Σε ένα απέραντο φυτίλι έχει μετατραπεί το περιαστικό πράσινο Υμηττού, Πεντέλης Διονυσοβούνι, Κιθαιρώνας αλλά και Πάρνηθα καθώς τα χιλιάδες σπασμένα κλαδιά από την Μήδεια που έχουν ξεραθεί, δημιουργούν ακόμη και συνθήκες αυτανάφλεξης.
Ακόμη και σε περίπτωση μιας μικρής σπίθας αλλά και χωρίς αυτήν, τα εκατοντάδες χιλιάδες ξεραμένα κλαδιά μέσα στα δάση, κάτω και πάνω στα δέντρα, αποτελούν φυτίλια που θα ευνοήσουν την εξάπλωσης της φωτιάς σε δευτερόλεπτα εκγλωβίζοντας ίσως και κόσμο μέσα αφού εφάπτονται κατοικημένων περιοχών.
Ακόμη οι περιπατητές εντοπίζουν και ξεραμένα κλαδιά που βρίσκονται πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ, ενώ μέσα σε πολλά δάση έχουν απομείνει και τα ροκανίδια από τις κοπές των δέντρων.
Επίσης πεσμένα δέντρα βρίσκονται και σε δασικούς δρόμους αντιπυρικής προστασίας. Σε περίπτωση πυρκαγιάς θα πρέπει εκείνη την ώρα να κόβουν δέντρα για να περάσουν.
Περιέργως το Δασαρχείο έχει αναθέσει την ευθύνη στους Δήμους καθώς με έγγραφό του τους επισημαίνει ότι δεν διαθέτει τον μηχανισμό και ότι θα πρέπει εκείνοι να τον διαθέσουν. Από την άλλη όταν κυρίως τα εθελοντικά τμήμα του ζητάνε άδεια να απομακρύνουν επικίνδυνα δέντρα, είτε αυτές οι άδειες δίνονται προφορικά, είτε τους βάζουν στην αναμονή.
Να σημειώσουμε βέβαια ότι τα ιδιωτικά συνεργεία που μπήκαν στο Αστικό Πράσινο εντός οικιστικού ιστού βρήκαν ευκαιρία γερής υλοτόμησης με την ανοχή που υπήρξε να μεταφέρονται μεγάλες ποσότητες ξυλείας χωρίς τιμολόγια και δελτία αποστολής και χωρίς την άδεια ου δασαρχείου. Η καταστροφή που έγινε όπως καταγγέλλουν πολλοί κάτοικοι και σύλλογοι των Βορείων Προαστίων ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που προκάλεσε η Μήδεια.
Τα περιαστικά δάση χρειάζονται άμεσο καθαρισμό καθώς και μετά τους νόμους που πέρασαν πρόσφατα με την ανάληψη ευθύνης έκδοσης οικοδομικής άδειας από τους ίδιους τους ιδιώτες μηχανικούς και σε εκκρεμότητα και τους δασικούς χάρτες με διεκδικήσεις στο ΣτΕ, οι ορέξεις που έχουν ανοίξει είναι σίγουρα πολύ μεγάλες.
Δυστυχώς αν υπάρξει φωτιά στο βόρειο τόξο της Αττικής το φαινόμενο θα έχει άλλες διαστάσεις.