Ενημέρωση της Παρασκευής για τον covid-19

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 3.067 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στην επικράτεια ανέρχονται στους 824. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, 91 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους. Αναφορικά με την κατανομή των νέων κρουσμάτων στις μεγάλες πόλεις, σημειώνονται 1.398 νέα κρούσματα στην Αττική, 425 στη Θεσσαλονίκη και 99 στη Λάρισα.

Το επιδημιολογικό φορτίο δείχνει να σταθεροποιείται, με το συνολικό αριθμό των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια να υπολογίζεται στις 26.000 κρούσματα. Ο μέσος κυλιόμενος των νέων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι 2.800 κρούσματα την ημέρα, παρά τη συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των τεστ που διενεργούνται. Την εβδομάδα που μας πέρασε, ο μέσος όρος των ημερήσιων τεστ έφτασε τις 54.000.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, ο δείκτης θετικότητάς μειώθηκε αυτήν την εβδομάδα στο 5,3% και αυτό είναι κάτι αναμενόμενο. Περιμένουμε δηλαδή με την αύξηση του αριθμού των τεστ που γίνονται, να μειώνεται ο δείκτης θετικότητας, καθώς εξετάζονται και περισσότεροι υγιείς συνάνθρωποί μας.

Το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο σε όλη την επικράτεια και ιδιαίτερα στην Αττική, στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά και Δυτική Ελλάδα, όπου ο δείκτης των συνολικών νέων κρουσμάτων των τελευταίων 14 ημερών, ξεπερνά το όριο των 250 κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού. Παράλληλα, υπάρχουν ακόμα και σήμερα περιοχές στη χώρα μας όπου παρατηρείται αύξηση των νέων κρουσμάτων, όπως είναι το Κιλκίς, το Ρέθυμνο και η Θάσος.

Ο δείκτης αναπαραγωγής της επιδημίας, ο γνωστός Rt δείκτης, εξακολουθεί να είναι λίγο πάνω από τη μονάδα, στο 1,02. Συνεπώς, βρισκόμαστε σε μία ιδιαίτερα εύθραυστη ισορροπία και η όποια χαλάρωση τη στιγμή αυτή, τώρα που ο ιός είναι παντού, άμεσα θα αυξήσει το επιδημιολογικό φορτίο και πάλι.

Η ηλικία των ασθενών που χρήζουν νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας παραμένει σταθερή στα 69 έτη. Αξιοσημείωτο όμως είναι, ότι περίπου 1 στους 4 ασθενείς που νοσηλεύονται σήμερα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι νεότεροι των 55 ετών.

Μια υποομάδα της Επιτροπής μας, συζητά εδώ και λίγες εβδομάδες για το πώς θα γίνει εφικτή αυτή η σταδιακή επανεκκίνηση δραστηριοτήτων με ασφάλεια. Για το λόγο αυτό, πέρα από τα επιδημιολογικά δεδομένα που αποτελούν πάντα το βασικό οδηγό σημείο για εμάς, επεξεργαζόμαστε μια αποτύπωση του κινδύνου μετάδοσης για κάθε μια δραστηριότητα ξεχωριστά, με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία αλλά και την εμπειρία που πια έχουμε όλοι αποκτήσει τον τελευταίο χρόνο. Γίνεται μία προσπάθεια ταξινόμησης των δραστηριοτήτων αλλά και περιγραφή των προϋποθέσεων που θα πρέπει να τηρούνται σε κάθε περίπτωση.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο «βαθύ κόκκινο» βρίσκονται οι εξής περιοχές:

Η Περιφέρεια Αττικής, πλην των Δήμων Αγκιστρίου, Κυθήρων και Ύδρας, οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Πέλλας, Κοζάνης, Λέσβου, Ζακύνθου, Κω και Θάσου.

Καθώς και οι Δήμοι Καλυμνίων, Ρόδου, Χίου, Ρεθύμνου, Ανωγείων, Χανίων, Φαιστού, Καβάλας, Καρδίτσας, Γρεβενών, Κύθνου, οι Δήμοι Ιωαννιτών, Κόνιτσας και Βόρειων Τζουμέρκων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, οι Δήμοι Σερρών, Αμφίπολης και Σιντικής, ο Δήμος Βέροιας, οι Δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, ο Δήμος Λαμιέων, ο Δήμος Ήλιδας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, οι Δήμοι Χαλκιδέων, Ερέτριας και Διρφύων-Μεσσαπίων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, ο Δήμος Διδυμοτείχου της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο Δήμος Βόλου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, καθώς και η Δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου του Δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.