Ευθ. Μπακογιάννης: Τα ευφυή συστήματα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στην εκπόνηση των Ειδικών και Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα συμβάλλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα ζητήματα που αφορούν στη χωροθέτηση, την αδειοδότηση και την ανάπτυξη δομών που θα προάγουν τα ευφυή συστήματα μεταφορών» διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, σήμερα κατά τον χαιρετισμό του στο 6ο Συνέδριο ITS Hellas με θέμα «Ευφυή Συστήματα Μεταφορών και Εξελίξεις στην Ελλάδα».

Μάλιστα, όπως επισήμανε στα εν εξελίξει Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια στη βιομηχανία και τον τουρισμό «οι μεταφορές και τα ευφυή συστήματα λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη κατά την εκπόνησή τους». Επιπλέον, όπως είπε, «τον Ιανουάριο του 2021 θα προκηρυχθούν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, στα οποία θα υπάρχει πρόβλεψη κατά περίπτωση και ανάλογα με τις ανάγκες των πόλεων, να αναπτυχθούν τέτοια συστήματα για τις μεταφορές, όπως και η χωροθέτηση υπηρεσιών έξυπνων logistics και consolidation centres με στόχο την αποσυμφόρηση των αστικών κέντρων, αλλά και τη βελτίωση της οικονομικής διαχείρισης των επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στα αστικά συγκροτήματα».

Ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε πως «η προώθηση του συνδυασμένου πολεοδομικού και συγκοινωνιακού σχεδιασμού, αλλά και η εκπόνηση των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), που χρηματοδοτεί το Πράσινο Ταμείο σε 180 πόλεις της χώρας έχουν ήδη προωθήσει σημαντικά τα ευφυή συστήματα και έχουν συμβάλει να ενισχυθούν τα μεταφορικά μοντέλα που μας οδηγούν προς ευρωπαϊκά πρότυπα με οικονομικές και ενεργειακά αποδοτικές λύσεις».

«Θέλω να πιστεύω πως η εξειδικευμένη έρευνα με θέμα τα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών μπήκε πλέον οριστικά σε ρυθμό ανόδου για τις χώρες της Ευρώπης και ειδικότερα για την Ελλάδα. Είναι πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που συνδέουν τον επιχειρηματικό με τον ερευνητικό κόσμο και μάλιστα σε ένα πολύ εξειδικευμένο αντικείμενο, όπως είναι οι υπηρεσίες κινητικότητας που προάγουν την αειφορία, την ενεργειακή εξοικονόμηση, τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, την αύξηση των μετακινήσεων και τη διασύνδεση γενικότερα. Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να εξετάζονται πάντα με γνώμονα την προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της κλιματική αλλαγής, γνωρίζοντας ότι οι μεταφορές ευθύνονται σε ένα σημαντικό μέρος για τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Σημαντικό στοιχείο, που λαμβάνουμε υπόψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι η δυνατότητα δημιουργίας μέσω τέτοιων πρωτοβουλιών περαιτέρω δικτύωσης, άρα και να διασφαλίζεται η ροή της γνώσης, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο στον τομέα των μεταφορών», κατέληξε ο κ. Μπακογιάννης.