Διευκρινίσεις για τα επιπλέον τετραγωνικά που έχουν δηλωθεί στους Δήμους

Με έγγραφό του προς τους Δήμους ο Αν Υπουργός Εσωτερικών κ. Σ. Πέτσας ενημερώνει ότι σύμφωνα με το άρθρο 91 του ν. 4790/2021 (Α ́ 48), οι προθεσμίες του πέμπτου και του έκτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 51 του ν. 4647/2019 (Α ́ 204), αναφορικά με την εκκαθάριση των δηλώσεων για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισμού φόρων, τελών και εισφορών προς τους Ο.Τ.Α. α ́ βαθμού και τη διάρκεια των συμβάσεων που έχουν συναφθεί αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό, παρατείνονται, από την ημερομηνία λήξης τους, έως την 30η-6-2021.

Και παρακάτω αναφέρει:
Στο πλαίσιο αυτό παρακαλούμε, να μεριμνήσετε για την εκκαθάριση των ως άνω σχετικών δηλώσεων, που υποβλήθηκαν είτε μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ (tetragonika.govapp.gr) είτε στον οικείο δήμο (αυτοπροσώπως ή μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που παρέχει), εντός της ως άνω καταληκτικής προθεσμίας.
Περαιτέρω, η ΚΕΔΕ με έγγραφό της (σχετ.), έθεσε υπόψη της υπηρεσίας μας ότι, με βάση τα στατιστικά στοιχεία επεξεργασίας και ολοκλήρωσης των δηλώσεων που υποβλήθηκαν από τους πολίτες στην πλατφόρμα διόρθωσης τετραγωνικών στους ΟΤΑ α ́ βαθμού της χώρας, διαπιστώνεται πανελλαδικά ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των δηλώσεων παραμένει, για αρκετό χρονικό διάστημα, σε κατάσταση επεξεργασίας αυτών. Προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκκαθάριση των δηλώσεων εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, προς διευκόλυνση των πολιτών αλλά και των υπηρεσιών σας που ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο, σας υπενθυμίζουμε την υπ ́ αριθμ. 243/Α.Π. 44318/15- 7-2020 εγκύκλιο του Υπουργείου μας, στην οποία επισημαίνεται ότι «δεν προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία η υποβολή οποιωνδήποτε συμπληρωματικών, της δήλωσης μεταβολής, στοιχείων, δικαιολογητικών ή τεκμηρίων και ως εκ τούτου η προσκόμιση των τελευταίων δεν συνιστά κατ ́ αρχήν νόμιμη υποχρέωση του δηλούντος», σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 10 του ν.3230/2004 (Α 44).
Κατά συνέπεια στην περίπτωση, που από τα δηλωθέντα από τους υπόχρεους τετραγωνικά της επιφάνειας ακινήτων τους (με βάση το Περιουσιολόγιο-Ε9), προκύπτει διαφορά σε σχέση με τα παλαιόθεν δηλωθέντα (μέσω των οικείων δήμων), στον ΔΕΔΔΗΕ, δεν απαιτείται η προσκόμιση πρόσθετων δικαιολογητικών για την ολοκλήρωση των σχετικών δηλώσεων από τον οικείο Δήμο.

Ο ως άνω κανόνας, της αποδοχής των υπευθύνων δηλώσεων που βασίζονται στα καταγεγραμμένα στοιχεία των φορολογικών αρχών, κάμπτεται μόνο για τις περιπτώσεις δηλώσεων που καταλείπουν κενά ή προβληματικά-ασαφή σημεία, οπότε ενδεχομένως να χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης ή και επιπλέον προσκόμισης δικαιολογητικών προκειμένου να γίνουν αποδεκτές από τον οικείο Δήμο.

Σχετ. Το με απ 1378/15-4-2021 έγγραφο της ΚΕΔΕ