Ξεκινάει το #CoRplenary 5 Μαίου

10 April 2019, 134th Plenary Session of the European Committee of the Regions Belgium - Brussels - April 2019 © European Union / Fred Guerdin Hans JANSSEN, Mayor of Oisterwijk

CoRplenary (ολομέλεια της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρώπης: οι ευρωπαίου αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα συζητήσουν με τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Κόστα και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σασόλι, πώς να οικοδομήσουν μια κοινωνική Ευρώπη και πώς να φέρουν την ΕΕ πιο κοντά στους ανθρώπους.

Επίσης στην ημερήσια διάταξη του #CoRplenary: ο πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Von Rompuy, θα συζητήσει τη συμβολή της ΕτΠ στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, η Επίτροπος της Ε.Ε. Ντάλι θα αναπτύξει τις προσπάθειες οικοδόμησης μιας Ένωσης Ισότητας και ο Jens Zimmer Christensen, Πρόεδρος της HOTREC με την Πορτογαλέζα Υφυπουργό Τουρισμού Rita Marques, θα συζητήσουν την κατάσταση της τουριστικής βιομηχανίας στην Ευρώπη.
Ο António Costa, πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David Sassoli, θα παρευρεθούν στις 5 Μαΐου στη σύνοδο ολομέλειας της ΕτΠ για να συζητήσουν την κοινωνική Ευρώπη και την επικείμενη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης. Στις 6 Μαΐου οι περιφερειακοί και τοπικοί αιρετοί θα συζητήσουν με την Επίτροπο Helena Dalli πώς να ενισχύσουν την Ευρώπη της ισότητας. Στις 7 Μαΐου θα διεξαχθεί συζήτηση σχετικά με την ανάκαμψη στον τομέα των ξενοδοχείων και των εστιατορίων με τον Jens Zimmer Christensen, Πρόεδρο της Ένωσης HOTREC, την ομπρέλα αλληλεγγύης των ξενοδοχείων, εστιατορίων και καφέ στην Ευρώπη. Στις 7 Μαΐου ο Herman Van Rompuy, πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα συζητήσει με τις περιφερειακές και τοπικές αρχές τη συμβολή της ΕτΠ στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, υπό την ιδιότητά του ως προέδρου της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία που δημιουργήθηκε πρόσφατα από η ΕτΠ.

Ακολουθήστε την ολομέλεια στον ιστότοπο της ΕτΠ

5 Μαΐου: Συζήτηση με τον Αντόνιο Κόστα, πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, σχετικά με την πορτογαλική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο António Costa, πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και πρώην μέλος της ΕτΠ, θα εκθέσει τα σχεδιά του και τη θέση των κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με τις προτεραιότητες της πορτογαλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης της Ευρώπης, εφαρμογή του κοινωνικού πυλώνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης.

5 Μαΐου: Συζήτηση με τον David Sassoli, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Ο David Sassoli, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα συζητήσει τις προσδοκίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και άλλα θέματα που απασχολούν τη συνέλευση. Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης θα ξεκινήσει την Ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου), με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Κατά τη διάρκεια της ολομέλειας, οι πολιτικές ομάδες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών θα υποβάλουν επίσης ψήφισμα σχετικά με τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης για συζήτηση και έγκριση.

6 Μαΐου: Συζήτηση για την Ένωση της Ισότητας με την Επίτροπο της ΕΕ για την Ισότητα, Helena Dalli
Η Helena Dalli, η Ευρωπαία Επίτροπος για την Ισότητα, θα εκθέσει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία μιας «Ένωσης Ισότητας» με πολιτικές και δράσεις που προκαλούν διαρθρωτικές διακρίσεις και κοινά στερεότυπα, για μια αποτελεσματικότερη λήψη αποφάσεων, έτσι ώστε όλοι να μπορούν να ζουν και να ευημερούν, ανεξάρτητα διαφορών βάσει φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού.

7 Μαΐου: Συζήτηση για την ανάκαμψη στον τομέα των ξενοδοχείων και των εστιατορίων με τον Jens Zimmer Christensen, Πρόεδρο της Ένωσης HOTREC, του θεσμικού οργάνου των ξενοδοχείων, εστιατορίων και καφέ στην Ευρώπη, και την Πορτογαλέζα Υπουργό Εξωτερικών για τον Τουρισμό, Rita Marques θα συζητήσουν για την κατάσταση της τουριστικής βιομηχανίας στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της ολομέλειας, τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών θα εξετάσουν ένα ψήφισμα σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 – συμπεριλαμβανομένου του «Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού» – και της κλιμάκωσης της παραγωγής εμβολίων.

7 Μαΐου: Συζήτηση για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης
Ο Herman Van Rompuy, πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα συζητήσει τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης με μέλη, υπό την ιδιότητά του ως προέδρου της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία που δημιουργήθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών.

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ
Εμπειρίες και διδάγματα από περιοχές και πόλεις κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19 Εισηγητής: Joke Schauvliege (BE / EPP), μέλος του φλαμανδικού κοινοβουλίου.
Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας: Ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ΕΕ Εισηγητής: Roberto Ciambetti (IT / ECR), Πρόεδρος και μέλος του περιφερειακού συμβουλίου του Βένετο

μεγάλο.
Κανονισμός για την αντιμετώπιση των διασυνοριακών απειλών για την υγεία και νομοθετική πρόταση για την αλλαγή της εντολής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC). Εισηγητής: Olgierd Geblewicz (PL / EPP), Πρόεδρος της Περιφέρειας Δυτικής Πομερανίας.

Η φαρμακευτική στρατηγική της Ευρώπης και η νομοθετική πρόταση για την αλλαγή της εντολής του Ευρωπαϊκού Ιατρικού Οργανισμού (EMA). Εισηγητής: Birgitta Sacrédeus (SE / EPP), μέλος του περιφερειακού συμβουλίου της Dalarna.

Ασφαλείς και βιώσιμες χημικές ουσίες για το περιβάλλον χωρίς τοξικότητα στις πόλεις και τις Περιφέριεες της Ευρώπης. Εισηγητής: Adam Struzik (PL / EPP), Πρόεδρος της Περιφέρειας Mazovia.

Τοπικές και περιφερειακές αρχές που προστατεύουν το θαλάσσιο περιβάλλον. Εισηγήτρια: Emma Nohrèn (SE / Greens), αναπληρωτής δήμαρχος του Lysekil.

Ενίσχυση μιας ουδέτερης για το κλίμα οικονομίας: Μια στρατηγική της ΕΕ για την ολοκλήρωση του ενεργειακού συστήματος. Εισηγητής: Gunārs Ansiņš (LV / Renew Europe), Μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της Liepāja.

Σχέδιο δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση 2021-2027. Γενικός εισηγητής: Gillian Coughlan (IE / Renew Europe), μέλος του Συμβουλίου κομητείας του Κορκ.

Μέσα στην ψηφιακή δεκαετία: Ένα σχέδιο δράσης. Εισηγητής: Jan Trei (EE / EPP), Μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Viimsi.

Η εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων από τοπική και περιφερειακή προοπτική. Γενική εισηγήτρια: Anne Karjalainen (FI / PES), μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της Kerava.

Μια Ένωση Ισότητας: Σχέδιο δράσης κατά του ρατσισμού της ΕΕ 2020-2025. Εισηγητής: Yoomi Renström (SE / PES), Μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Ovanåker.

Μια Ένωση Ισότητας: Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες 2021-2030. Γενική εισηγήτρια: Daniela Ballico (IT / ECR), δήμαρχος του Ciampino.

Πακέτο διεύρυνσης 2020. Εισηγητής: Nikola Dobroslavić (HR / EPP), Πρόεδρος της Περιφέρειας Ντουμπρόβνικ-Νερέτβα.