Στις 9 η ακολουθία της Ανάστασης

Νωρίτερα, κατά μισή ώρα, θα πραγματοποιούνται οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας από την Κυριακή των Βαΐων έως τη Μεγάλη Τετάρτη στις 6:30μμ, τη Μεγάλη Πέμπτη στις 5:30μμ και τη Μεγάλη Παρασκευή στις 6:00μμ, όπως αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης υπό τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες υγειονομικές συνθήκες και την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Η Ανάσταση θα γίνει στο προαύλιο των Ιερών Ναών και θα ακολουθήσει η θεία Λειτουργία εντός των Ναών

Η Ιερά Σύνοδος, «επιθυμώντας την καλύτερη ποιμαντική εξυπηρέτηση των πιστών, οι οποίοι δεν πρέπει επ’ ουδενί να στερηθούν την συμμετοχή στην χαρά της Αναστάσεως», αποφάσισε ομόφωνα η Ακολουθία της Αναστάσεως, να γίνει στις 9:00μμ του Μεγάλου Σαββάτου. Η Τελετή θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο των Ιερών Ναών, σύμφωνα με την παράδοση, και θα ακολουθήσει η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία εντός του Ιερού Ναού.

Με εγκύκλιό της προς τις μητροπόλεις, την οποία θα αποστείλει τις επόμενες ημέρες, η Ιερά Σύνοδος θα συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα και το τυπικό που θα ακολουθηθεί.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε για όλες τις ενέργειες του προέδρου της, αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, κυρίως ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών κατά την Μεγάλη Εβδομάδα και την πασχαλινή περίοδο. Εξέφρασε δε «την χαρά για το γεγονός ότι όλοι οι Ιεροί Ναοί θα παραμένουν ανοικτοί για τους πιστούς σε όλες τις Ιερές Ακολουθίες, σύμφωνα με όσα ζήτησε από την Ελληνική Πολιτεία».

Επιπλέον, για την ενιαία έκφραση της θέσεως της Εκκλησίας, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να εμφανίζεται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μόνον ο εκπρόσωπος Τύπου, μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, κ. Αθηναγόρας.