Ανεβαίνει η κοινωνική πίεση για το ποδήλατο

Ανάμεσα στις δύο Παγκόσμιες Ημέρες 3 Ιουνίου Ημέρα Ποδηλάτου και 5 Ιουνίου Ημέρα Περιβάλλοντος ο Σύλλογος Αστικών Ποδηλατών/τισών «ΠοδηλΑττική Κοινότητα» διοργάνωσε την 1η Ποδηλατοπορία στην χάραξη του Βόρειου Αξονα – ποδηλατόδρομου από την Κηφισιά μέχρι την Περιφέρεια Αττικής. Η μεγάλη συμμετοχή μικρών και μεγάλων έδειξε ότι υπάρχει πια έντονη επιθυμία μιας μεγάλης μερίδας πολιτών που επιθυμούν και διεκδικούν την ασφαλή συνύπαρξη ποδηλάτου και Ι.Χ στους δρόμους.
Την προηγούμενη ο ίδιος ο πρωθυπουργός που είναι και ποδηλάτης εξήγγειλε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα εκπονηθεί και στην Ελλάδα Εθνική Στρατηγική για το Ποδήλατο για να γίνουν οι πόλεις μας βιώσιμες και να αξιοποιήσουμε την προστιθέμενη τουριστική αξία που προσφέρει το ποδήλατο.
Ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης ανακοίνωσε ότι έχουν δεσμευθεί 30 εκατομμύρια ευρώ για την δημιουργία ποδηλατοδρόμων στην Αττική με κύριο στόχο να ενωθούν τα τοπικά δίκτυα μεταξύ τους μεταξύ των δήμων.

Η ΠοδηλΑττική Κοινότητα έχει δημιουργήσει και παρατηρητήριο ΣΒΑΚ στην ιστοσελίδα της
https://svak.podilattiki.gr
ενώ συμμετέχει με εκπροσώπους της σε όλες τις διαδικασίες διαβούλευσης ΣΒΑΚ των δήμων προκειμένου να μεταφέρει μια μεγάλη συσσωρευμένη εμπειρία για την Βιώσιμη Κινητικότητα στις πόλεις. Η ΠοδηλΑττική Κοινότητα άλλωστε είναι και ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστικών Ποδηλατών/τισων που είναι μέλος της ECF (European Cyclists’ Federation) με μια τεράστια επεξεργασία καλών πρακτικών και άμεση σύνδεση με το επιστημονικό δυναμικό της Ευρώπης για την Βιώσιμη Κινητικότητα.

Η χθεσινή ποδηλατοπορία έδειξε ότι παντού αναπτύσσεται μια μεγάλη κοινωνική πίεση για τη ασφαλή χρήση του ποδηλάτου με υποδομές. Υποδομές οι οποίες όπως δείχνει η εμπειρία θα δημιουργήσουν μια περεταίρω σημαντική ενίσχυση της χρήσης του ποδηλάτου και ανακούφιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων στις πόλεις.
Όμως αυτή η πίεση αποτυπώνεται και στην καθημερινότητα. Πριν από πέντε χρόνια όταν κυκλοφορούσες στους δρόμους έβλεπες έναν ποδηλάτη την εβδομάδα. Σήμερα σε κάθε έξοδο θα συναντήσεις 3-4 ποδηλάτες. Σε άμεσο χρόνο ειδικά μετά την πανδημία και την είσοδο της ηλεκτροκίνησης θα βλέπουμε οι δρόμο να γεμίζουν ποδήλατα.

Πρωτοπόρες πόλεις, τα Τρίκαλα, η Κατερίνη, το Ηράκλειο κ.α.