Η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ και θα γίνει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου περί το 2028,
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή του Κέντρο Έρευνας για τα Οικονομικά και τις Επιχειρήσεις (Centre for Economics and Business Research, CEBR).
Η εξέλιξη αυτή καθώς οι προβλέψεις, τοποθετούσαν αυτήν την ανατροπή πέντε χρόνια μετά αποκτά ένα τεράστιο ενδιαφέρον για την Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς η Κίνα έχει μεταστρέψει τον βασικό της παραγωγικό συντελεστή από τα φτηνά, χαμηλής ποιότητας προϊόντα, στον κατασκευαστικό τομέα, στα μηχανήματα έργου και στον αστικό εξοπλισμό.
Η επιτάχυνση της εξέλιξης αυτής επιτεύχθηκε καθώς αμέσως μετά την κρίση του 2007 με την πτώση της παγκόσμιας κατανάλωσης των προϊόντων λιανικής, η Κίνα μετέτρεψε αμέσως χιλιάδες εργοστάσια και κατάρτισε εκατομμύρια εργατικού δυναμικού για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων στον κατασκευαστικό τομέα.
Τώρα η Κίνα καταγράφει δεύτερη επιτυχία ευελιξίας όπως αναφέρει η έκθεση του CEBR, με την «επιδέξια αντιμετώπιση της πανδημίας», που επέβαλε έγκαιρο, αυστηρό lockdown, καθώς και τα πλήγματα που δέχθηκε η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της Δύσης σημαίνουν πως οι οικονομικές προοπτικές της ασιατικής δύναμης βελτιώνονται.
Η Κίνα αναμένεται να καταγράψει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5,7% του ΑΕΠ από το 2021 ως το 2025, την στιγμή που οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακάμψουν μετά την πανδημία, με ρυθμούς 1,9% του ΑΕΠ τον χρόνο.
Λόγω και της παρουσίας του Κινέζικου δημοσίου (Cosco) στο λιμάνι του Πειραιά και της συνεχώς αυξανόμενης εμπορευματικής του κυκλοφορίας, οι ρυθμοί της Κίνας έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τα προϊόντα φτάνουν με όλο και μεγαλύτερη οικονομία κλίμακας.
Ήδη η κινέζικη τεχνολογία έδειξε την δύναμή της στο κομμάτι του Οδοφωτισμού με led που μπόρεσε και διέλυσε στην κυριολεξία όλες τις ευρωπαϊκές εταιρείες στους διαγωνισμούς με ίδιες προδιαγραφές και ποιότητα και μικρότερο κόστος.
Η Κίνα εξάλλου μέσω της πρεσβείας της έχει δείξει ένα τεράστιο ενδιαφέρον και έχει επισκεφθεί σχεδόν όλα τα Δημαρχεία της Ελλάδας. Οι Δήμοι Χαλανδρίου, Χαλκιδέων, Θεσσαλονίκης, Δέλτα, Λευκάδας, Καλαμάτας, Πειραιά, Ηρακλείου και πολλοί άλλοι έχουν ήδη προχωρήσει σε αδελφοποιήσεις με κινέζικες πόλεις για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την διάνοιξη σύγχρονων «δρόμων του μεταξιού».
Μην ξεχνάμε ότι το με το ξεκίνημα της πανδημίας σε μια περίοδο απόλυτης έλλειψης ο Δήμος Λευκάδας εξασφάλισε άμεσα 20.000 μάσκες για τους δημότες του, από την αδελφή πόλη Zhoushan της επαρχίας Zhejiang η οποία ανταποκρίθηκε σε μηδέν χρόνο στο αίτημα του Δημάρχου Λευκάδας, Χαράλαμπου Καλού. Αλλά και εκείνη την εποχή 27 Μαρτίου η πόλη Zhoushan είχε ήδη αντιμετωπίσει την πανδυμία και είχε ήδη επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς, αφού είχε ήδη αποκτήσει μια πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία στο θέμα της πανδυμίας.
Και να μην ξεχνάμε επίσης ότι οι Κινέζοι έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις απευθείας πτήσεις από την Κίνα στα ελληνικά νησιά, την ανάπτυξη τουριστικών διαδρομών και την εξαγωγή τοπικών ελληνικών προϊόντων.
Κατά τα άλλα, σύμφωνα με το CEBR η Ιαπωνία θα παραμείνει η τρίτη μεγαλύτερη του κόσμου ως τις αρχές της δεκαετίας του 2030, όταν θα την ξεπεράσει η Ινδία, και η Γερμανία θα περάσει από την τέταρτη στην πέμπτη θέση. Το Ηνωμένο Βασίλειο, θα περάσει από την πέμπτη στην έκτη θέση από το 2024 και στην έβδομη η Γαλλία.
Στην Ευρώπη αναλογούσε το 19% της παραγωγής των 10 μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως το 2020 αλλά το ποσοστό αυτό αναμένεται να πέσει στο 12% περί το 2035 και ακόμη πιο κάτω αν ο χωρισμός της ΕΕ με τη Βρετανία εξελιχθεί με άσχημο τρόπο, εκτιμά το CEBR.
Τέλος να αναφέρουμε ότι η Κίνα είναι και ο μεγαλύτερος προορισμός προϊόντων ανακύκλωσης παγκοσμίως. Μπορεί τα τελευταία χρόνια η Κίνα να μείωσε δραματικά τις εισαγωγές της, αλλά η ελληνική αγορά αποτελεί παρωνυχίδα για τις κινέζικες δυνατότητες απορρόφησης και οι αδελφοποιήσεις μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες για όλο το σύστημα αποκομιδής απορριμάτων της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και την μείωση της καύσης.