Πλούσιος ήταν ο διάλογος κατά την διάρκεια των εκτός Ημερήσιας Διάταξης συζήτησης και την ενημέρωση του Προέδρου κ. Δημήτρη Παπαστεργίου στο τελευταίο ΔΣ της ΚΕΔΕ. Δημοσιεύσαμε σε προηγούμενο άρθρο τις κυριότερες αποφάσεις και την ενημέρωση κατά την διάρκεια της συζήτησης υπήρξε όμως και ο αντίλογος των υπολοίπων παρατάξεων.
Ο Γιάννης Λυμπέρης Δήμαρχος Ήλιδας και επικεφαλής του Αυτοδιοικητικού Κινήματος θύμισε ότι η θητεία ξεκίνησε «με μεγάλα λόγια για την μεταρρύθμιση του κράτους» όπως είπε και ζήτησε η ΚΕΔΕ να επαναφέρει τη συζήτηση στο τραπέζι. Επεσήμανε ότι «δεν είναι το μείζον στην προοπτική της μεταρρύθμισης ,να αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο» και επανέλαβε την θέση της παράταξής του: «ο Δήμαρχος να εκλέγεται με το 50% +1» και συμπλήρωσε ότι δεν γίνεται κάθε κυβέρνηση που έρχεται να αλλάζει τον εκλογικό νόμο κατά πως την συμφέρει με μια μικροκομματική λογική αλλά πρέπει η ΚΕΔΕ να κάνει δική της πρόταση για ένα οριστικό και σταθερό νόμο.
Επίσης τόνισε ότι είναι λάθος να εκλέγεται πρόεδρος που έχει μειοψηφήσει στην τοπική του κοινότητα.
Για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτση» προέβλεψε ότι δεν θα πετύχει και πάλι οι μικροί δήμοι θα μείνουν απ’ έξω. «θα μας αφήσει μόνο την ταλαιπωρία» είπε.
Τέλος ο κ. Λυμπέρης έβαλε και θέμα Παιδείας όπου όπως είπε ότι το Υπουργείο καταργεί τμήματα πανεπιστημιακών σχολών σε διάφορους δήμους της Περιφέρειας με τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία των μικρών επαρχιακών πόλεων.
Ο Απόστολος Καλογιάννης Δήμαρχος Λαρισαίων και επικεφαλής της παράταξης «Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία» άσκησε κριτική στον εκλογικό νόμο λέγοντας είναι πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία να εκλέγεται δήμαρχος με 43% και να λαμβάνει το 60% των εδρών. «Συνιστά είπε, αντιδημοκρατική εκτροπή και έκτρωμα. Επίσης σημείωσε και την υπερβολική μείωση των δημοτικών συμβούλων μέχρι και κατά 24%.
Και ο κ. Καλογιάννης σημείωσε ότι είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για την αυτοδιοίκηση ο εκλογικός και δεν μπορεί να αφήνετε στα χέρια των κυβερνήσεων. Πρότεινε και αυτός να αναληφθεί πρωτοβουλία της τοπικής αυτοδιοίκησης να δώσει τις δικές τις κατευθύνσεις και ένα δικό της σχέδιο νόμου με μια προοπτική ετών που θα έχει στον πυρήνα της τα στοιχεία της Δημοκρατίας.
Και ο κ. Καλογιάννης εξέφρασε την ανησυχία του για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και ειδικά με τις εκπτώσεις και την αφαίρεση των ποσών από το Φιλοδήμος την στιγμή που όπως είπε έχει ξεκινήσει η ένταξη έργων. Παρότρυνε την ΚΕΔΕ να αναλάβει δράση.
Τέλος σημείωσε και την υπόθεση της ΕΕΤΑΑ με την εκτίμηση ότι θα αργήσει να λυθεί το θέμα.
Ο Δήμαρχος Νίκαιας Αγίου Ιωάννη Ρέντη και επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση κ. Γιώργος Iωακειμίδης αναφέρθηκε όπως κάνει σε κάθε σχεδόν ΔΣ στο πρόβλημα με τις δόσεις και τα επιτόκια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Πιθανολόγησε ότι ο λόγος που αργεί να απαντήσει στις προτάσεις της ΚΕΔΕ είναι η πληροφορία ότι ετοιμάζονται να το πουλήσουν σε στρατηγικό επενδυτή. Όμως σημείωσε ότι εντωμεταξύ δεν είναι δυνατόν να δανείζονται οι δήμοι με 4,3% όταν το κράτος δανείζεται με 0,1% και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική η συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να του τεθεί το θέμα.
Για τα 50 εκατομμύρια της έκτακτης επιχορήγησης για τον κορονοϊό είπε ότι πρέπει να μοιραστούνε όπως οι ΚΑΠ, αλλιώς με το σύστημα που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα πολλοί δήμοι θα συνεχίσουν να αισθάνονται απίστευτα ριγμένοι.
Για το «Αντώνης Τρίτσης» είπε ότι υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις διότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών αρνούνται να αξιολογούν προτάσεις που έχουν κατατεθεί εδώ και έξι μήνες, και περιμένουν να ολοκληρωθεί ο κύκλος των καταθέσεων προτάσεων για να ξεκινήσουν. Ετσι είπε χάνεται ένας πολύτιμος χρόνος.
Τέλος ο κ. Ιωακειμίδης αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης προτείνοντας να θεσπιστεί ένα κομμάτι που θα πάει στην αυτοδιοίκηση. «Ο κάθε δήμος είπε θα καταθέσει μια πρόταση και αν ευνοηθεί από τον Υπουργό μπορεί να τελεσφορήσει». Αντιπρότεινε λοιπόν να οριστεί με πιο ξεκάθαρο τρόπο το τι θα πάρει η αυτοδιοίκηση και να θεσμοθετηθεί ειδικό πρόγραμμα.
Και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και Δήμαρχος Πατρέων κ. Κώστας Πελετιδής χαρακτήρισε απαράδεκτο τον εκλογικό νόμο. Ενας εκλογικός νόμος είπε πρέπει να είναι
χρήσιμος για τον λαό και όχι για την κυβέρνηση και να μην αποκλείει κάθε ριζοσπαστική φωνή και να εναντιώνεται στο ρόλο της τοπικής διοίκησης. «Διότι όπως είπε, όλες οι συζητήσεις περιστρέφονται από το τι ρόλο παίζει τελικά η τοπική διοίκηση για την ανακούφιση του λαού μας»
Επεσήμανε ότι οι μικρές κοινότητες δικαίως διαμαρτύρονται και εξήγησε ότι περιορίζονται διότι ο στόχος της όλης μεταρρύθμισης είναι να γίνει το οικονομικό αντικείμενο μεγάλο για να πάει τελικά ο έλεγχος των δήμων στον επιχειρηματικό και τον ιδιωτικό τομέα.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Συντονισμός Αιρετών» και δημοτικός σύμβουλος Πετρούπολης κ. Νίκος Σακούτης θύμισε ότι η παράταξή του έχει εκφράσει την αντίθεση της και με την ιδέα αυτού του εκλογικού νόμου και θεωρεί ότι είναι συνέχεια όλων των αντιδημοκρατικών αλλαγών που έχουν γίνει στην αυτοδιοίκηση.
Για το Ταμείο Ανάκαμψης είπε ότι είναι απαράδεκτο να δοθούν 42 με 43 εκατομμύρια ευρώ απευθείας στον ιδιωτικό τομέα, το χαρακτήρισε πρόκληση για την αυτοδιοίκηση και ζήτησε η ΚΕΔΕ να βάλει επιτακτικά το θέμα της διανομής των χρημάτων.
Επίσης ο κ. Σακούτης θύμισε ότι είχε κατατεθεί στην Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση, αλλά μετά εξαφανίστηκε και τόνισε ότι η αρρυθμία που υπάρχει δείχνει ότι θα χαθεί άλλη μία πενταετία όπως χάθηκε η προηγούμενη. Ζήτησε η ΚΕΔΕ να αναλάβει πρωτοβουλία να ξεκινήσει και πάλι η συζήτηση.
Ολη τη συζήτηση μπορείτε να την δείτε εδώ