Παρατείνεται η αγωνία για το “Αντώνης Τρίτσης”

Μεγαλώνει όσο περνάει ο καιρός η ανησυχία των δημάρχων για την τύχη και την διαμόρφωση του αναπτυξιακού χρηματοδοτικού προγράμματος του Υπουργείου Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης».

Όπως φάνηκε από την ενημέρωση που έκανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κύριος Δημήτρης Παπαστεργίου στη συνεδρίαση του Δ.Σ. η δίκαιη κατανομή, το πλαφόν, οι προτεραιότητες, το να μην μείνει κανένας δήμος απ’ έξω, αλλά και η τύχη των προτάσεων που έχουνε ήδη κατατεθεί, αποτελούν ένα γόρδιο δεσμό για την διαχειριστική αρχή του Υπουργείου Εσωτερικών και την πολιτική ηγεσία.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ βρίσκεται σε συνεχή επαφή σχεδόν καθημερινή με την διαχειριστική αρχή και τους υπουργούς, αλλά δεν μπορεί να εξασφαλίσει μία σαφή απάντηση, ούτε καν για ένα χρονοδιάγραμμα. Οι ελπίδες μεταφέρονται από εβδομάδα σε εβδομάδα

Όλοι οι δήμαρχοι της Ελλάδας και τα μέλη του Δ.Σ. εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους καθώς ο χρόνος περνάει και όλες οι ελπίδες για έργα και υποδομές μετά την αντικατάσταση του «Φιλοδήμου» έχουν εναποτεθεί στο «Αντώνης Τρίτσης».

Πληροφορίες του myota.grαναφέρουν ότι oι πιέσεις που ασκούνται στο Υπουργείο Eσωτερικών είναι τεράστιες από βουλευτές, δημάρχους, περιφερειάρχες και από τις εταιρείες που έχουν ωριμάσει τα έργα. Οι πίνακες σβήνονται και γράφονται καθημερινά.

Εντωμεταξύ κακά είναι τα μαντάτα και για το Ταμείο Ανάκαμψης από το οποίο η Τοπική Αυτοδιοίκηση περιμένει μέχρι και 6 δις. Η Ελλάδα βρίσκεται στην διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες οι οποίες όμως έχουν εκφράσει πολλές αντιρρήσεις. Παράλληλα υπάρχει και μία μεγάλη προσπάθεια μετατροπής των δημοσίων έργων σε ΣΔΙΤ στην φάση της διαπραγμάτευσης. Η κομισιόν όμως αντιδρά καθώς οι υποχρεώσεις που θα προκύψουν και για τους δήμους μέσω ΣΔΙΤ, έχουν πολύ μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα από τον ορίζοντα του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι τεχνοκράτες εκφράζουν φόβους ότι η ιστορία της διαπραγμάτευσης θα κρατήσει πολύ ακόμα γεγονός το οποίο θα προκαλέσει μεγάλες καθυστερήσεις στα έργα και στους σχεδιασμούς των δήμων όπως παραδείγματος χάρη τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια που περιμένουν να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο.