Περνάμε στην 3D Printing ανακύκλωση

Σε μια εποχή όπου οι τεχνολογικές εξελίξεις τρέχουν με ταχύτητα φωτός η χειρότερη επιλογή που θα μπορούσαν να κάνουν όσοι ασχολούνται με την διαχείριση των απορριμάτων, είναι να δεσμευτούν με συμβάσεις και τεχνολογίες για πολλά χρόνια.

Όπως αποδείχθηκε παγκοσμίως σε μέρη όπου προσφέρονται χρήματα για τη ανακύκλωση αλουμινίου και γυαλιού, η ανακύκλωση έχει μεγάλη επιτυχία. Δυστυχώς, τα κίνητρα ήταν πιο αδύναμα για την ανακύκλωση πλαστικών και μόνο το 9% των πλαστικών απορριμμάτων ανακυκλώνεται. Τα υπόλοιπα μολύνουν χώρους υγειονομικής ταφής ή το περιβάλλον.

Ηδη διαβάζουμε ότι στην πυραμίδα της διαχείρισης η επανάχρηση και η ανακύκλωση αρχίζουν και μπλέκονται μεταξύ αφού αρχίζει και αναπτύσσεται ραγδαία η κατ΄οίκον ανακύκλωση που οδηγεί μέσω 3D Printer στην άμεση επανάχρηση των υλικών.

Οι άνθρωποι ανακυκλώσουν όταν μπορούν να βγάλουν λεφτά λέει ο Joshua M. Pearce: Καθηγητής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν που ηγήται μιας ομάδας που προωθεί την επνάχρηση και ανακύκλωση μέσω 3 D Printing
Μια ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά πολύ απλά διότι όπου εμφανίζεται οικονομικό κίνητρο, η αγορά σαρώνει τα πάντα.

Αρκετές τεχνολογίες έχουν ήδη ωριμάσει και επιτρέπουν στους απλούς ανθρώπους να ανακυκλώνουν τα απορρίμματα πλαστικών απευθείας με την εκτύπωση 3D σε προϊόντα με ανταλλακτική αξία και με μικρότερο του κανονικού τους κόστους. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το δικό τους ανακυκλωμένο πλαστικό για να κάνουν διακοσμήσεις και δώρα, προϊόντα σπιτιού και κήπου, αξεσουάρ και παπούτσια, παιχνίδια, αθλητικά είδη και συσκευές από εκατομμύρια δωρεάν σχέδια που κυκλοφορούν ήδη στο διαδίκτυο. Αυτή η προσέγγιση ονομάζεται Αποκεντρωμένη Ανακύκλωση και Προσθετική Κατασκευή ή DRAM για συντομία.

Η μέθοδος DRAM ξεκινά με πλαστικά απορρίμματα – τα πάντα, από τη χρησιμοποιημένη συσκευασία έως τα σπασμένα προϊόντα.
Πρώτα το πλαστικό ταξινομείται και πλένετε με σαπούνι και νερό ή ακόμα και στο πλυντήριο πιάτων. Στη συνέχεια, το πλαστικό αλέθεται και γίνεται κομματάκια. Για μικρές ποσότητες, ένας εγκάρσιος τεμαχιστής χαρτιού λειτουργεί καλά. Για μεγαλύτερες ποσότητες, υπάρχουν κοκκοποιητές πλαστικών διαθέσιμοι στο διαδίκτυο.

Στη συνέχεια μπορεί κάποιος να μετατρέψει τα σωματίδια σε νήμα εκτυπωτή 3D χρησιμοποιώντας ένα recyclebot, μια συσκευή που μετατρέπει το αλεσμένο πλαστικό σε νήμα που χρησιμοποιείται από τους περισσότερους εκτυπωτές 3D χαμηλού κόστους.

Το νήμα που κατασκευάζεται για 3D-εκτυπώσιμη ανακύκλωση είναι πολύ φτηνότερο από το νήμα, που κυκλοφορεί στην αγορά.

Η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Joshua M. Pearce, μαζί με δεκάδες εργαστήρια και εταιρείες σε όλο τον κόσμο, έχει αναπτύξει ήδη ένα ευρύ φάσμα προϊόντων ανοιχτού κώδικα που επιτρέπουν το DRAM, συμπεριλαμβανομένων των τεμαχιστών, των recyclebots και των τρισδιάστατων εκτυπωτών συντηγμένων ινών και σωματιδίων.

Αυτές οι συσκευές έχουν αποδειχθεί ότι λειτουργούν όχι μόνο με τα δύο πιο δημοφιλή πλαστικά εκτύπωσης 3D, ABS και PLA, αλλά και μια μεγάλη λίστα πλαστικών που χρησιμοποιούνται καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων των μπουκαλιών νερού.

Επιπλέον, μια πρωτοβουλία «οικολογικής εκτύπωσης» στην Αυστραλία έχει δείξει ότι το DRAM μπορεί να λειτουργήσει σε απομονωμένες περιοχές χωρίς μηχανισμούς ανακύκλωσης και χωρίς κεντρική ενέργεια, χρησιμοποιώντας ηλιακά συστήματα. Αυτό καθιστά το DRAM εφαρμόσιμο οπουδήποτε ζουν οι άνθρωποι, τα απορρίμματα πλαστικών είναι άφθονα και ο Ήλιος λάμπει.

Προς μια κυκλική οικονομία

Η έρευνα έχει δείξει ότι αυτή η προσέγγιση για την ανακύκλωση και την κατασκευή δεν είναι μόνο καλύτερη για το περιβάλλον, αλλά είναι επίσης εξαιρετικά κερδοφόρα για μεμονωμένους χρήστες που κατασκευάζουν τα δικά τους προϊόντα, καθώς και για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η παραγωγή των δικών σας προϊόντων από σχέδια ανοιχτού κώδικα εξοικονομεί χρήματα.
Αυτό μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο και για την βιωσιμότητα των Πράσινων Σημείων.

Το DRAM επιτρέπει την παραγωγή προσαρμοσμένων προϊόντων με λιγότερο από το φόρο που πληρώνουμε επί των πωλήσεων σε συμβατικά καταναλωτικά προϊόντα. Υπάρχουν ήδη εκατομμύρια δωρεάν τρισδιάστατα εκτυπώσιμα σχέδια – τα πάντα, από βοηθήματα μάθησης για παιδιά έως οικιακά προϊόντα έως προσαρμοστικά βοηθήματα για πάσχοντες από αρθρίτιδα. Οι καταναλωτές έχουν ήδη εκτυπώσει τρισδιάστατα αυτά τα προϊόντα, εξοικονομώντας συλλογικά εκατομμύρια δολάρια.

Μια τεχνολογία που αναμιγνύει την ανακύκλωση με την επανάχρηση, αρκεί βέβαια να το επιτρέψουν τα μεγάλα συμφέρονται των κατασκευαστικών εταιρειών που έχουν επενδύσει ήδη πολλά εκατομμύρια στην καύση.