Συμμετοχή του Περιβαλλοντικού Δικτύου Αθήνας στις σημερινές κινητοποιήσεις για τον ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ

Το Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στην κινητοποίηση που οι διοργανώνουν φορείς και οι συλλογικότητες της Δυτικής Αττικής – Δυτικής Αθήνας Δυτικού Πειραιά την ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΜΑΙΟΥ, ώρα 18.00 στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση
Οι νέες εγκληματικές αποφάσεις για τη διαχείριση απορριμμάτων της κυβέρνησης, της Περιφερειακής Αρχής και του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) πρέπει να βρουν αντιμέτωπους όλους τους πολίτες της Αττικής.

Η Δυτική Αττική (η Φυλή και το Σχιστό) για 60 χρόνια είναι οι μόνιμοι σκουπιδότοποι όλης της Αττικής με τραγικές συνέπειες για την υγεία των κατοίκων (οι καρκίνοι στην περιοχή είναι τριπλάσιοι σε σχέση με την υπόλοιπη Αττική!).Τώρα, που εξαντλείται η διάρκεια ζωής των παλιών εγκαταστάσεων, αντί να τις κλείσουν και να ξεκινήσει η περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής ανοίγουν πέντε νέες πληγές που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των τριών επόμενων γενιών !

α) Κατασκευάζουν νέο ΧΥΤΑ στη Φυλή. β) Αναβαθμίζουν το κατ’ ευφημισμό Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ) που παρά τα εκατομμύρια που έχει απορροφήσει δεν ανακυκλώνει ούτε 5%.
γ) Συνεχίζουν τη λειτουργία του μοναδικού στη χώρα αποτεφρωτήρα επικινδύνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων. δ) Δρομολογούν την κατασκευή δυο νέων μονάδων επεξεργασίας σύμμικτων και οργανικών πάλι στη Φυλή και το Σχιστό (απλά τις βαφτίζουν «μονάδα του κεντρικού τομέα» και «πάρκα κυκλικής οικονομίας») ε) Προετοιμάζουν την κατασκευή κεντρικής μονάδας καύσης πάλι στα Δυτικά.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

Οι πολίτες της Δυτικής Αττικής δεν είναι αναλώσιμοι για να αυγατίζουν τα κέρδη τους οι εργολάβοι και τα κυκλώματα της διαπλοκής.

Οι πολίτες όλης της Αττικής αρνούμαστε να πληρώσουμε τα βρώμικα σχέδια τους με αποτέλεσμα την εκτίναξη των δημοτικών τελών και τη διασπορά της ρύπανσης στον αέρα, στο έδαφος και στα νερά του λεκανοπεδίου.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Άμεση διακοπή όλων των διαδικασιών επέκτασης και κατασκευής νέων μονάδων επεξεργασίας σύμμικτων απορριμμάτων στη Φυλή και το Σχιστό.
Άμεση απομάκρυνση του αποτεφρωτήρα επικινδύνων νοσοκομειακών αποβλήτων
Οριστικό κλείσιμο όλης της εγκατάστασης της Φυλής και έναρξη περιβαλλοντικής αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής.
Καμιά μονάδα καύσης απορριμμάτων ούτε στην Αττική ούτε πουθενά.
Κατασκευή νέων υποδομών ήπιας αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων με δημόσιο χαρακτήρα και δίκαιη κατανομή βαρών.
Έμφαση στην προδιαλογή και ανάκτηση υλικών, δημιουργία εργοστασίων πραγματικής ανακύκλωσης.
Χωροθέτηση νέων ΧΥΤΥ με αυστηρή τήρηση περιβαλλοντικών όρων.
Ριζική αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας των αδιαφανών και αναποτελεσματικών ιδιωτικoποιημένων «συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης – ΣΕΔ» τύπου μπλε κάδου.
Γενναία χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και θεσμικές αλλαγές που θα επιτρέπουν τη εφαρμογή τοπικών σχεδίων ήπιας απο­κεντρωμένης διαχείρισης με κοινωνικό έλεγχο και συμμετοχή.

11.05.2021