Επανέρχεται ο Μανιατογιάννης για τις χρεώσεις και τις προγραμματικές του ΕΔΣΝΑ

Και ενώ ο ΕΔΣΝΑ συνεχίζει να μην δημοσιεύει τα στοιχεία των επιδόσεων των δήμων για την ανακύκλωση και τις χρεώσεις και ενώ έχει αυξήσει το κόστος λειτουργίας του για τα επόμενα χρόνια ο Δήμαρχος Βριλησσίων κ. Ξ. Μανιατογιάννης επανέρχεται με νέα επιστολή του και στο θέμα των αναδρομικών χρεώσεων αλλά και στο θέμα των Προγραμματικών Συμβάσεων ύψους 223 εκατομμυρίων ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το παράδοξο της υπόθεσης εδώ είναι ότι οι δήμοι της Αττικής έχουν την πλειοψηφία του ΕΔΣΝΑ και παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων διαφωνούν με τις πολιτικές που ακολουθούνται, η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ συνεχίζει να υλοποιεί αποφάσεις της Ε.Ε. που κατακρίθηκαν στην προηγούμενη Γ.Σ.
Επίσης πολύ σημαντικό σημείο που τονίζει και ο κ. Μανιατογιάννης και γεννάει έντονα ερωτήματα είναι ότι χωρίς να έχουν εκπονήσει οι δήμοι Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης, χωρίς να έχει ψηφιστεί ΠΕΣΔΑ και ενώ ο ΕΣΔΑ έχει αλλάξει και προβλέπει εντελώς διαφορετική δομή ρευμάτων, εντούτοις οι περισσότεροι δήμοι προμηθεύτηκαν ήδη κάδους και απορριματοφόρα βιοαποβλήτων (τα περισσότερα εκ των οποίων παραμένουν εδώ και αρκετούς μήνες ανενεργά στα εργοτάξια) και υπέγραψαν και προγραμματικές συμβάσεις με τον ΕΔΣΝΑ

ΟΧΙ λοιπόν στις αναδρομικές χρεώσεις των απορριμμάτων λέει ο κ. Μανιατογιάννης στην επιστολή του – ΟΧΙ στις Προγραμματικές Συμβάσεις εκ των υστέρων αποδοχής της Συμφωνίας Πλαίσιο 223 εκ. ευρώ για 8 χρόνια
Στην ανοιχτή επιστολή και υποβολής νέων ερωτημάτων προς τον Πρόεδρο του φορέα διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής (ΕΔΣΝΑ) ο Δήμαρχος Βριλησσίων Ξένος Μανιατογιάννης, αναφέρεται ότι ο Δήμος Βριλησσίων καλωσορίζει τη σημαντική μείωση των χρεώσεων των προδιαλεγμένων βιαποβλήτων (κλαδεμάτων και τροφικών οργανικών για λιπασματοποίηση) σε σχέση με τις χρεώσεις για τα σκουπίδια που οδηγούνται για ταφή στον ΧΥΤΑ Φυλής, η οποία αποτυπώνεται στο Σχέδιο Κανονισμού Τιμολόγησης 2021 του ΕΔΣΝΑ. Υπογραμμίζει, όμως, ότι παράλληλα αποκαλύπτεται νέα δραματική αύξηση, κατά τουλάχιστον 1,85 εκ. ευρώ, του κόστους λειτουργίας του φορέα, που πλέον ξεπερνά τα 92 εκ ευρώ. Ενώ συμπεριλαμβανομένου του νεοεισελθόντος τέλους Ταφής, όπως αναφέρεται στην επιστολή, το συνολικό κόστος που επωμίζονται να καλύψουν οι δήμοι και οι δημότες της Αττικής, μέσω των χρεώσεων των απορριμμάτων που πληρώνονται από τα δημοτικά τέλη, σκαρφαλώνει στα 102,7 εκ ευρώ.
Ο κ. Ξένος Μανιατογιάννης, επίσης, εμμένει στην ανάγκη τήρησης της δέσμευσης του Περιφερειάρχη Αττικής από τον ΕΔΣΝΑ για την ανάκληση των αναδρομικών χρεώσεων για τα απορρίμματα και ιδίως για τα βιοαπόβλητα που επιβλήθηκαν από τη διοίκηση του συνδέσμου μεσούσης της χρονιάς για το τρέχον έτος 2020. Ξεκαθαρίζει τη θέση του Δήμου Βριλησσίων για «απόρριψη των Προγραμματικών Συμβάσεων που πιέζει ο φορέας να συνάψουν μαζί του οι δήμοι της Αττικής για εκ των υστέρων αποδοχή της Συμφωνίας Πλαίσιο 10 ομάδων προμηθειών ύψους 223 εκ. ευρώ για 8 χρόνια του ΕΔΣΝΑ, χωρίς ευθυγράμμιση με τα υπό έγκριση τοπικά σχέδια των δήμων και με τον ακόμα αναμενόμενο νέο περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) που οφείλει να είναι συμβατός με τον εγκριθέντα νέο Εθνικό Σχεδιασμό (ΕΣΔΑ)».
Τέλος, ο Δήμαρχος Βριλησσίων κλείνει την επιστολή του προς τη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ, τονίζοντας την ανάγκη για συμμετοχή στην κάλυψη του κόστους και των εσόδων του φορέα από τα εισερχόμενα ιδιωτικά απόβλητα στον ΧΥΤΑ και για άμεση προώθηση τιμολογιακής πολιτικής χαμηλών χρεώσεων στα απορρίμματα και ιδίως στα βιοαπόβλητα. Η οποία θα αφήνει τα αναγκαία περιθώρια, ώστε οι ίδιοι οι δήμοι να έχουν τη δυνατότητα να επενδύουν όλο και περισσότερο στην Ανακύκλωση στην Πηγή, που σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος και βιώσιμη ανάπτυξη, ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες και δυνατότητές τους.
Διαβάστε όλη την επιστολή του κ. Μανιατογιάννη που περιλαμβάνει και τους πίνακες των χρεώσεων για κάθε δήμο.

Απάντηση του Προέδρου του ΕΔΣΝΑ Β. Κόκκαλη στα ερωτήματα που θέτει ο Δήμαρχος Βριλησσίων Ξ. Μανιατογιάννης σχετικά με το ανύπαρκτο ζήτημα των υποτιθέμενων αναδρομικών χρεώσεων για το 2020 από τον Ε.Δ.Σ.Ν.Α
Κανένας Δήμος της Αττικής δεν θα επιβαρυνθεί επιπλέον ούτε με ένα ευρώ
Με νέα απάντηση του προς τον Δήμαρχο Βριλησσίων Ξ. Μανιατογιάννη με αφορμή και τη δεύτερη επιστολή που απέστειλε θέτοντας μία σειρά ερωτημάτων, ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Β. Κόκκαλης διαβεβαιώνει για άλλη μία φορά κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμία αναδρομική χρέωση τόσο του Δήμου Βριλησσίων, όπως και κανενός άλλου Δήμου της Αττικής, για το έτος 2020. «Κανένας Δήμος της Αττικής δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί επιπλέον ούτε με ένα ευρώ όπως έχει δεσμευθεί και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στην επιστολή του ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ αναφέρει ότι το νέο προτεινόμενο σχέδιο τιμολόγησης για το 2021 από τον ΕΔΣΝΑ προβλέπει τη σημαντική μείωση των χρεώσεων για όσους Δήμους ανακυκλώνουν και επισημαίνει πως η Διοίκηση του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. είναι υποχρεωμένη να τηρήσει την ισχύουσα νομοθεσία και να εφαρμόσει ό,τι αυτή προβλέπει, σε σχέση με τις χρεώσεις των προηγούμενων ετών.
Στη συνέχεια παραθέτει στοιχεία τα οποία συμπεριλαμβάνονται στην επιστολή η οποία επισυνάπτεται, προκειμένου να γίνει σαφές για τα «βάρη» του παρελθόντος που κουβαλά η νέα διοίκηση. «Για να γίνει ακριβώς κατανοητό τι συμβαίνει, παραθέτουμε συγκεκριμένα στοιχεία ευελπιστώντας ότι επιτέλους θα κατανοηθεί η αλήθεια και δεν θα δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις και άδικες κατηγορίες» επισημαίνει.
Ο κ. Κόκκαλης τονίζει ότι πλέον οι Δήμοι που έχουν πετύχει σημαντικά ποσοστά ανακύκλωσης, ανάμεσα τους και ο Δήμος Βριλησσίων, είναι σε μεγάλο βαθμό ευεργετημένοι από τη νέα τιμολογιακή πολιτική και αναφέρεται με στοιχεία στο τι πλήρωσε στο παρελθόν και τι θα πληρώνει εφεξής ο Δήμος Βριλησσίων από τα οποία προκύπτει σαφώς, ότι ο Δήμος σε σχέση με το 2018 έχει σημαντική μείωση.
«Αυτό που εσείς καλείτε επιβάρυνση αλλά δεν είναι στην πραγματικότητα, είναι το αποτέλεσμα λανθασμένων αποφάσεων και επιλογών της προηγούμενης Διοίκησης του Ε.Δ.Σ.Ν.Α., που έρχονται ως «βαριά κληρονομιά» στη σημερινή», σημειώνει ο κ. Κόκκαλης.
Σχετικά με το τέλος ταφής ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής: «Θέλουμε να επισημάνουμε ότι το τέλος ταφής δεν είναι έσοδο του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. αλλά τέλος που επιβλήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση κι έχει προκύψει βάσει ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την οποία φυσικά δεν ευθύνεται ο Σύνδεσμος. Ο Ε.Δ.Σ.Ν.Α. αποτελεί τον ενδιάμεσο φορέα, που πρόκειται να το εισπράξει και να το αποδώσει εξ’ ολοκλήρου στο Πράσινο Ταμείο. Επομένως, σταματήστε επιτέλους χάρη εντυπώσεων να προσδίδετε κατηγορίες στο Φορέα που έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια και έκκληση προς το αρμόδιο Υπουργείο και τη σημερινή Κυβέρνηση για την αποφυγή επιβολής του, ώστε να μην επιβαρυνθούν πρόσθετα οι Δήμοι της Αττικής και μέλη του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. Θα ήταν δε χρήσιμο για τους δημότες σας να γνωρίζουν πως όταν ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ο σχετικός νόμος που προβλέπει την επιβολή τέλους ταφής, δεν είχατε εκφράσει τότε δημόσια καμία αντίρρηση, ούτε προς την τότε κυβέρνηση, ούτε προς την προηγούμενη διοίκηση του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. Δεν θέλουμε να πιστεύουμε πως οι όψιμες αντιδράσεις σας εδράζονται στην αλλαγή της Κυβέρνησης και της Διοίκησης της Περιφέρειας;
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι δεν υπάρχει καμία αναδρομική χρέωση για κανέναν Δήμο και πολύ περισσότερο για το Δήμο σας. Απλά την περίοδο αυτή πληρώνουμε όλοι το λογαριασμό αποφάσεων που πάρθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις και διοικήσεις του Ε.Δ.Σ.Ν.Α.. Κι αυτό είναι ξεκάθαρο».
Επιπρόσθετα σχετικά με τα όσα ισχυρίζεται ο Δήμαρχος του εργοστασίου μηχανικής επεξεργασίας (ΕΜΑΚ), ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ τονίζει: «θα θέλαμε να σας τονίσουμε πως δεν γνωρίζετε τι πραγματικά έχει συμβεί τα προηγούμενα χρόνια. Εάν πραγματικά επιθυμούσατε ένα εργοστάσιο με τους τόνους απορριμμάτων και βιοαποβλήτων καθώς και την τιμή που αναφέρετε στην επιστολή σας, θα έπρεπε να έχετε απευθύνει ερώτημα προς την προηγούμενη διοίκηση του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. προκειμένου να σας γνωρίσει το λόγο που δεν προχώρησε η διαγωνιστική διαδικασία για την οποία είχε υποβληθεί αίτημα χρηματοδότησης από τον Νοέμβριο του 2018 και είχε εκδοθεί και σχετική πράξη ένταξης. Ωστόσο, για ανεξήγητους λόγους δεν προκηρύχτηκε έως και την εξάντληση της θητείας της προηγούμενης Διοίκησης η διαγωνιστική διαδικασία για το ΕΜΑ παρότι ήταν έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης για την αναβάθμιση και λειτουργία του. Για την εξέλιξη αυτή ασφαλώς δεν ευθύνεται η σημερινή Διοίκηση, ούτε του Ε.Δ.Σ.Ν.Α., ούτε της Περιφέρειας.
Αν υπάρχει κάτι για το οποίο μπορείτε να μας κατηγορήσετε, είναι ότι «τρέχουμε» για να καλύψουμε λάθη και αστοχίες του παρελθόντος, για να «μην πνιγεί» το Λεκανοπέδιο Αττικής στα σκουπίδια».
Ολοκληρώνοντας την επιστολή του επισημαίνει πως «η Διοίκηση του Ε.Δ.Σ.Ν.Α., σε συνεργασία με τους Δήμους της Αττικής και την Περιφέρεια, φιλοδοξεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να καλύψει το χαμένο χρόνο και να καταστήσει την Αττική, πρωταθλήτρια Περιφέρεια στην Ανακύκλωση».
Επισυνάπτεται η αναλυτική επιστολή
του Προέδρου του ΕΔΣΝΑ