Έρχεται τυφώνας με τα σκουπίδια

Η εποχή που οι δημότες πετάγανε τα σκουπίδια τους, κάποιοι του δήμου ερχόντουσαν και τα παίρνανε και κάπου τα πηγαίνανε, πέρασε ανεπιστρεπτί. Το γραμμικό μοντέλο παραγωγή, κατανάλωση απόρριψη δεν είναι πια επιτρεπτό όπως επεσήμανε στο ΔΣ της ΚΕΔΕ ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου καθώς τα απορρίμματα μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και τον αέρα όσο καλά κι αν αποθηκευτούν και πρέπει να μειωθούν στο 10% προς το παρόν.

Ερχεται η εποχή που θα πληρώνουμε για να πετάμε τα σκουπίδια μας και αυτή η διαδικασία θα περάσει πρώτα από τα λογιστήρια των Δήμων. Ο κ. Παπαναστασίου που επεξεργάζεται το θέμα από πλευράς ΚΕΔΕ ζήτησε με αγωνία να μπει ως ειδικό αποκλειστικό θέμα διότι όπως είπε διαχείριση, απορριμμάτων, ανακύκλωση και τέλη ταφής μαζί με τις μονάδες επεξεργασίας, είναι μεγάλα ζητήματα που θα τα αντιμετωπίσουν οι Δήμαρχοι τα επόμενα χρόνια και πρέπει να είναι ενημερωμένοι.
Έχουν όπως ανέφερε χαρακτηριστικά περάσει φιλόδοξα νομοσχέδια που έχουν βάλει πολύ υψηλούς στόχους – που δεν θα τους πετύχουμε όπως δεν πετύχαμε και τους προηγούμενους και αυτό θα έχει πολύ μεγάλο κόστος.

Η συζήτηση στο ΔΣ αφορούσε στο νομοσχέδιο για την Κυκλική Οικονομία που το παρουσίασε και εισηγήθηκε και τις παρατηρήσεις ο κ. Παπανστασίου.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει έναν οδικό χάρτη με 5 άξονες δράσης:
Βιώσιμη παραγωγή, Βιώσιμη κατανάλωση, λιγότερα απόβλητα με μεγαλύτερη αξία οριζόντιες δράσεις και ειδικές δράσεις.
Περιλαμβάνει και 66 δράσεις για την περιοδο 21-25.

Αποτελεί είπε ένα πραγματικό βήμα για την διαχείριση των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος.
Ορθά είπε, αναφέρεται ότι η εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στις πόλεις μπορεί να επιφέρει τεράστια οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη.
Ορθά είπε επίσης αναφέρει ότι ο ρόλος των δήμων έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και επηρεάζει τους εθνικούς ρυθμούς.
Όμως, σημείωσε στο πλαίσιο αυτό καθίσταται αναγκαία η διαρκής ενίσχυση των δήμων με αναγκαίους πόρους ανθρώπινους και οικονομικούς.
Τελειώνοντας τόνισε ότι η επιτυχής μετάβαση στο νέο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας απαιτεί μια σημαντική κινητοποίηση οικονομικών πόρων από διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία καθώς οι δήμοι είναι οι κύριοι επιταχυντές αυτής της μετάβασης.
Εμείς είπε ο κ Παπαναστασίου θα κληθούμε να υλοποιήσουμε το σχέδιο και χρειάζονται σαφή χρονοδιαγράμματα των απαραίτητων πόρων. Οι χρηματοδοτήσεις θα πρέπει να προηγηθούν για να μπορέσουν να επιτευχθούν οι στόχοι.
Ο κ. Παπαναστασίου χαρακτήρισε το νομοσχέδιο λογικό αλλά επικίνδυνο και γι αυτό ζήτησε και πάλι ειδική συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για την διαχείριση των απορριμμάτων.

Στην συζήτηση ο κ. Καλογιάννης δήμαρχος Λάρισας σημείωσε τον κίνδυνο της ανταποδοτικότητας τονίζοντας ότι η Κυκλική Οικονομία είναι πολύ ακριβή και επεσήμανε και εκείνος ότι πρέπει να γίνει ειδική συζήτηση διότι για όλα αυτά θα κληθούν οι δήμαρχοι να κάνουν μια γενναία αύξηση τελών.