Πως γιόρτασαν οι δήμοι την Ημέρα του Περιβάλλοντος (καλές πρακτικές)

Το Περιβάλλον είναι η βασική αρμοδιότητα των Δήμων 2ης γενιάς. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση άλλωστε έχει αναλάβει το 65% του Green European Deal για την Πράσινη Μετάβαση ενώ και το Σύμφωνο των Δημάρχων έχει πρωτεύοντα ρόλο στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και τον στόχο για μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Οι δήμοι καλούνται να βάλουν στόχους, να καταγράψουν δράσεις και να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.

Η 5η Ιουνίου λοιπόν έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ως ημέρα ευαισθητοποίησης και σχεδιασμού. Φέτος δώθηκε έμφαση στην εκκίνηση της δεκαετίας 2021 – 2031 για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας.

Τι κάνανε όμως οι δήμοι για να ευαισθητοποιήσουν τις κοινωνίες τους και να επαναπροσδιορίσουν την στάση τους στην περιβαλλοντική πολιτική;

Οι περισσότεροι δήμοι προχώρησαν σε εκτεταμένους καθαρισμούς σε εμβληματικά σημεία με την συμμετοχή των πολιτών – εθελοντών, όπως και σε δενδροφυτεύσεις.

Κάποιο όμως δήμοι δώσανε μια πιο έντονη μορφή με διήμερα ή και εβδομάδα δράσεων όπως η Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη και άλλοι.

Ο δήμος Κρωπίας οργάνωσε δράσεις ανακύκλωσης από μαθητές των σχολείων.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης παρέδωσε στους δημότες ένα πάρκο ενώ παράλληλα οργάνωσε και δράση φύτευσης εποχικών φυτών και λουλουδιών.

Στο Ρέθμυμνο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση – διαβούλευση, με θέμα: «Περιβαλλοντική Αφύπνιση και Εθελοντισμός» και Συναυλία.

Μεγάλο πρόγραμμα έφτιαξε ο Δήμος Καλαμιαριάς με Περιβαλλοντικά παιχνίδια-Σκυταλοδρομίες, Μάζεμα σκουπιδιών-καπάκια, Θεατρικό παιχνίδι, Περιβαλλοντικά παιχνίδια, και κάλεσε τους δημότες να καταγράψουν τα θετικά-αρνητικά του πάρκου τους.

Στον Δήμο Βόλου πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις με Παιδικά Παραμύθια, παραδοσιακούς χωρούς, καλλιτεχνικές δημιουργίες ανακύκλωσης, διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια ανακύκλωσης και διανεμήθηκαν δενδρύλια και καλοπιστικά φυτά.

Ο δήμος Χαλανδρίου γιόρτασε την ημέρα με εικαστική παρέμβαση- δρώμενο στη Ρεματιά όπου οι συμμετέχοντες τοποθέτησαν χίλιες μπλε παπαρούνες στα δέντρα, συνοδεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου.

Ο δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού κάλεσε τους δημότες στο Οικολογικό Πάρκο για να γεμίσουν μια τσάντα με εφημερίδες, μπουκάλια, κουτάκια αναψυκτικών και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά και να τα πάνε στους κάδους ανακύκλωσης εντός του πάρκου. Στη συνέχεια τα υλικά προωθήθηκαν στη «Γωνία των κατασκευών» για δημιουργίες με ανακυκλωμένα υλικά.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παίξουν και να ενημερωθούν για διάφορες δραστηριότητες, όπως το πρόγραμμα «Νερό» ή το «Δάσος και Ζώα» με κουκλοθέατρο για τα ζώα του δάσους, «Ενέργεια» με πειράματα για το τι είναι ενέργεια και πως επιτυγχάνεται η αειφόρος ανάπτυξη, ενημέρωση για την «Ανακύκλωση – Επαναχρησιμοποίηση – Κομποστοποίηση», με ένα διαδραστικό πρόγραμμα ζωγραφικής για το περιβάλλον και Έκθεση έργων με θέμα το περιβάλλον.
Αντίστοιχο πρόγραμμα έκανε και ο Δήμος Πατρέων με ξενάγηση στο νέο Οικολογικό Πάρκο – Έλος Αγυιάς που εγκαινίασε.

Ο δήμος Παλαιού Φαλήρου με επίκεντρο τα παιδιά διοργάνωσε τριήμερο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων με εργαστήρια, κατασκευές, κουκλοθέατρο, παιχνίδια, βιβλία και αφηγήσεις, κλπ.

Ο δήμος Ελευσίνας μοίρασε σε όλα τα σχολεία, χάρτινες οικολογικές τσάντες με ενημερωτικό υλικό για την ανακύκλωση, ενώ για τα παιδιά των νηπιαγωγείων οι τσάντες περιείχαν και σπόρους φύτευσης. Ακόμη, στις δύο κεντρικές πλατείες, είχε σταθμεύσει ένα απορριμματοφόρο υψηλής τεχνολογίας, όπου έγινε μικρή παρουσίαση της χρήσης των καφέ κάδων για τη συλλογή των βιοαποβλήτων.

Ο Δήμος Περιστερίου εκτός από διαδραστικά παιχνίδια και δημιουργίες για τα παιδιά, παρουσίασε πρότυπες και καινοτόμες τεχνολογίες για την προστασία του περιβάλλοντος (Κινητό Πράσινο Σημείο, Ηλιακοί Κάδοι, Συλλέκτες Οικιακής Ανακύκλωσης, Ηλεκτροκίνητα οχήματα κ.α.).

Και ο Δήμος Τρικαίων ως κύρια περιβαλλοντική δράση επέλεξε την προώθηση της ηλεκτροκινησης.

Ο Δήμος Ασπροπύργου διοργάνωσε εργαστήρια και έκθεση, ενώ οι εκπαιδευτικοί των Παιδικών Σταθμών πραγματοποίησαν ομιλίες παρουσιάσεις για την αναγκαιότητα σεβασμού προς την φύση με απώτερο στόχο την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα.

Ο Δήμος Ιωαννιτών διοργάνωσε διαγωνισμό φωτογραφίας για τους μαθητές που κλήθηκαν να αποτυπώσουν γωνιές και τοπία των Ιωαννίνων που σχετίζονται με το περιβάλλον και δεν είναι ευρέως γνωστά, με στόχο να παρουσιάσουν μια διαφορετική πόλη.

Ο Δήμος Χανίων κάλεσε τους δημότες με εφόδιο ένα άδειο δοχείο ή μια μικρή γλάστρα (όχι πλαστικά), να προμηθευτούν αρωματικά φυτά που τους πρόσφερε κι όλοι οι συμμετέχοντες που υιοθέτησαν φυτά, κλήθηκαν να τα φροντίζουν και να τα περιποιούνται και σε έναν χρόνο από τώρα, την ίδια μέρα, στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2022, να στείλουν μια φωτογραφία από την πορεία των φυτών.

Ο Δήμος Μεγαρέων πεζοδρόμησε ένα μεγάλο δρόμο διοργάνωσε εκπαιδευτικές δράσεις και μεταξύ άλλων έστησε και περίπτερα με βιβλία και φυτά.