Αμφισβητείται ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στο Ταμείο Ανάκαμψης

Το σχέδιο της Κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης, που βγήκε σε διαβούλευση περιλαμβάνει τα περισσότερα στοιχεία των προτάσεων που κατέθεσε η ΚΕΔΕ, δεν καταγράφει όμως έναν διακριτό ρόλο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικά του Α βαθμού, ούτε εντοπίζεται σ΄αυτό η εμπλοκή των δήμων.
Άλλος πιο σκληρά, άλλος πιο μαλακά όλα τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ όλων των παρατάξεων εξέφρασαν πάνω κάτω την ίδια ανησυχία.
Η διαφοροποίηση υπήρξε περισσότερο στις φωνές όπως του Προέδρου κ. Παπαστεργίου και του Β’ Αντιπροέδρου κ. Κάρναβου που εκτίμησαν ότι η κατάσταση παλεύεται, και στις φωνές όπως του κ. Πελετίδη και του κ. Σακούτη οι οποίοι εξέφρασαν την άποψη ότι είναι σαφής η επιλογή της Ε.Ε. και της Κυβέρνησης: η ανάκαμψη να στηριχθεί στον ιδιωτικό τομέα και στην αγορά.

Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος από το καλοκαίρι που ξεκίνησε η κουβέντα για το σχέδιο ανάκαμψης, η ΚΕΔΕ κατέθεσε από τους πρώτους ολοκληρωμένες, κοστολογημένες, προτάσεις οριζόντιων δράσεων σε 12 άξονες και πριν από δύο εβδομάδες το Σχέδιο βγήκε σε διαβούλευση και μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.
Στο Σχέδιο διαχειρίζεται 32 δισεκατομμύρια συνολικά. Από αυτά τα 19,4 προβλέπεται να προέλθουν από επιδοτήσεις και τα 12,7 δις από δάνεια, ενώ το 70% των χρημάτων θα πρέπει να δεσμευτούν μέσα στο 2021 και το 2022 που θα σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα ώριμα έργα για να ενταχθούν.
Το σχέδιο επίσης κατανέμει 38% για την Πράσινη Οικονομία και το Περιβάλλον, 13% για την Ψηφιακή Μετάβαση, 25% για την Απασχόληση και 24% για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις.
Η εκτίμηση είναι ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να απορροφήσει έως και 7 δις από τα παραπάνω.
Ο κ. Παπαστεργίου θύμισε τους 12 άξονες προτάσεων που κατέθεσε η ΚΕΔΕ και συγκεκριμένα:

Πράσινος μετασχηματισμός των δήμων
Διαχείριση αποβλήτων
Ψηφιακός δεκάλογος για έξυπνες και βιώσιμες πόλεις
Ψηφιακή Αυτοδιοίκηση και εσωτερική οργάνωση των δήμων
Ανάπτυξη των δικτύων 5ης γενιάς πάνω από το δημοτικό φωτισμό
Αναβάθμιση κοινωνικών δομών δικτύου πρωτοβάθμιας υγείας, φροντίδας και πρόνοιας
Εθνικά πλεονεκτήματα όπως λιμάνια ιαματικός τουρισμός κλπ αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας
Υποδομές και προσβάσιμες πόλεις, ΑμεΑ, ανακατασκευή δρόμων επέκταση Φυσικού Αερίου μετρητές κλπ
Ανθεκτικές πόλεις – Πολιτική προστασία
Νέοι υποδοχείς επιχειρηματικότητας.
Δημιουργία διαδημοτικού κοινωνικού δικτύου
Και Κοινωνική ενσωμάτωση προσφύγων μεταναστών.

Ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι η ΚΕΔΕ θα πρέπει να διεκδικήσει το να φανεί στο τελικό κείμενο πιο ξεκάθαρα η εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης και να επισημανθεί ο ενεργός της ρόλος στην διαδικασία ανάκαμψης.
Τόνισε ότι πρέπει να κατατεθεί ένα επικαιροποιημένο σχέδιο έτσι ώστε να μπορέσουν να κουμπώσουν καλύτερα οι προτάσεις της ΚΕΔΕ, στην πρόταση της Κυβέρνησης.
Επίσης επισήμανε την έλλειψη του κειμένου στο να ξεκαθαρίζει για τους ΟΤΑ τον τρόπο χρηματοδότησης και υλοποίησης.

Ο Β’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κάρναβος ανέφερε όλα τα σημεία που περιλαμβάνονται και αυτά που δε περιλαμβάνονται στο κείμενο από τις προτάσεις της ΚΕΔΕ. Εδώ θα αναφέρουμε ποια δεν περιλαμβάνονται:
Λείπουν τα δημοτικά κτήρια από την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών υποδομών. Δεν περιλαμβάνονται στην ενέργεια οι δημοτικές ενεργειακές κοινότητες.
Δεν περιλαμβάνονται προγράμματα ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον και την ενέργεια
Λείπει η ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων από δημοτικούς φορείς
Δεν περιελήφθηκε η ανάπτυξη δικτύων 5η γενιάς για τους δήμους και μπήκε μερικώς το θέμα των δικτύων αφού δεν υπάρχει αναφορά για την συμμετοχή των ΟΤΑ για το Φυσικό Αέριο τις ΔΕΥΑ κλπ.
Στο θέμα των κοινωνικών δομών, το πανελλήνιο δίκτυο που ζητάει η ΚΕΔΕ δεν μπήκε, όπως δεν μπήκε και το θέμα των ΑμεΑ και της προσβασιμότητας.
Τέλος δεν συμπεριελήφθησαν σημεία όπως η στελέχωση των διαδημοτικών μονάδων πολιτικής προστασίας και οι υποδοχείς επιχειρηματικότητας.

Μιλώντας στην συνέχεια ο κ. Καλογιάννης Δήμαρχος Λάρισας σημείωσε ότι λείπε ένα καθαρό οριζόντιο πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση, ενώ αντί να επιλέγονται οι δημόσιες επενδύσεις για το ξεπέρασμα της κρίσης, επιλέγονται οι μεγάλες εταιρείες και η συγκέντρωση κεφαλαίων.
Η αυτοδιοίκηση λείπει από το σχέδιο είπε, όπως και από το ΕΣΠΑ διότι ο τομέας των δημοσίων επενδύσεων δεν στηρίζεται.
Ο κ. Καλογιάννης εξέφρασε τον προβληματισμό του φέρνοντας παραδείγματα όπως στον αγροτικό τομέα αν η αυτοδιοίκηση πρέπει να αφήσει το ιδιωτικό τομέα των μεγάλων επιχειρήσεων να κάνει τις επενδύσεις ή να μιλήσει για τοπικά προϊόντα με ενίσχυση των αγροτών. Τέλος ο Δήμαρχος Λάρισας κατέληξε στο ότι πρέπει να δοθεί μάχη για να υπάρξει οριζόντιο πρόγραμμα για τη Αυτοδιοίκηση καθώς και να εξεταστεί η περίπτωση της ενδυνάμωσης και του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο ίδιο μήκος κύματος περίπου κινήθηκε και η τοποθέτηση του ΓΓ της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Καφντάρη ο οποίος επίσης επεσήμανε ότι λείπει το πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκησης και ζήτησε να μπει πιο εξειδικευμένα το κομμάτι για την Αγροτική οικονομία όπως η οδοποιία η άρδευση, η ψηφιακή αναβάθμιση κλπ και ανέφερε ότι αυτό έδειξε και η διαβούλευση των τηλεδιασκέψεων της ΚΕΔΕ.

Λίγο πιο σκληρός στην τοποθέτησή του ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών κ. Γιάννης Μουράτογλου που σημείωσε ότι η Κυβέρνηση εκλαμβάνει την ΚΕΔΕ ως κοινωνικό εταίρο όπως και τα Επιμελητήρια.
Στο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο όπως το οραματίζεται η κυβέρνηση, είπε χαρακτηριστικά, δεν λαμβάνει υπόψη της την Αυτοδιοίκηση και θα φτάσουμε σε σημείο όπως το ΕΣΠΑ, να υλοποιούνται έργα που προτάθηκαν από την Αυτοδιοίκηση, χωρίς τη Αυτοδιοίκηση.
Ο κ. Μουράτογλου θύμισε ότι βρισκόμαστε πολύ χαμηλά στο ποσοστό δαπανών του ΑΕΠ με 2,8%, αναφέροντας την Πορτογαλία με 7,1%, την Αυστρία με 18,1%, το Βέλγιο με 19,7% και τον Μέσο Ορο της Ε.Ε. με 14,6% και είπε ότι δεν μπορούμε να λέμε ότι η αυτοδιοίκηση λαμβάνεται υπόψη όσον αφορά την ανάκαμψη με τέτοια ποσοστά.
Επίσης ανέφερε ότι υπάρχουν στο κείμενο πολλές αλληλοκαλύψεις αρμοδιοτήτων μεταξύ Περιφερειών, Δήμων και του Κεντρικού Κράτους όπως στην συντήρησης των σχολείων όπου εμπλέκεται και το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Παιδείας μαζί με τους Δήμους. Υπάρχει δηλαδή αδιευκρίνιστο ποιος θα διαχειριστεί και από που θα περάσουν τα χρήματα των δράσεων.
Ο κ. Μουράτογλου αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της χρηματοδότησης των δήμων που αναφέρεται στην Έκθεση Πισσαρίδη μέσα από τον ΕΝΦΙΑ, μη διασφαλίζοντας αναδιανεμητικό μηχανισμό ανάμεσα στους δήμους που να διασφαλίζει την δίκαιη κατανομή των πόρων, αλλά ούτε διευκρινίζει τον μηχανισμό εισπραξιμότητας που δεν διαθέτουν οι δήμοι.
Τελειώνοντας ο κ. Μουράτογλου αναφέρθηκε σε μια άλλη πολύ σοβαρή αναφορά του κειμένου που αφορά την εποπτεία του κράτους στη χρηματοδότηση όχι μόνο για την νομιμότητα, αλλά και για την αποτελεσματικότητα των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων των δήμων.

«Η αυτοδιοίκηση δεν είναι εδώ» είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο κ Μπίρμπας.
«Πουθενά δεν αναφέρεται η Αυτοδιοίκηση. Μας αντιμετωπίζει ως καταναλωτές υποδοχείς για να παρέχουμε υπηρεσίες στου πολίτες. Στις 51 σελίδες δεν υπάρχουν πουθενά οι περιφερειακές τοπικές αρχές». Επίσης ο κ. Μπίρμπας επεσήμανε ότι δεν υπάρχει και πουθενά η ενίσχυση της διοικητική μεταρρύθμισης του κράτους.
Και συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχουν συγκροτημένες αναφορές πάνω στο πως μεταφράζονται τα μέτρα σε πολιτικές, δεν δίνεται πουθενά προτεραιότητα στη τοπικότητα και εξέφρασε την ανησυχία ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα βρεθεί μπροστά σε μεγάλα διλλήματα.

Ο Δήμαρχος Πατρέων ο κ. Πελετίδης στην ομιλία του σημείωσε ότι βασική στόχευση του προγράμματος είναι ότι πρέπει να τελειώνουμε με τους μικρομεσαίους και να ενισχυθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις πράγμα το οποίο σημαίνει ελαστικές εργασιακές σχέσεις και χαμηλά εισοδήματα και η Αυτοδιοίκηση θα κληθεί να διαχειριστεί φτωχές πόλεις.
Ο κ. Πελετίδης τόνισε ότι πρώτα πρέπει η ΚΕΔΕ να συμφωνήσει στα αίτια του προβλήματος και μετά, τεχνικά θα βρεθούν λύσεις.

Και τέλος ο κ. Σακούτης σημείωσε ότι το Σχέδιο έχει κατεύθυνση της διάσωση της Αγοράς και ο
προσανατολισμός είναι η διαχείριση της ανάκαμψης από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Σημείωσε ότι σε όλους τους τομείς υπάρχουν σαφείς αναφορές του κειμένου: το παραγωγικό κενό να καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα.