Αντιρρήσεις του Συνήγορου του Πολίτη για τις προσλήψεις στην Περιφέρεια Αττικής

ergazomenoi_patra

Αντιρρήσεις εκφράζει ο Συνήγορος του Πολίτη για το τρόπο πρόσληψης 224 εργαζομένων με τετράμηνες συμβάσεις όπως αποκαλύπτει με καταγγελία του ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Περιφέρεια Αττικής.

Ύστερα από προσφυγή εργαζομένων που δεν προσλήφθηκαν, ο «Συνήγορος του Πολίτη» επισημαίνει στην Περιφέρεια:

• «ότι στο αρ. 147770/23-2-2021 έγγραφο της υπηρεσίας σας προς τις ενδιαφερόμενες, δεν δίδεται οποιαδήποτε απάντηση για την αξιολόγηση του μοναδικού πρόσθετου προσόντος που κλήθηκαν βάσει της προκήρυξης να υποβάλουν (Βεβαίωση προϋπηρεσίας τυχόν αποκτηθείσας εμπειρίας με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε ΟΤΑ β΄ βαθμού για τις ανάγκες της πανδημίας), γεγονός που δημιουργεί ιδιαίτερο προβληματισμό, διότι – παρότι υπήρχε ειδική αναφορά στην προκήρυξη – δεν φαίνεται ότι λήφθηκε υπόψη στη διενεργηθείσα αξιολόγηση για τις εν λόγω υποψήφιες»

• «η αξιολόγηση των αναφερόμενων κατά τη διαδικασία πρόσληψης διενεργήθηκε χωρίς προκαθορισμένα κριτήρια αξιολόγησης και χωρίς αιτιολογημένη κρίση για την επιλογή του υπό πρόσληψη προσωπικού από την Τριμελή Επιτροπή, όπως προκύπτει από το από 24-1-2021 πρακτικό της εν λόγω επιτροπής, που ετέθη υπόψη του Συνηγόρου με αφορμή τη διερεύνηση άλλης αναφοράς. Αναφορικά δε με το πρακτικό της Τριμελούς Επιτροπής για την αξιολόγηση των αιτήσεων, επισημαίνεται ότι γενικές διατυπώσεις περί συνεκτίμησης των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων, της εμπειρίας κ.λπ. δεν συνιστούν επαρκή αιτιολογία για την επιλογή ορισμένων υποψηφίων και τον αποκλεισμό άλλων. Για τον λόγο αυτό, εύλογα αμφισβητείται από τις υποψήφιες ο αποκλεισμός τους και η τήρηση στην εν λόγω διαδικασία των συνταγματικών αρχών της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, γεγονός που θέτει ζήτημα, κατά την άποψή μας, επανεξέτασης των αιτήσεων των αναφερόμενων…»

• «Ειδικότερα, στις διαδικασίες πρόσληψης για απρόβλεπτες και επείγουσες ανάγκες, σύμφωνα με τις διατάξεις του α. 20 ν. 2190/1994, αλλά και τις ειδικότερες διατάξεις στο πλαίσιο αντιμετώπισης αναγκών λόγω εμφάνισης και διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, οι φορείς έχουν αυξημένη ευθύνη έναντι των υποψηφίων για τη διασφάλιση όρων αξιοκρατίας, διαφάνειας και αμερόληπτης κρίσης»

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής κατηγορεί την Περιφερειακή Αρχή για μεθοδεύσεις αναφέροντας ότι ως «πλαίσιο πλήρους αδιαφάνειας, που προκαλεί, εύλογα, στους υποψηφίους υπόνοιες ευνοιοκρατίας» χαρακτηρίζει μεταξύ άλλων ο «Συνήγορος του Πολίτη» τις διαδικασίες που ακολούθησε η Περιφερειακή Αρχή Αττικής για την περιβόητη πρόσληψη (447) ατόμων, για οκτώ μήνες, σε επιστολή που της απευθύνει, μετά από τις σχετικές καταγγελίες συμβασιούχων εργαζομένων, που αυθαίρετα έμειναν εκτός…

Ο Σύλλογος υπενθυμίζει στην καταγγελίας του ότι η Περιφερειακή Αρχή Αττικής της ΝΔ, αντί να ακολουθήσει την ίδια με τις δύο προηγούμενες προκηρύξεις διαδικασία τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο 2020, όπου με συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής προσέλαβε περίπου 224 εργαζόμενους με τετράμηνες συμβάσεις, προχώρησε μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες σε Αποφάσεις πρόσληψης, χωρίς μοριοδότηση τυπικών προσόντων, προϋπηρεσίας, εμπειρίας ή άλλων κοινωνικών κριτηρίων, εκμεταλλευόμενη την ανεργία και δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά στους χιλιάδες άνεργους, που κατέθεσαν αιτήσεις. Έβαλε με αυτό τον τρόπο στο ίδιο «τσουβάλι» όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από προσόντα και αμαυρώνοντας την προσφορά των συμβασιούχων, που εργάστηκαν με αξιόλογη προσφορά στην Περιφέρεια Αττικής.

Σύμφωνα πάντα με τον Σύλλογο, «αναδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι κυβέρνηση και Περιφερειακές Αρχές αντί για μόνιμη δουλειά μοιράζουν ρουσφέτια, ότι η μόνιμη και σταθερή δουλειά είναι υπό διωγμό και πως δεν υπάρχει καμιά πρόθεση επίλυσης του σοβαρού προβλήματος υποστελέχωσης του Δημοσίου, παρά μόνο “μπαλώματα“ και ενίσχυση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Απέναντι σε αυτή τη κατάσταση όπου οι άνεργοι εμπαίζονται και αντιμετωπίζονται ως όμηροι και ως φτηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα, ο μόνος δρόμος είναι να δυναμώσει ο αγώνας και η απαίτηση εργαζομένων, συμβασιούχων και ανέργων για:

• Μόνιμη δουλειά για όλους. Να γίνουν εδώ και τώρα μαζικοί μόνιμοι διορισμοί. Να καλυφθούν όλα τα κενά στις υπηρεσίες, με ένα αδιάβλητο σύστημα διορισμών μόνο με μετρήσιμα και αντικειμενικά κριτήρια.

• Σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων, των εκχωρήσεων, των ΣΔΙΤ και της λειτουργίας του δημόσιου τομέα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια».

Την καταγγελία υπογράφουν για το ΔΣ η Πρόεδρος Βέτα Πανουτσάκου και ο Γραμματέας Βαγγέλης Καζάκος.