Ανασκόπηση της αυτοδιοικητικής εβδομάδας 4/1-10/1/2021

Την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε ανασχηματισμό με κύριο χαρακτηριστικό την αλλαγή της ηγεσίας στο Υπουργείο Εσωτερικών. Υπουργός έγινε ο κ. Βορίδης.

Αναπληρωματικός Υπουργός (που σημαίνει ότι μιλάει απ΄ευθείας με τον Πρωθυπουργό) έγινε ο κ. Στέλιος Πέτσας με αρμοδιότητα την Τοπικής Αυτοδιοίκηση και ο κ. Λιβάνιος που ήταν αρμόδιος για την Αυτοδιοίκηση έγινε Υπουργός υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.
Από ότι φάνηκε και από την κατ΄ευθείαν συνάντηση Πέτσα – Παπαστεργίου ο συνομιλητής της Αυτοδιοίκησης θα είναι ο Αναπληρωτής Υπουργός και ο κ. Βορίδης μπορεί να μην ασχοληθεί καθόλου.

Εγκύκλιο έστειλε το Υπουργείο Υγείας στους Δήμους με συστάσεις για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων με έμφαση στον εξαερισμό των εσωτερικών χώρων τους κατά τη χειμερινή περίοδο με απώτερο σκοπό τον περιορισμό της διασποράς του ιού SARS CoV-2.

Με την ευκαιρία της επαναλειτουργίας των σχολείων ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ έστειλε επιστολή στους Δημάρχους όπου σημειώνει μετξύ άλλων ότι η αρμοδιότητα για την αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων κάθε τύπου και βαθμίδας ανήκει αποκλειστικά στα Υπουργεία Παιδείας & Θρησκευμάτων και Υγείας, ύστερα από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας.

Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η αναστολή διορισμών και προσλήψεων στο Δημόσιο, σύμφωνα με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Άνοιξε και η πρόκληση του ΑΣΕΠ για την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής στην προκήρυξη του «Βοήθεια στο Σπίτι» (4Κ/2020), προκειμένου να καταρτιστούν οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης και διοριστέων για την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας, δύο χιλιάδων εννιακοσίων εννέα (2.909) θέσεων.

Εντωμεταξύ με απόφαση της ΓΓ Αθλητισμού έως το τέλος Απριλίου παρατάθηκαν οι θητείες των ΔΣ των αθλητικών σωματείων, λόγω της πανδημίας

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Εργασίας για την υλοποίηση προγράμματος “Σχολικά Γεύματα” για το χρονικό διάστημα Ιανουάριος – Ιούνιος 2021 και δημοσιεύουμε τον πίνακα με τα σχολεία όπου εφαρμόζεται το πρόγραμμα.

Νομοθετική ρύθμιση για μεταβίβαση των σχολικών κτιριακών εγκαταστάσεων και των οικοπέδων στους δήμους ζητά η ΚΕΔΕ. Όπως σημειώνει στην επιστολή της το σύνολο των σχολικών κτιρίων έχει ανεγερθεί με οικοδομικές άδειες του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, ενώ η αρμοδιότητα για τη λειτουργία και τη συντήρηση όλων των σχολικών μονάδων έχει μεταφερθεί στους δήμους. Ωστόσο έχει διαπιστωθεί αδυναμία εύρεσης του συνόλου των σχετικών φακέλων

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η κατανομή πιστώσεων Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2021 στις Περιφέρειες και δημοσίευουμε τον πίνακα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τη στρατηγική της για τη βιώσιμη και έξυπνη κινητικότητα. Επισυναπτόμενο αυτής της στρατηγικής είναι ένα Σχέδιο Δράσης που περιγράφει 82 πρωτοβουλίες ως οδηγό για την ανάπτυξη της βιώσιμης κινητικότητας τα επόμενα 4 χρόνια.

Σύμφωνα με το ΠΔ 3/2021 που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ το Ν.Π.Δ.Δ. «Κτηματολόγιο Α.Ε.» περνάει στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

«Πράσινο φως» για την ένταξη, με γρήγορες διαδικασίες, χιλιάδων στρεμμάτων στα σχέδια πόλης όλης της χώρας δίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος με την ψήφιση του Νέου Πολεοδομικού Νόμου 4597/20 από τη Βουλή, ενεργοποιώντας τα νέα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (Τ.Π.Σ.).

Θυμίζουμε ότι στην σελίδα ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ μπορείτε να βρείτε όλες τις καλές πρακτικές των δήμων την εβδομάδα που μας πέρασε