Μπλόκο με την ΕΕΤΑ και μεγάλη απογοήτευση και για το «Α.Τρίτσης»

Δυστυχώς όπως φάνηκε για μια φορά ακόμη ο Αν Υπουργός κ. Σ. Πέτσας δεν κράτησε τον λόγο του και δεν προκάλεσε την πολυπόθητη Γενική Συνέλευση της ΕΕΤΑΑ όπως είχε διαβεβαιώσει πριν από μέρες τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Δ. Παπαστεργίου.
Ετσι συνεχίζεται ένα τεράστιο πρόβλημα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» καθώς οι περισσότεροι μικροί, ορεινοί και νησιωτικοί δήμοι θα συνεχίσουν να αδυνατούν να φτιάξουν μελέτες και να κατέβουν στις προσκλήσεις.

Όπως είναι γνωστό το θέμα συζητήθηκε στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ καθώς ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Δεν δόθηκε μεγάλη έκταση αφού τα νέα εκείνη την ώρα ήταν ευχάριστα και ο Πρόεδρος μετέφερε την διαβεβαίωση του Υπουργού ότι «αύριο κιόλας, θα συγκαλείτω Γενική Συνέλευση της ΕΕΤΑΑ προκειμένου να οριστεί νέο ΔΣ με την συμμετοχή νέων μελών που θα ορίσει και το σημερινό ΔΣ της ΚΕΔΕ». Το ΔΣ έγινε στις 14 Απριλίου και μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έχει συγκληθεί καμία Γ.Σ. αλλά δεν υπάρχει και τίποτα νεότερο.

Η καθυστέρηση αυτή συμπαρασύρει και την υπόθεση του Μητρώου Μηχανικών που θα έφτιαχνε η ΕΕΤΑΑ για να υποστηρίξει μελέτες και ωρίμανση φακέλων των δήμων για να καταθέσουν προτάσεις στο Αντώνης Τρίτσης αλλά και στο ΕΣΠΑ και τα ΠΕΠ.

Και τελικά η υπόθεση αυτή αφορά και τους μεγάλους δήμους, αφού πάνε περίπατο και οι «δικλείδες αποσυμπίεσης» που εξήγγειλε ο κ. Πέτσας και οι οποίες υποτίθεται ότι θα ενεργοποιηθούν με δεύτερο κύμα προσκλήσεων, όταν θα ολοκληρωθεί η πρώτη διαδικασία για όλους τους δήμους και μετρηθεί η απορροφητικότητα.
Ποια απορροφητικότητα όμως, όπως επεσήμαναν και οι δήμαρχοι στην ΚΕΔΕ, αφού οι μισοί δήμοι αδυνατούν να μπουν στα προγράμματα.

Και μητρώο δεν πρόκειται να γίνει όσο υπάρχει η αβεβαιότητα της συγκρότησης του νέου ΔΣ και της νέας ηγεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του myota οι υπηρεσίες της ΕΕΤΑΑ διστάζουν να προχωρήσουν την διαδικασία, γνωρίζοντας ότι εντός μικρού χρονικού διαστήματος η ηγεσία θα αλλάξει και θα πρέπει ενδεχομένως να υπάρξουν αναμορφώσεις.

Η εμπλοκή οφείλεται σε καθαρά κυβερνητικές ισορροπίες που για κάποιο λόγο δεν επιτρέπουν την αλλαγή της ηγεσίας. Ούτε ο Υπουργός μαζί με τη ΚΕΔΕ (οι δύο μεγαλομέτοχοι δηλαδή) δεν μπορούν να προχωρήσουν σε αλλαγή ηγεσίας.

Θυμίζουμε ότι το σημερινό ΔΣ έχει διοριστεί από τον προηγούμενο πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Πατούλη και από τον προηγούμενο Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο χωρίς την σύμφωνη γνώμη του νέου ΔΣ της ΚΕΔΕ και χωρίς την απαραίτητη συμμετοχή αυτοδιοικητικών σ΄αυτό. Η ΚΕΔΕ έχει αμφισβητήσει πολύ φωναχτά το σημερινό ΔΣ και με την σύμφωνη γνώμη του Αν. Υπουργού κ. Πέτσα και του Υπουργού κ. Βορίδη που έκαναν και δημόσιες δηλώσεις.

Υπάρχει θεσμικό πρόβλημα, αλλά αυτό συνοδεύεται και από λειτουργικό πρόβλημα πια τεράστιας αξίας, αφού από αυτό κρίνεται και το αναπτυξιακό ζήτημα για την Αυτοδιοίκηση.
Εντωμεταξύ δημοτικές αρχές και Τεχνικές Υπηρεσίες των μικρών και μεσαίων υποστελεχωμένων δήμων εκφράζουν την καθολικά την αγανάκτησή τους καθώς οι καθημερινές υποχρεώσεις σχεδόν τους απαγορεύουν να συμπληρώσουν φακέλους, την στιγμή που, όπως λένε, τα προβλήματα τους είναι πιο βασικά και πιο ζωτικής σημασίας από τους μεγαλύτερους δήμους. Αυτό άλλωστε καταγράφεται και σε κάθε συνάντηση μεταξύ των στελεχών της Αυτοδιοίκησης και του Υπουργείου.