Το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας επεξεργάζεται σχέδιο νόμου για τη δημιουργία ενός ελληνικού μητρώου διαφάνειας για το lobbying.
Κατά τη διαδικτυακή δημόσια συζήτηση που πραγματοποιήθηκε χθες, 20 Μαΐου από τον ΟΟΣΑ με τίτλο «Lobbying στον 21ο αιώνα: Διαφάνεια, Ακεραιότητα και Πρόσβαση» (“Lobbying in the 21st Century: Transparency, Integrity and Access”), ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ανακοίνωσε ότι, σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, επεξεργάζονται ένα σχέδιο νόμου για το lobbying και ανέφερε ότι θα έρθει για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή στα τέλη Ιουνίου.
Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία και προσδοκούμε σε έναν συμπεριληπτικό διάλογο και με φορείς όπως το Vouliwatch -που εκπροσωπεί την Κοινωνία των Πολιτών- καθώς συμμετέχει ήδη στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ο οποίος αντιπροσωπεύει την πλευρά των ασκούντων lobbying. Στο πλαίσιο της καλής νομοθέτησης, είναι κρίσιμη η πολυφωνία, ο δημοκρατικός διάλογος και η ισότιμη παρουσία όλων των ενδιαφερόμενων μερών, ειδικά όταν εκφράζουν διαφορετικά και -ίσως ακόμη- αντικρουόμενα συμφέροντα.
Θυμίζουμε ότι η πρωτοβουλία μας ήταν η πρώτη που ανέδειξε το θέμα του lobbying και τόνισε την ανάγκη καθιέρωσης ενός ρυθμιστικού πλαισίου στην Ελλάδα, με μια σειρά παρεμβάσεων και ενεργειών.
Για περισσότερες πληροφορίες εδώ

