουργικό συμβούλιο. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης «δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα», επιβραδύνοντας τους όποιους σχεδιασμούς υπήρχαν τις τελευταίες ημέρες για την άμεση επανεκκίνηση της αγοράς και της εκπαίδευσης. Ο κ. Μητσοτάκης θα αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών, για να λάβει αποφάσεις. Εισηγήσεις που όπως βγαίνουν από την παρουσία τους στα ΜΜΕ δεν είναι θετικές για άρση του lockdown.

Οι 6 παράμετροι που θα μετρήσουν για την λήψη της απόφασης είναι ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων, ο αριθμός των νοσηλευόμενων – ειδικά των διασωληνωμένων – το ισοζύγιο εισαγωγών και εξιτηρίων στα νοσοκομεία, όπως και ο δείκτης θετικότητας, το ποσοστό δηλαδή των θετικών δειγμάτων κορονοϊού επί των τεστ που γίνονται.

Να σημειώσουμε επίσης ότι η υπόθεση στην εξέλιξη των εμβολίων δεν δίνει κάτι άμεσα θετικό. Υπό κανονικές συνθήκες και εφόσον πάρουν άδειες οι εταιρείες υπολογίζεται ότι γύρω στο τέλος Μαρτίου θα έχει εμβολιαστεί ένας ικανοποιητικός αριθμός στην Ελλάδα που θα επιτρέψει χαλάρωση των μέτρων.