Ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών για τον covid-19

Σύμφωνα με την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιά και τους Καθηγητές Β. Παπαευαγγέλου & Γκ. Μαγιορκίνη Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.496 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στην επικράτεια ανέρχονται στους 707. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, 53 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους. Αναφορικά με την κατανομή των νέων κρουσμάτων στις μεγάλες πόλεις, σημειώνουμε 637 νέα κρούσματα στην Αττική, 167 στη Θεσσαλονίκη και 68 στη Αχαΐα.

Τα κύρια σημεία της ενημέρωσης:

Για πρώτη φορά αυτήν την εβδομάδα είδαμε μια πρώτη εικόνα σταθεροποίησης.

Αυτό που ενδιαφέρει είναι ο δείκτης θετικότητας, δηλαδή πόσα από τα 100 τεστ που διενεργήθηκαν συνολικά ήταν θετικά. Και την εβδομάδα που μας πέρασε, για πρώτη φορά, ο δείκτης θετικότητας παρέμεινε σταθερός στο 6%.

Η κατάσταση στα Νοσοκομεία μας είναι ιδιαίτερα πιεσμένη. Την εβδομάδα που μας πέρασε έγιναν καθημερινά κατά μέσο όρο 470 εισαγωγές στα Νοσοκομεία μας. Συνολικά στην επικράτεια, οι νοσηλευόμενοι λόγω κορονοϊού ασθενείς ξεπέρασαν τις 5.000, ενώ οι 7 στους 10 νοσηλευόμενους είναι ηλικίας άνω των 55 ετών. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς ξεπέρασαν το όριο των 700 για πρώτη φορά εχθές.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε να πιεστούν και τα Νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας.

Η κοινωνική αποστασιοποίηση αυξάνει το αίσθημα μοναξιάς, την κατάθλιψη και το άγχος και κατά συνέπεια μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις διατροφικές μας συνήθειες αλλά και άλλες συμπεριφορές, όπως είναι το κάπνισμα και το αλκοόλ, με αποτέλεσμα την απώλεια της καλής φυσικής μας κατάστασης και την αύξηση του βάρους και των επιπέδων παχυσαρκίας.

Η σωστή διατροφή και η άσκηση μπορεί να ωφελήσει όλες τις ηλικίες σαν ένα πρόσθετο όπλο κατά του κορονοϊού. Ίσως λοιπόν να πρέπει να θυμηθούμε τις σωστές, τις καλές συνήθειες για τη σωματική και ψυχική μας υγεία και, πάνω από όλα, να έχουμε μέτρο.

Στόχος είναι να αξιοποιηθεί σε κάθε περίπτωση η χρήση των εξωτερικών χώρων. Στις δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους συνυπολογίζεται η επαφή με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, όπως συμβαίνει στις υπηρεσίες επαφής με το κοινό, καθώς και οι συνθήκες συνωστισμού σε εργασιακούς χώρους, ιδιαίτερα όταν αυτό γίνεται για πολλές ώρες της ημέρας.

Συζητείται η χρήση διπλής μάσκας ή ενισχυμένης μάσκας σε χώρους ή σε δραστηριότητες υψηλού κινδύνου, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την καθολική χρήση της μάσκας όταν συνωστιζόμαστε, ακόμα και στην ύπαιθρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία εβδομάδα είδαμε μία σημαντική αύξηση της επίπτωσης στην ομάδα των 18 με 39, σε επίπεδο που δεν έχουμε παρατηρήσει εδώ και δύο περίπου μήνες

Με την έλευση της αυτοδιάγνωσης ή self-testing τώρα πια θα δοθεί η δυνατότητα για γρήγορο, εύκολο και σχετικά αξιόπιστο τρόπο να ελέγξουμε εάν είμαστε φορείς του ιού και με αυτό τον τρόπο να προστατεύσουμε καλύτερα την οικογένειά μας, τους γνωστούς μας, αλλά και τους συνεργάτες μας.

Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι αυτή η δειγματοληψία είναι εφικτή και έχει πολύ μεγάλη αξιοπιστία. Τα τεστ που έχουν γίνει σε αυτό το πλαίσιο, έχουν δείξει περισσότερο από 80% ευαισθησία και περισσότερο από 99% ειδικότητα.

Μέσω μιας διαδικασίας εκμάθησης που δεν διαρκεί περισσότερο από 2 με 3 λεπτά που θα ξοδέψει ο καθένας μας να δει ένα βίντεο, κάθε πολίτης θα γνωρίζει πλέον πώς να πάρει δείγμα μόνος του και να εκτελέσει το τεστ στο σπίτι με ευκολία, ασφάλεια και αξιοπιστία.
Είναι γνωστό από την βιβλιογραφία, ότι περίπου ένα στα τρία άτομα που είναι φορείς του κορονοϊού δεν έχουν συμπτώματα και τον μεταδίδουν χωρίς να το γνωρίζουν.
Η διάθεσή τους θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου από τα φαρμακεία της χώρας. Κάθε πολίτης δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα 2 μηνών.
Η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και το άνοιγμα της κοινωνίας συνοδεύεται από την υποχρέωση των πολιτών που δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοΐα και τη ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, τις επιχειρήσεις, στην εστίαση, στις επιχειρήσεις τουρισμού, στη μεταποίηση και στα δικαστήρια, να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο τεστ ταχείας ανίχνευσης του νέου κορονοϊού.
Επιπλέον, για να σιγουρευτούμε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά με ασφάλεια, η Κυβέρνηση θα νομοθετήσει την υποχρεωτική χρήση self-test μία φορά την εβδομάδα για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.
Για τη δήλωση του θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει η πλατφόρμα selftesting.gov.gr, μέσω της οποίας θα παρέχονται και όλες οι χρήσιμες πληροφορίες.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο βαθύ κόκκινο, παραμένουν η Περιφέρεια Αττικής, οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, εξαιρουμένου του Δήμου Σκύρου, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Θεσπρωτίας, Ηρακλείου, Λέσβου, Ζακύνθου και Μυκόνου, καθώς και ο Δήμος Καλυμνίων, ο Δήμος Χίου, ο Δήμος Ανωγείων, ο Δήμος Χανίων, οι δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου, ο Δήμος Κατερίνης, ο Δήμος Αμφίπολης ο Δήμος Σκιάθου, ο Δήμος Καρδίτσας και οι Δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος.
Η Περιφερειακές Ενότητα Κοζάνης Πέλλας. Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, εντάσσεται ο Δήμος Γρεβενών της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 78 από 20 στις 15 Μαρτίου, σχεδόν έχουν τετραπλασιαστεί δηλαδή.
Στο βαθύ κόκκινο μπαίνει και ο Δήμος Κιλκίς με 117 ενεργά κρούσματα, όταν στις 15 Μαρτίου είχε 51, δηλαδή είχαμε αύξηση 129,4% μέσα σε 10 ημέρες.
Και τέλος, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο βαθύ κόκκινο, εντάσσεται και ο Δήμος Βέροιας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 147 από 68 στις 15 Μαρτίου. Εδώ είχαμε αύξηση 116,2%.

Σχετικά με τη Λέρο και τη Δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου του Δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, υπενθυμίζεται ότι οι περιοχές αυτές βρίσκονται και παραμένουν σε ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και σε κήρυξη έκτακτης ανάγκης της Πολιτικής Προστασίας, καθεστώς που παρατείνεται μέχρι τη Δευτέρα 5 Απριλίου.