Απαγορεύεται η ανάρτηση ξένων σημαιών στα Δημαρχεία

Μεγάλες αντιδράσεις έχει σηκώσει η πρωτοβουλία ορισμένων δημάρχων όπως Νέας Ιωνίας, Αγίου Δημητρίου, Χαλανδρίου, Ηλιούπολης, Χαϊδαρίου κλπ να αναρτήσουν την Παλαιστινιακή σημαία έξω από τα δημαρχεία, υποστέλλοντας μάλιστα μερικοί από αυτούς της Ευρωπαϊκή.
Όπως γράφει επικεφαλής αντιπολίτευσης σε ανακοίνωσή του «Χωρίς κανένας να μπορεί να καταλάβει τι επιδιώκει με αυτή την κίνηση την ώρα που η πλειοψηφία των πολιτών της χώρας και όχι μόνο του δήμου μας, εκφράζουν την ελπίδα να επικρατήσει ηρεμία και ειρήνη στην περιοχή. Η κάθε ένταση στην περιοχή μόνο κακό κάνει στην χώρα και το ζήσαμε αυτό το περασμένο καλοκαίρι και εμείς και οι ένοπλες δυνάμεις μας”.

Υπάρχει βέβαια στο σημείο αυτό ένα κενό νόμου (αυτή την στιγμή συζητιέται το θέμα στο Τμήμα Εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εσωτερικών για να βγει εγκύκλιος) αλλά σύμφωνα με το νόμο 851/78 ΦΕΚ (233 Α) προβλέπεται ότι στα δημόσια κτήρια (όπως τα δημαρχεία) αναρτάται η Ελληνική Σημαία και της Ευρωπαϊκή Ενωσης και καμία άλλη σημαία.
Το Υπουργείο προς το παρόν προφορικά απαντάει ότι απαγορεύεται να αναρτούν άλλες σημαίες στα Δημαρχεία.

Πολύ δε περισσότερο για μια τέτοια πρωτοβουλία, χρειάζεται σαφώς έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου και δεν μπορεί να είναι μονοπρόσωπη απόφαση του Δημάρχου.

Η Εξωτερική Πολιτική της Ελλάδας την οποία είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν και οι ΟΤΑ καθορίζεται από το Υπουργείο Εξωτερικών και γι αυτό και στο άρθρο 299 του Π.Δ. 410/1995 ορίζεται ότι και για τις αδελφοποιήσεις χρειάζεται άδεια και έγκριση του Υπουργείου.

Οι δήμαρχοι βέβαια που πήραν την πρωτοβουλία είχαν την πρόθεση να διαμαρτυρηθούν εναντίον των βομβαρδισμών αμάχων πληθυσμών που αφορά περισσότερο ανθρωπιστικούς λόγους και όχι τοποθέτηση υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς όμως τόσο η Εθνική μας πολιτική, όσο και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν κρατάνε την ίδια στάση και προτείνουν την διμερή κατάπαυση του πυρός.