Ανασκόπηση των σημαντικών αυτοδιοικητικών ειδήσεων της εβδομάδας 11-17/1/2021

Την εβδομάδα που μας πέρασε έγινε νόμος το νέο καθεστώς προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ. Αλλάζει η μοριοδότηση, γίνεται πανελλήνιος διαγωνισμός, προβλέπεται μοριοδότηση της εντοπιότητας για μια κατηγορία δήμων, όπως και μετατροπές στην μοριοδότησης εργασιακής εμπειρίας. Υπάρχει και πρόβλεψη για την προσωρινή πρόσληψη από τους Δήμους με προσωρινούς πίνακες. Νόμος 4765 Τεύχος Α’ 15/1/2021 ΦΕΚ Αρ Φ. 6

Την εβδομάδα που μας πέρασε έγινε και συνάντηση ΥΠΕΣ με την ΚΕΔΕ η οποία εξέδωσε Δελτίο Τύπου με τις πρώτες εντυπώσεις (ουσιαστικά άξονες του διαλόγου) και κείμενο με τις προτάσεις της και τις διεκδικητικές προτεραιότητες.

Την εβδομάδα που μας πέρασε δημοσιεύθηκε και μελέτη της διαΝέοσις για τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους. Η μελέτη προβλέπει ως εισπρακτικό μηχανισμό την ΑΑΔΕ και σπάσιμο του ΕΝΦΙΑ σε δύο κατηγορίες με αναδιανεμητικό χαρακτήρα. Προτείνει όμως τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ για τους Δήμους να αφαιρεθούν ισόποσα από τους ΚΑΠ

Είχαμε και 2η παράταση της πρόσκλησης για το Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο από το Πράσινο Ταμείο μέχρι την Παρασκευή 26-02-2021 προκειμένου και άλλοι δήμοι να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν προτάσεις για ένταξη προτάσεων/έργων.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου εξέδωσε ανακοίνωση όπου μεταξύ άλλων τονίζει ότι η αρμοδιότητα για το κλείσιμο των σχολείων λόγω κρουσμάτων κορονοϊού ανήκει στο Υπουργείο.

Είχαμε και νέες οδηγίες για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων από το Υπουργείο Υγείας με πιο σημαντική την επισήμανση ότι κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, τα παράθυρα των αιθουσών θα πρέπει να ανοίγουν πλήρως τουλάχιστον για 5 λεπτά ανά 20λεπτο.

Δημοσιεύσαμε και λόγω καιρικών συγκυριών την υποχρέωση για τους Δήμους μέχρι 26 Δεκεμβρίου να έχουν ψηφίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, το σχέδιο ΒΟΡΕΑΣ για τις χιονοπτώσεις και τον παγετό.

Είχαμε και συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπή της ΚΕΔΕ για την επανεξέταση του «Αντώνης Τρίτσης», του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, της Κινητικότητας, των Αρμοδιοτήτων του ΕΝΦΙΑ της Διαχείρισης των Απορριμμάτων και του 4412.

Όπως είχαμε και αναστολή ορισμένων διατάξεων που αφορούν στα Μητρώα συντελεστών παραγωγής δημοσίων και ιδιωτικών έργων, μελετών, τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών (ΜΗ.Τ.Ε). από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021

Είχαμε και την Παράταση θητείας Υπηρεσιακών Συμβουλίων μέχρι την ανάδειξη νέων αιρετών εκπροσώπων και το αργότερο έως 28.02.2021.

Το myota δημοσίευσε σημαντικό άρθρο για το μείζον πρόβλημα που παρουσιάζεται όσον αφορά στην διαχείριση του πρασίνου στις γειτονιές.

Την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε και ανακοίνωση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που πραγματοποιεί δέκα (10) διαδικτυακές ενημερωτικές ημερίδες από τις 14 Ιανουαρίου 2021 μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου 2021 με σκοπό την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των δημοσίων υπαλλήλων για το Κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων (ΚΣΗΔΕ).

Είχαμε και την ίδρυση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αστικής Ποδηλασίας που συμμετέχει ως πλήρες μέλος στη Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ECF με προϋποθέσεις για την επέκταση του EuroVelo και στις Ελληνικές πόλεις.

Τέλος την εβδομάδα που πέρασε είχαμε και την εναρκτήρια συνάντηση της 19ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Περιφερειών και Δήμων που θα πραγματοποιηθεί 11-14 Οκτωβρίου 2021 (δημοσιεύουμε πλατφόρμα συμμετοχής)
και ένα πολύ σημαντικό άρθρο αναδημοσίευση από τον ξένο τύπο που δείχνει ότι περνάμε στην 3D Printing ανακύκλωση που μπορεί να αλλάξει εντελώς τα μέχρι σήμερα δεδομένα και για τα Πράσινα Σημεία.

Θυμίζουμε ότι στην σελίδα ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ μπορείτε να παρακολουθείτε όλες τις Καλές Πρακτικές των δήμων που ανιχνεύει το moyta.gr για την εβδομάδα που μας πέρασε και όχι μόνο.

Επίσης θυμίζουμε ότι λόγω lockdown έχουμε αναστείλει την τηλεοπτική οπτικοποίηση της ανασκόπησης προκειμένου να αποφύγουμε να θέσουμε σε κίνδυνο τους εργαζόμενους στο studio.