Ανακοίνωση του Δυτικού Μετώπου για την Φυλή

Μετά τη θετική γνωμοδότηση του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής, για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) του νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή και ενώ ακόμη δεν έχει εκδοθεί η απόφαση, ο ΕΔΣΝΑ έχει ξεκινήσει και «τρέχει» μια παράλληλη διαδικασία, για την κατασκευή μιας νέας μονάδας επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων και βιοαποβλήτων, πάλι στη Φυλή, που παραπλανητικά την ονομάζουν «μονάδα του κεντρικού τομέα», σύμφωνα με ανακοίνωση του Δυτικού Μετώπου. Αντίστοιχη μονάδα προωθείται και στο Σχιστό. Οι παραπάνω διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί, παρά τις έντονες αντιδράσεις του τελευταίου διαστήματος και προτού καν ολοκληρωθεί και παρουσιαστεί η  μελέτη για την αναθεώρηση του ισχύοντος περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής. Θεωρητικά, η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ θα περιλαμβάνει την αξιολόγηση της υλοποίησης του υφιστάμενου σχεδίου, την επικαιροποίησή του σύμφωνα με το νέο εθνικό σχέδιο (ΕΔΣΑ) και την εκπόνηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, σύμφωνα με τις προβλέψεις της  νομοθεσίας. Στην πράξη, θα επικυρώσει τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις.

Και η ανακοίνωση συνεχίζει:

Στις 24/3,  ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ κ. Κόκκαλης κάλεσε τον ανάδοχο, που έχει επιλεγεί από την Εκτελεστική Επιτροπή, να υπογράψει τη σχετική σύμβαση παροχής υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου για τη ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ ΜΕΣΩ ΣΔΙΤ. Το αντικείμενο της προτεινόμενης σύμπραξης δημόσιου – ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών του έργου: «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων για τις ανάγκες της ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών».

Η συνολική χρονική διάρκεια της σύμβασης ΣΔΙΤ, ενδεικτικά, εκτιμάται σε τριάντα (30) έτη από την υπογραφή της και τη θέση σε ισχύ. Η περίοδος της κατασκευής και δοκιμαστικής λειτουργίας του έργου είναι 3 έτη και η περίοδος λειτουργίας 27 έτη. Η μονάδα σχεδιάζεται να έχει συνολική δυναμικότητα επεξεργασίας 350.000 τόνων/έτος σύμμεικτων αστικών αποβλήτων (ΑΣΑ) και 100.000 τόνων/έτος προδιαλεγμένων οργανικών από προγράμματα διαλογής στην πηγή (ΔσΠ). Ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης (ΙΦΣ), που θα επιλεγεί, θα αναλάβει, ενδεικτικά, τα εξής:

•      τη χρηματοδότηση του έργου με ίδια ή/και δανειακά κεφάλαια, με την επιφύλαξη ενδεχόμενης χρηματοδοτικής συμβολής της αναθέτουσας αρχής στο κατασκευαστικό του κόστος. Η τυχόν χρηματοδοτική συμβολή της αναθέτουσας αρχής θα διαμορφωθεί στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας,

•      τη σύνταξη του συνόλου των απαραίτητων μελετών,

•      το σύνολο των εργασιών κατασκευής των εγκαταστάσεων επεξεργασίας,

•      τη λειτουργία και συντήρηση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης, έτσι ώστε οι παρεχόμενες υπηρεσίες να ανταποκρίνονται στα επιθυμητά επίπεδα απόδοσης,

•      την ασφάλιση των κτιριακών και λοιπών εγκαταστάσεων και συστημάτων των υποδομών που θα αποτελέσουν αντικείμενο της προτεινόμενης σύμπραξης,

•      τη μεταβίβαση των υποδομών στο δημόσιο φορέα (ΕΔΣΝΑ) μετά τη λήξη της σύμβασης σύμπραξης.

Με βάση τα παραπάνω, ο ΕΔΣΝΑ έχει ξεκινήσει μια διαδικασία διερεύνησης των απόψεων πιθανών συμμετεχόντων φορέων του ιδιωτικού τομέα («διαγνωστική έρευνα αγοράς»), η οποία θα διαρκέσει μέχρι και την 31η Μαρτίου 2021. Ο σκοπός του ερωτηματολογίου που χρησιμοποιείται είναι «να δώσει τη δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους φορείς να διατυπώσουν εγγράφως τις θέσεις και απόψεις τους σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο Έργο».

Ως προς τις τεχνολογικές λύσεις «Η αναθέτουσα αρχή (ΕΔΣΝΑ ) δεν θα προκρίνει τη χρήση κάποιας συγκεκριμένης τεχνολογίας», ενώ η υλοποίηση του έργου θα γίνει με «όποια διαθέσιμη τεχνολογία προτείνουν οι εργολάβοι». Λογικό, αφού κυβέρνηση και περιφέρεια έχουν κάνει σαφή την επιλογή τους να πριμοδοτήσουν τη μόνιμη «παραγωγή» μεγάλων ποσοτήτων σύμμεικτων απορριμμάτων, την επεξεργασία τους με σκοπό την παραγωγή δευτερογενών καυσίμων και την εισαγωγή της πολυπόθητης καύσης.

Στο «βωμό» αυτής της επιλογής, θυσιάζεται η ανακύκλωση με προδιαλογή και η περαιτέρω ανάκτηση υλικών, εξακοντίζεται το κόστος διαχείρισης για τους πολίτες και -σε συνδυασμό με το νέο ΧΥΤΑ και την επέκταση της υφιστάμενης μονάδας επεξεργασίας (ΕΜΑΚ)- μετατρέπεται η περιοχή της Δ. Αθήνας – Δ. Αττικής στο μεγαλύτερο σκουπιδότοπο του πλανήτη.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ Δ. ΑΤΤΙΚΗΣ – Δ. ΑΘΗΝΑΣ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

•      Άμεση διακοπή όλων των διαδικασιών κατασκευής νέων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων σε ΦΥΛΗ και ΣΧΙΣΤΟ, καθώς και της επέκτασης των υφιστάμενων υποδομών στη Φυλή (ΧΥΤΑ, ΕΜΑΚ). 

•      Άμεσο και οριστικό κλείσιμο του συνόλου της εγκατάστασης της Φυλής. 

•      Ένταξη σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής. 

•      Ακύρωση των χωροθετήσεων του ν. 3164/2003, κανένας νέος ΧΥΤΑ/Υ στη Δυτική Αττική. 

•      Καμία μονάδα καύσης απορριμματογενών καυσίμων στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα. 

•      Κατάργηση του διαβρωτικού μηχανισμού των αντισταθμιστικών «ωφελημάτων».

•      Κατασκευή όλων των αναγκαίων υποδομών -συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων νέων ΧΥΤΥ-, για την υλοποίηση ενός νέου συστήματος δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα έχει βασικό στόχο τη μέγιστη δυνατή προδιαλογή και ανάκτηση υλικών, με δίκαιη κατανομή των όποιων βαρών και με αυστηρή τήρηση όλων των περιβαλλοντικών διασφαλίσεων. 

•      Ανοιχτή δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες, τους φορείς, τις συλλογικότητες και τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης για το περιεχόμενο του νέου ΠΕΣΔΑ Αττικής.

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ, ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ 

27.3.2021

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής – Δ. Αθήνας

oxixytafilis.blogspot.com – [email protected] – f/b: Δυτικό Μέτωπο