Τι είπαν Χαρδαλιάς Μαγιορκίνης στην ενημέρωση

Πέφτουν συνεχώς τα νούμερα αργά αλλά σταθερά και η κατάσταση του κρονοϊού αποκλιμακώνεται χωρίς να έχουμε φύγει όμως από το όριο πίεσης του συστήματος σύμφωνα με όσα είπαν στην ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιάς και ο καθηγητής Γκ. Μαγιορκίνης.

Η επιδημία στην Ευρώπη την τελευταία εβδομάδα συνέχισε να βελτιώνεται, καταγράφοντας 24% μείωση στις διαγνώσεις και 20% στους θανάτους μεσοσταθμικά.
Στην Ελλάδα ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 1.585 νέες διαγνώσεις και 40 θάνατοι. Η πίεση στο σύστημα Υγείας συνεχίζει να αποκλιμακώνεται σταθερά.

Στο πλαίσιο αυτό, από τη Δευτέρα 31 Μαΐου ενεργοποιείται σε συνεργασία με την Επιτροπή Επιδημιολόγων του Υπουργείου Υγείας, ένα νέο εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης, διαφάνειας και ενδυνάμωσης των πολιτών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και των ξένων αρχών για την πορεία της πανδημίας, τόσο σε επίπεδο επικρατείας όσο και σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας.
Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα covid-19.gov.gr, αλλά και στις ιστοσελίδες της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, θα μπορεί κάθε πολίτης της χώρας να παρακολουθεί 4 κρίσιμους δείκτες.
Πρώτον, το δείκτη θετικότητας, δηλαδή τα θετικά κρούσματα ως προς τα τεστ που διενεργούνται σε κάθε περιοχή.
Δεύτερον, τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 σε 7ημερη κυλιόμενη βάση.
Τρίτον, την ανοδική, καθοδική, σταθερή τάση των κρουσμάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Και τέλος, το επίπεδο εμβολιασμού του πληθυσμού στην κάθε περιοχή της χώρας, με τουλάχιστον μια δόση.
Οι παραπάνω δείκτες θα αποτυπώνουν μια καθαρή εικόνα για την πορεία της πανδημίας, αλλά και τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται σε περίπτωση που παρατηρείται κάποια τοπική έξαρση που αξιολογείται ως επικίνδυνη, από την ομάδα των Επιδημιολόγων και των ιχνηλατών της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ.

Η Επιτροπή των Επιδημιολόγων συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Τετάρτη, για τη διαμόρφωση του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας, πάντα σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Οι βασικές παράμετροι βάσει των οποίων λαμβάνονται οι τελικές αποφάσεις δίνονται ως εξής:
· Ο 7ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους,
· Ο 14ήμερος αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους,
· Ο δείκτης θετικότητας ελέγχων,
· Η εβδομαδιαία ποσοστιαία μεταβολή των κρουσμάτων,
· Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων,
· Η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων,
· Ο εβδομαδιαίος αριθμός νέων νοσηλειών ανά 100.000 κατοίκους,
· Ο εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων ανά 100.000 κατοίκους,
· Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης,
· Ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής των κρουσμάτων (Rt),
· Η πληρότητα του συστήματος Υγείας στην ευρύτερη περιοχή,
· Η ανάλυση της ιχνηλάτησης των επαφών και η στεγανοποίησή τους και
· Η ανάλυση του ρυθμού και του αριθμού των μεταλλάξεων στην κάθε περιοχή.

Τα μέτρα που θα λαμβάνονται σε περίπτωση που παρατηρείται σημαντική αύξηση κρουσμάτων είναι τα ακόλουθα:
· Απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 6 το πρωί.
· Η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος θα περιορίζεται αποκλειστικά σε ανοιχτό υπαίθριο χώρο, με φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών και απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το 24ωρο και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους: Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια, τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι και υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής.
· Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές, συναυλίες.
· Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
· Στους χώρους εστίασης θα επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι ως 4 άτομα, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια, οπότε θα επιτρέπεται έως 6 άτομα.
· Αναστολή των οικοδομικών εργασιών.
· Αναστολή θρησκευτικών τελετών με εξαίρεση τις κηδείες, με την παρουσία ως 9 ατόμων και τέλεση λειτουργιών μόνο από τους λειτουργούς.

Αποφασίστηκε η χρήση των γηπέδων 5Χ5 και γηπέδων μπάσκετ σε υπαίθριους χώρους από τη Δευτέρα 31/5, από ερασιτέχνες αθλούμενους και μόνο, με τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τους επαγγελματίες αθλητές και ειδικότερα με εβδομαδιαίο self-test, τήρηση περιορισμών χωρητικότητας, καταλόγου εισερχομένων και όλων των υγειονομικών μέτρων.
Δεύτερον, αποφασίστηκε οι αθλητικές διοργανώσεις εκτός σταδίων, εκτός οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων δηλαδή, με προϋποθέσεις:
· Μέχρι 300 άτομα με μπλοκ ανά 50 άτομα.
· Με rapid test ή PCR.
· Ηλεκτρονικές εγγραφές.
· Χωρίς απονομές, χωρίς θεατές, με χρήση μάσκας πριν την εκκίνηση και μετά τον τερματισμό από την 1/6/2021.
Επίσης, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία των γυμναστηρίων με το εγκεκριμένο υγειονομικό πρωτόκολλο από 31/5. Θα ανακοινωθούν κάποιες αλλαγές τις επόμενες ώρες στο πρωτόκολλο, σε σχέση με συγκεκριμένους τύπους ασκήσεων κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η χρήση μάσκας.
Περαιτέρω, τα μέλη της Επιτροπής μετά από διαλογική συζήτηση εισηγήθηκαν και αποφασίστηκε οι εκλογές, καθώς και οι εκλογοαπολογιστικές Συνελεύσεις αιρετών εκπροσώπων, να διενεργούνται δια ζώσης, σύμφωνα με το πρωτόκολλο των συνεδρίων, εφόσον τα εγγεγραμμένα μέλη δεν υπερβαίνουν τα 150. Στις περιπτώσεις που τα μέλη είναι 150 και άνω, τόσο οι εκλογές, όσο και οι εκλογοαπολογιστικές Συνελεύσεις, θα γίνονται με ψηφιακά μέσα.
Επιπλέον, η Επιτροπή των Επιδημιολόγων εισηγήθηκε την εξαίρεση από την παρούσα, των εκλογικών διαδικασιών που ήδη έχουν εκκινήσει με φυσική επιστολική ψήφο και έχουν υποβληθεί και εγκριθεί βέβαια τα σχετικά πρωτόκολλα ασφαλείας.
Περαιτέρω, αποφασίστηκε να επιτρέπεται η διενέργεια μαθημάτων θεωρητικής εκπαίδευσης όλων των κατηγοριών και περιοδικής κατάρτισης Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας (Π.Ε.Ι.) μεταφοράς εμπορευμάτων/επιβατών, καθώς και να επιτρέπεται η διενέργεια θεωρητικών εξετάσεων όλων των κατηγοριών για την απόκτηση Π.Ε.Ι. και της ειδικής θεωρητικής εξέτασης για την ειδική άδεια, υπό την προϋπόθεση διενέργειας αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό έως και 24 ώρες πριν την εξέταση για τους εκπαιδευόμενους, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για τους εξεταστές, με τήρηση των αποστάσεων, της χωρητικότητας 50% και των υγειονομικών μέτρων.
Για περαιτέρω ζητήματα, θέματα που αφορούν σε πρωτόκολλα των Υπουργείων Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, θα υπάρξει ενημέρωση από τα αρμόδια Υπουργεία.

Τέλος σε πέντε μέρες τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί στο Δήμο Ρόδου κατά 43%, στο Δήμο Μυτιλήνης κατά 36%, στην Περιφερειακή Ενότητα Σύρου κατά 50%. Το ίδιο χρονικό διάστημα, εκθετική αύξηση του ιικού φορτίου παρατηρείται και στο Δήμο Τροιζηνίας, όπου παρά τον μικρό αριθμό τους, τα ενεργά κρούσματα έχουν υπερτριπλασιαστεί. Τέλος, στο Δήμο Χανίων αυτή τη στιγμή έχουμε 213 ενεργά κρούσματα, όταν στις 20 Μαΐου είχαμε 169, δηλαδή έχουμε μία αύξηση καταγεγραμμένη τα τελευταία 24ωρα της τάξης του 26%.

Ολο το πρακτικό της ενημέρωσης μπορείτε να βρείτε εδώ
https://www.civilprotection.gr/el/simantika-themata/enimerosi-diapisteymenon-syntakton-apo-ton-yfypoyrgo-politikis-prostasias-4