Ενημέρωση Παπαστεργίου για τις εξελίξεις στην Αυτοδιοίκηση

Την καθιερωμένη ενημέρωση για τις εξελίξεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως τρέχουν έκανε σήμερα στην συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ ο Πρόεδρος Δημήτρης Παπαστεργίου.

Αρχικά δήλωσε χαρούμενος για τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε έτσι ώστε οι δήμοι να μπορέσουν να διοικηθούν και να πάρουν αποφάσεις. Τόνισε ότι η ΚΕΔΕ με μια συνεχή παρουσία και στην διαβούλευση και στην Βουλή δικαιώθηκε από το αποτέλεσμα.
Αναφέρθηκε επίσης στους ανθρώπους των κοινοτήτων που αντέδρασαν και έντονα ορισμένες φορές ειδικά στην Βουλή και απευθυνόμενος σ΄αυτούς είπε ότι χέρι-χέρι θα μπορέσουν να λύσουν τα προβλήματα και ότι πρέπει να καταλάβουν ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει και δεν είναι πλέον σήμερα οι κοινότητες όπως τις είχαμε συνηθίσει.
Τόνισε ότι με μια αυτοδιοίκηση δυνατή αυτόνομη και ευέλικτη θα μπορέσουν να λυθούν τα προβλήματα σε πόλεις και χωριά.

Για τα θέματα προσωπικού σημείωσε ότι υπάρχουν πάρα πολλές δίκαιες οχλήσεις από τους δήμους που ανησυχούν για το τι θα γίνει με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και τις παρατάσεις των συμβάσεων covid. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έχει από το Υπουργείο Εργασίας:
Η κοινωφελής είναι έτοιμη να βγει στον αέρα και θα ανακοινωθεί στις επόμενες δέκα ημέρες. Υπάρχουν κάποια αιτήματα από πολλούς εργαζόμενους των οκτάμηνών για δίμηνη παράταση τα οποία στηρίζονται και από τους δημάρχους καθώς δεν προλάβει να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τον Αύγουστο όμως η εκτίμησή του είναι ότι δεν θα ικανοποιηθούν λόγω έλλειψης χρημάτων.

Υπάρχει πρόβλημα σημείωσε με τις συμβάσεις Covid καθώς λήγουν, είναι όμως μεγάλη η ανάγκη που έχει προκύψει να προσληφθούν νέοι. Ο νόμος όπως είπε δεν δίνει την δυνατότητα από 28 Φεβρουαρίου όμως σε κάποιες περιπτώσεις αυτό είναι απαραίτητο και θα ετοιμαστεί μία επιστολή από την ΚΕΔΕ έτσι ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν τα κενά.

Με το θέμα της ΕΕΤΑΑ είπε ότι η παρέμβαση της ΚΕΔΕ ήτανε καταλύτης για να προκύψει η εξέλιξη των διαδικασιών για γενική συνέλευση καθώς οι δύο εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ Ευθυμίου και Ζενέτος παραιτήθηκαν. Ο κ. Παπαστεργίου ευχαρίστησε τους δύο δημάρχους για την πράξ τους.

Για τους ναυαγοσώστες είπε ότι δόθηκε μία παράταση μέχρι 22 Ιουνίου μέχρι να κινηθούν όλες διαδικασίες το μείζον όμως είναι να δοθούν τα χρήματα. Ενημέρωσε ότι υπογράφτηκε προχθές το βράδυ η πολιτική απόφαση για τα επιπλέον 8 εκατομμύρια στους δήμους και μέχρι την Παρασκευή θα έχουν φτάσει τα χρήματα στους δήμους.

Σημείωσε όμως ότι πιθανώς να μην προλάβουν οι δήμοι να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες μέχρι 22 Ιουνίου καθώς υπάρχει και έλλειψη και δεν είχαν ολοκληρωθεί και οι σχολές. Τόνισε ότι η ΚΕΔΕ θα παρακολουθεί το θέμα για να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί και ίσως χρειαστεί να ζητηθεί και νέα παράταση.

Για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων είπε ότι σε συνάντηση που υπήρξε προχθές με τον πρόεδρο του ταμείου, το νέο είναι ότι προχωράει τροπολογία που ζητούσε η ΚΕΔΕ.
Σημείωσε ότι υπάρχουν τρία ζητήματα:
Η επιμήκυνση της περιόδου χάριτος για τα τοκοχρεολύσια
Η αναστολή της πληρωμής των δόσεων
Και όλο αυτό πρέπει να συνοδευτεί με μία νέα αναχρηματοδότηση με νέο πιο χαμηλό επιτόκιο.

Για την Κινητικότητα είπε ότι προχωράει ο νέος κύκλος αλλά θα πρέπει η ΚΕΔΕ να διατρανώσει την αντίθεσή της με την κινητικότητα χωρίς όρους, από τους δήμους που αδειάζουν ενώ ταυτόχρονα κάθε μέρα έρχονται νέες αρμοδιότητες, νέες υποχρεώσεις και ασφυκτικές ημερομηνίες που καλούνται να τις εκπληρώσουν χωρίς προσωπικό.
Ο Πρόεδρος ενημέρωσε ότι θα τεθεί και πάλι το θέμα στην ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών καθώς η αυτοδιοίκηση α’ βαθμού θα πρέπει να εξαιρεθεί η αν δε εξαιρεθεί
να υπάρξουν όροι με τους οποίους δεν θα αδειάσουν οι δήμοι.

Για το θέμα των ΣΦΗΟ θύμισε ότι 23 Ιουνίου τελειώνει προθεσμία που θα πρέπει οι δήμοι να έχουν ανεβάσει τους διαγωνισμούς. Από τους 254 δήμους οι οποίοι κατέθεσαν προτάσεις στο Πράσινο Ταμείο είπε μόλις οι 117 έχουν σηκώσει τους διαγωνισμούς.
Σημείωσε δε ότι πολλοί δήμοι εκτίμησαν όταν ήταν καλύτερο να τρέξουν τους διαγωνισμούς με το νέο νόμο 4782 ο οποίος από 1/6/21 δίνει το δικαίωμα να τρέξουν οι αναθέσεις μελετών έως 30.000 €.
Ο πρόεδρος εκτιμάει ότι δεν θα προλάβουν οι δήμοι να σηκώσουν τους διαγωνισμούς μέχρι την προθεσμία και καλό είναι να ζητηθεί παράταση.

Για την πλατφόρμα των τετραγωνικών θύμισε ότι 30 Ιουνίου τελειώνει η προθεσμία που έχει δοθεί για να τελειώσει η επεξεργασία.
Σημείωσε ότι πολλοί δήμοι έχουν μείνει πίσω.
Από το σύνολο των αιτήσεων το 10% δεν υποβλήθηκε ποτέ
Το 50% έχει ολοκληρωθεί
25% είναι σε επεξεργασία
10% έχει απορριφθεί
Και το 15% δεν έχει μπει ακόμη στο στάδιο της επεξεργασίας. Θύμισε επίσης ότι αποτελεί συμβατική υποχρέωση οι δήμοι να τρέξουν άμεσα και να τελειώσουν την επεξεργασία.
Έχει περάσει ένα οκτάμηνο περίπου είπε και δεν υπάρχουν δικαιολογίες καθώς υπήρχε και το δικαίωμα πρόσληψης προσωπικό.
Πέρα όμως της συμβατικής υποχρεώσεις ανέφερε, είναι χρήμα που μπαίνει στο ταμείο των δήμων και σημείωσε ότι στο δήμο Τρικκαίων υπολογίζονται επιπλέον 100.000 € το μήνα που μπαίνουν στα ταμεία
Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι Θα ζητηθεί μια μικρή παράταση αλλά πρέπει να είναι η τελευταία.
Επίσης σημείωσε ότι θα πρέπει να συζητηθεί με το Υπουργείο Εσωτερικών η επόμενη μέρα της πλατφόρμας καθώς είναι ένα πολύ σημαντικό κι ευέλικτο εργαλείο και θα ήταν κρίμα να πάει χαμένο. Θα πρέπει να ζητηθεί η δυνατότητα συνέχισης με μια σταδιακή κλιμάκωση των προσαυξήσεων καθώς είναι πάρα πολλοί αυτοί οι δημότες που δεν πρόλαβαν να τακτοποιήσουν τα τετραγωνικά.

Τέλος ο κ. Παπαστεργίου ενημέρωσε ότι ετοιμάζεται μια ημερίδα με τον Δήμο Αθηναίων για
την δυνατότητα της διευκόλυνσης των κινηματογραφικών παραγωγών
Υπάρχει πρωτοβουλία πολλών δήμων να διευκολύνουν την παραγωγή ταινιών στην περιοχή τους καθώς αυτό είναι μια σχεδόν ανέξοδη διαφήμιση. Καλό είναι είπε να ενημερωθούν οι δήμοι και να οργανωθούν για την νομοθεσία.