Ανησυχίες για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική

Πολύ θεωρία, αλλά δεν βγήκε τίποτα επί της ουσίας όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στην ΚΕΔΕ μετά την συνάντηση που είχαν οι δήμαρχοι της Αττικής για το θέμα της Διαχείρισης των Απορριμμάτων. Ο κ. Κωνσταντέλλος μάλιστα έστειλε και επιστολή διαμαρτυρίας στον ΕΣΔΝΑ καθώς γίνονται πολλές δαπάνες και επενδύσεις (εμφιλεγόμενης νομιμότητας όπως περιγράφει) χωρίς να υπάρχει ακόμη εγκεκριμένος περιφερειακός σχεδιασμός ούτε καν σε διαβούλευση.

Και χωρίς σχεδιασμό και τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων των δήμων που αποτελούν και την πλειοψηφία οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλουν ότι κατασκευάζεται νέος ΧΥΤΑ στη Φυλή με δυναμικότητα, τουλάχιστον, 4 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Οι οργανώσεις καταγγέλλουν ότι ο ΕΔΣΝΑ αξιοποιεί την πανδημία για να λαμβάνονται -δια περιφοράς- σκανδαλώδεις αποφάσεις όπως η κατασκευή των 2 μονάδων επεξεργασίας με ΣΔΙΤ στη Φυλή και το Σχιστό (640.000.000 ) , η αναβάθμιση του ΕΜΑΚ και ο νέος διαγωνισμός σκάνδαλο για τον αποτεφρωτήρα επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων στη Φυλή.

Εντωμεταξύ υποτυπωδώς λειτουργούν ή είναι ακινητοποιημένα ένα χρόνο τώρα, τα απορριμματοφόρα που έλαβαν οι δήμοι από τον ΕΔΣΝΑ και οι 90 κατά μέσο όρο καφές κάδοι. Εχουν γίνει προμήθειες για πράσινες γωνιές, κινητά φορτηγά ανακύκλωσης αλλά όλοι αναρωτιόνται τελικά πως θα λειτουργήσουν όλες αυτές οι διάσπαρτες επενδύσεις και αν θα μπορέσουν να συνδυαστούν για να καταφέρουν μείωση 50% των απορριμμάτων την στιγμή που λείπουν πολλοί κρίκοι στη αλυσίδα που θα έρθουν και αυτοί να επιβαρύνουν τα δημοτικά τέλη.

«Δεν θα επιτρέψουμε στο διεφθαρμένο κύκλωμα των σκουπιδιών να μετατρέψει τη δυτική πλευρά της Αττικής σε απέραντο σκουπιδότοπο» είπαν εντωμεταξύ οι φορείς από τη δυτική Αττική, τη δυτική Αθήνα και τον Πειραιά που συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα γραφεία της περιφέρειας Αττικής με την εξής ανακοίνωση.
“Η κυβέρνηση, η περιφερειακή αρχή του κ. Πατούλη και ο αρμόδιος φορέας διαχείρισης των σκουπιδιών (ΕΔΣΝΑ) συνεχίζουν την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και περιφερειακών αρχών, αντιμετωπίζοντας τις περιοχές του δυτικού ημισφαιρίου της Αττικής με τρόπο ρατσιστικό και απαράδεκτο.
Αντιμετωπίζουν τους κατοίκους της δυτικής πλευράς της Αττικής σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας και τις περιοχές τους σαν τους μόνιμους σκουπιδοτενεκέδες ολόκληρης της Αττικής.
Αποκρύπτουν με τρόπο παράνομο και προκλητικό στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση και την καταστροφή των υπόγειων υδάτων που έχει προκληθεί από την εγκατάσταση της Φυλής .
Αποκρύπτουν στοιχεία για την τρομακτική έξαρση ασθενειών όπως των καρκινογενέσεων και των παθήσεων του αναπνευστικού βάζοντας σε κίνδυνο την ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων .
Κατασκευάζουν νέο ΧΥΤΑ στη Φυλή με δυναμικότητα, τουλάχιστον, 4 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων.
Αξιοποιούν την πανδημία για να παίρνουν -δια περιφοράς- σκανδαλώδεις αποφάσεις όπως η κατασκευή των 2 μονάδων επεξεργασίας με ΣΔΙΤ στη Φυλή και το Σχιστό (640.000.000 ) , την αναβάθμιση του ΕΜΑΚ και για το νέο διαγωνισμό σκάνδαλο για τον αποτεφρωτήρα επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων στη Φυλή .
Για αυτό λέμε πως ενώνουμε τις δυνάμεις μας, για να μπει τέρμα στο κοινωνικά άδικο αλλά και απολύτως διεφθαρμένο κύκλωμα των σκουπιδιών.
• Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η δυτική Αττική ο μεγαλύτερος σκουπιδότοπος του πλανήτη.
• Δεν θα επιτρέψουμε την περαιτέρω υποβάθμιση του δυτικού Πειραιά .

Η κοινή παρουσία στη χτεσινή συγκέντρωση δήμων του δυτικού Πειραιά της δυτικής Αθήνας ( Πετρούπολη , Κερατσίνι – Δραπετσώνα, Πέραμα ) και δεκάδων συλλογικοτήτων από όλο το δυτικό ημισφαίριο της Αττικής είναι μόνο η αρχή .
Ο κρυπτόμενος κ. Πατούλης και η εγκάθετη ηγεσία του ΕΔΣΝΑ που κάθε της απόφαση έχει οσμή σκανδάλου , ας το καταλάβουν καλά .
Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί ! “