Διαδικτυακή συνάντηση: «Η διαδρομή προς το σχολείο αλλιώς»

Διαδικτυακή συνάντηση με θέμα: «Η διαδρομή προς το σχολείο αλλιώς» διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2020 στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο έργο e-smartec (enhanced sustainable mobility with marketing techniques) του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Διαπεριφερειακής Συνεργασίας INTERREG EUROPE 2014-2020. Η συνάντηση διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΤΑ ΚΜ) και το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Mεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).
Στη συνάντηση έλαβαν μέρος διευθυντές και εκπαιδευτικoί δημοτικών σχολείων και γυμνασίων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, καθώς και εμπειρογνώμονες σε θέματα βιώσιμης κινητικότητας και συμμετοχικού σχεδιασμού των έργων “e-smartec” και “PE4Trans”. Στόχος της συνάντησης ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων για την υιοθέτηση ήπιων μορφών μετακίνησης στις διαδρομές των μαθητών από και προς το σχολείο. Μέσω διαδραστικής άσκησης οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συμβάλλουν στην αναγνώριση των προβλημάτων, των κινήτρων και των ευκαιριών που καθιστούν εφικτό έναν εναλλακτικό, βιώσιμο, τρόπο μετακίνησης των μαθητών.
Τις εργασίες της συνάντησης χαιρέτισε ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Πάρις Μπίλλιας, ο οποίος επεσήμανε πως η Περιφέρεια ενστερνίζεται τις νέες προοπτικές για βιώσιμη κινητικότητα και τη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για βιώσιμες και ασφαλείς μεταφορές. Ακόμη, σημείωσε ότι στις δημόσιες συγκοινωνίες της πόλης υπάρχει σταδιακή βελτίωση με προσθήκη νέων αστικών λεωφορείων στον υφιστάμενο στόλο (400 περίπου), ωστόσο χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για την εισαγωγή νέων αστικών μεταφορών χαμηλών ρύπων, όπως ηλεκτρικά λεωφορεία, ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε πως πρέπει να δοθούν ευκαιρίες βιώσιμης κινητικότητας στους νέους της πόλης. Τέλος, τόνισε την ανάγκη να λαμβάνεται υπόψη η γνώση και εμπειρία των ειδικών και ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες της διαδικτυακής συνάντησης.
Στην συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Κόπτσης, ο οποίος ευχαρίστησε τους διοργανωτές και συμμετέχοντες αναφερόμενος στην άψογη συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο κ. Κόπτσης αναφέρθηκε στην ανάγκη υιοθέτησης εναλλακτικών μορφών μετακίνησης, ήπιων και φιλικών προς το περιβάλλον με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων. Τόνισε το σημαντικό και διαχρονικό ρόλο του σχολείου καθώς είναι αυτό που δημιουργεί και εξελίσσει προγράμματα κυκλοφοριακής αγωγής και συμβάλλει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, στην εκμάθηση του Κ.Ο.Κ. και στη διαχείριση των κινδύνων. Κλείνοντας ο κ. Κόπτσης επεσήμανε ότι όλη η εκπαιδευτική κοινότητα της ΠΚΜ πρόκειται να σταθεί αρωγός σε τέτοιου είδους δράσεις.
Τη συνάντηση συντόνισε η Δρ. Μαρία Μορφουλάκη, ειδική λειτουργική επιστήμονας Α‘ ΙΜΕΤ – ΕΚETA, συντονίστρια έργου “e-smartec”, η οποία αρχικά παρουσίασε το έργο και τους εταίρους του. Η κ. Μορφουλάκη επεσήμανε ότι αναγνωρίζει τη βούληση και τη συμβολή της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικώ κα τους ευχαρίστησε για τη συνεργασία.
Στην πρώτη ενότητα της συνάντησης, η εκπρόσωπος του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας Άννα Πούλιου παρουσίασε τις δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο του έργου “e-smartec”, στην ΠΚΜ. Αρχικά, συζητήθηκε η έρευνα ερωτηματολογίου με θέμα τη μετακίνηση των μαθητών από και προς στο σχολείο και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματά της. Η εν λόγω έρευνα απευθύνεται σε γονείς και κηδεμόνες με παιδιά στις τάξεις του Παιδικού Σταθμού, Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και βρίσκεται στον εξής σύνδεσμο https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/esmartecMOBILITYSURVEY2020
Στη συνέχεια, έγινε αναφορά στον ηλεκτρονικό μαθητικό διαγωνισμό, ο οποίος υλοποιείται ως διαγωνισμός ζωγραφικής για μαθητές δημοτικού https://pollunit.com/en/polls/zografizo?reloaded=true
και ως διαγωνισμός φωτογραφίας και ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας για μαθητές Γυμνασίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. https://pollunit.com/en/polls/fotografizo
Ακολούθησε η κ. Μαρία Σίτζογλου, εξωτερικός συνεργάτης του έργου η οποία αναφέρθηκε στους παράγοντες που επιτάσσουν την υιοθέτηση ήπιων μορφών μετακίνησης προς και από το σχολείο. Παρουσίασε καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές και μη χώρες ενώ περιέγραψε διεξοδικά την πρωτοβουλία “WoW challenge” του Ηνωμένου Βασιλείου, με τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού.
Ακολούθησε διαδραστική άσκηση συμμετοχικού σχεδιασμού με τη χρήση εξειδικευμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου καταγράφηκαν τα οφέλη που προσφέρει η βιώσιμη κινητικότητα και τα υφιστάμενα προβλήματα εφαρμογής της πεζής μετακίνησης προς και από το σχολείο. Κατά τη διάρκειά της οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ψηφίσουν σχετικά με τις καλές πρακτικές που θεωρούν ότι είναι πιο εφικτό να υλοποιηθούν στο σχολείο όπου ανήκουν, σχετικά με τους φορείς που θεωρούν ότι πρέπει να ξεκινήσουν μια τέτοια πρωτοβουλία και σχετικά με το ρόλο κάθε φορέα κατά την υλοποίησή της. Τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα συμπεράσματα που προέκυψαν έδωσαν το έναυσμα για την έναρξη μιας συζήτησης στην οποία καταγράφηκαν οι απόψεις τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των γονέων.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση της κ. Βασιλικής Αμπράση, εκπροσώπου του έργου “PE4Trans” του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία αναφέρθηκε στην επίτευξη της βιώσιμης κινητικότητας μέσω του συμμετοχικού σχεδιασμού, όπου είναι σημαντικός ο ρόλος όλων και ιδιαίτερα των παιδιών, τα οποία αποτελούν τους αυριανούς πολίτες.
Η συνάντηση έκλεισε με την παρέμβαση της Δρ. Κωνσταντίας Μπέσσα, εκπρόσωπου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες της συνάντησης για την ενεργή εμπλοκή τους. Η κ. Μπέσσα υπογράμμισε τη σημαντικότητα της συμμετοχής, ιδιαίτερα των μαθητών ενώ υπογράμμισε ότι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι πάντα ευπρόσδεκτες προτάσεις για την ενσωμάτωση ιδεών που θα μπορούσαν να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα στην προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας.
Η ενεργή συμμετοχή των γονέων, των κηδεμόνων και των εκπαιδευτικών τονίζει τη αναγκαιότητα σχετικών δράσεων, απαραιτήτων για το σχεδιασμό των επόμενων βημάτων στην προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στη μαθητική κοινότητα. Τέλος, υπογραμμίστηκε η σημασία της ενεργής εμπλοκής των ενδιαφερομένων μερών στο σχεδιασμό δράσεων, καθώς και η ανάγκη να εξακολουθήσει να υφίσταται η κοινότητα που θα δημιουργηθεί μέσα από το έργο “e-smartec”.
Όσοι ενδιαφέρονται να ενημερώνονται για τις δράσεις του έργου “e-smartec” μπορούν να εγγραφούν στο newsletter του έργου στον εξής σύνδεσμο: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSePSUiJo7FNKqVczlcR6xqPABNFjA2utUBZWnDTdO4FL_gkkQ/viewform

Εντωμεταξύ ο μαθητικός ηλεκτρονικός διαγωνισμός με θέμα «Πάμε σχολείο; Φιλικές για το περιβάλλον μετακινήσεις προς το σχολείο!», που διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την υποστήριξη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΤΑ ΚΜ) ολοκλήρωσε την πρώτη περίοδο, της υποβολής συμμετοχών. Από την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 μέχρι και τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν πλέον να ψηφίσουν τα μαθητικά έργα που έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα του διαγωνισμού.
Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών για τη μετακίνηση από και προς το σχολείο με τα πόδια, το ποδήλατο ή το πατίνι και την υιοθέτηση των αρχών της βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Στο διαγωνισμό συμμετέχουν μαθητές/μαθήτριες Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Οι μαθητές/μαθήτριες δημοτικού συμμετέχουν στο διαγωνισμό με ζωγραφική, ενώ οι μαθητές/μαθήτριες γυμνασίου με φωτογραφία και ψηφιακή επεξεργασία εικόνας. Οι νικητές θα αναδειχθούν έπειτα από ψηφοφορία κοινού και θα ανακοινωθούν την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020!
Για να δει κάποιος τις δημιουργίες των μαθητών Δημοτικού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τον τρόπο με τον οποίο μετακινούνται από και προς το σχολείο ή πως φαντάζονται μια «βιώσιμη» μετακίνηση, αλλά και να ψηφίσετε τις συμμετοχές των μαθητών Δημοτικού ακολουθεί τον παρακάτω σύνδεσμο:
https://pollunit.com/en/polls/zografizo
Για να δει κάποιος και να ψηφίσει τη φωτογραφική «ματιά» των μαθητών Γυμνασίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για μια «βιώσιμη» μετακίνηση μπείτε εδώ! https://pollunit.com/en/polls/fotografizo
Τα βραβεία του διαγωνισμού είναι:
Βραβεία διαγωνισμού ζωγραφικής μαθητών Δημοτικού:
1ο βραβείο: ποδήλατο και κράνος
2ο βραβείο: κράνος
3ο βραβείο: κράνος
Βραβεία διαγωνισμού φωτογραφίας μαθητών Γυμνασίου:
1ο βραβείο: ποδήλατο και κράνος
2ο βραβείο: Μετρητής χειρός αθλητικής δραστηριότητας
3ο βραβείο: Μετρητής χειρός αθλητικής δραστηριότητας

Ο μαθητικός διαγωνισμός διοργανώνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου “e-smartec” (Enhanced Sustainable Mobility with Marketing Techniques/Ενίσχυση της Βιώσιμης Κινητικότητας μέσα από Τεχνικές Μάρκετινγκ), το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διαπεριφερειακής Συνεργασίας Interreg Europe 2014-2020.
Υπενθυμίζουμε ότι ταυτόχρονα με το διαγωνισμό, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας και το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων μεταφορών του Ε.Κ.Ε.Τ.Α. διεξάγει έρευνα ερωτηματολογίου με θέμα τη μετακίνηση των μαθητών από και προς στο σχολείο. Το ερωτηματολόγιο απευθύνεται σε γονείς και κηδεμόνες με παιδιά στις τάξεις του Παιδικού Σταθμού, Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να αφιερώσει λίγα λεπτά από το χρόνο του, προκειμένου να συμβάλει στην έρευνα για τις αλλαγές που έχουν επιφέρει τα προληπτικά μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας στις καθημερινές μετακινήσεις μας, απαντώντας στον εξής σύνδεσμο
https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/esmartecMOBILITYSURVEY2020
Για να λάβει κάποιος ενημέρωση για τις δράσεις του έργου
“e-smartec”, μπορεί να εγγραφεί στο newsletter εδώ! https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSePSUiJo7FNKqVczlcR6xqPABNFjA2utUBZWnDTdO4FL_gkkQ/viewform