Τι θα γίνει με την αιολική ενέργεια και τους δήμους;

Επιθυμητή η αιολική ενέργεια από όλους τους Ελληνες αλλά όχι στον τόπο τους. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Opinion Poll σε ποσοστό 65% οι πολίτες συμφωνούν με τη δημιουργία ακόμη και θαλάσσιων αιολικών πάρκων ενώ μόνο το 23% έχει αντίθετη άποψη.

Όμως όπως παρατηρούμε και οι τοπικές αντιδράσεις είναι τεράστιες. Παραδείγματα ο δήμος Νάουσας για την Αιολική Βερμίου, του δήμου Δωδώνης για τα Θεσπρωτικά όρη, της Τήνου, του Δήμου Πύλης, της Τρίπολης και δεκάδων άλλων.

Πολλά είναι και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την σειρά νόμων απλούστευσης των διαδικασιών που έχουν πετάξει έξω από την διαδικασία την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με αποφάσεις υπουργών, με μελέτες που εγκρίνονται από τις Αποκεντρωμένες διοικήσεις, χωρίς να ληφθούν υπόψη ενστάσεις και επιχειρήματα των τοπικών και χωρίς δικαίωμα συνδιαμόρφωσης εγκρίνονται άδειες που αγνοούν πολλές φορές ακόμη και βασικά περιβαλλοντικά ζητήματα στο όνομα «του περιβάλλοντος. Χαρακτηρισιτκή είναι και η περίπτωση της Περιφέρειας Ηπείρου που έδωσε μάχες για την αποτροπή έργων σε περιοχές Natura και χρειάστηκε κινητοποίηση πολλών πανελλαδικών φορέων για να δικαιωθούν τελικά στο ΣτΕ.

Με δημοσίευμά της η ΕΛΕΤΑΕΝ προσπαθεί να καθησυχάσει το κοινό και τους δήμους για την δημοσιοποίηση των χαρτών επενδύσεων που κυκλοφορούν.

Σύμφωνα, με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας), το σύνολο των εν λειτουργία και πλέον ώριμων έργων υπολογίζεται σε 5,9 GW, ενώ, το σύνολο των εν ισχύ Βεβαιώσεων Παραγωγού και των αντίστοιχων αιτήσεων φτάνει στα 46,8 GW. Η ΕΛΕΤΑΕΝ διευκρινίζει ότι δεν έχει καμία σχέση η Βεβαίωση Παραγωγού με την άδεια λειτουργίας

Όπως αναφέρει: το μέγεθος της ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας για την επόμενη δεκαετία προσδιορίζεται από τους στόχους του υφιστάμενου ΕΣΕΚ στα 7.000 MW έως το 2030. Μετά την αναθεώρηση του ΕΣΕΚ σύμφωνα με τον νέο Ευρωπαϊκό στόχο για το κλίμα, το 2030 σε 55% μείωση των εκπομπών από 40% που ήταν ο στόχος φτάνει μέχρι και τα 11 GW. Και αυτός θα επιτευχθεί κυρίως από τα ώριμα αιολικά πάρκα, δηλαδή όσα επιβίωσαν της μακράς αδειοδοτικής διαδικασίας και έχουν πιθανά επιλεγεί από τους διαγωνισμούς της ΡΑΕ, αλλά παράλληλα έχουν ήδη καταθέσει υψηλές εγγυητικές επιστολές και τέλη (προς τον ΑΔΜΗΕ και τη ΡΑΕ) ή είναι ήδη υπό κατασκευή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η εικόνα για την αιολική ενέργεια στην Ελλάδα διαμορφώνεται σήμερα ως εξής:

Α.

Αιολικά Πάρκα σε λειτουργία: 4.268 MW

Αιολικά πάρκα που έχουν επιλεγεί σε διαγωνισμούς ή είναι υπό κατασκευή: 1.722 MW

Σύνολο εν λειτουργία και πλέον ώριμων έργων: 5.990 MW

Σύνολο Βεβαιώσεων Παραγωγού και Αδειών Παραγωγής Αιολικών Πάρκων 30.295 MW

Εκκρεμή αιτήματα για χορήγηση Βεβαιώσεων Παραγωγού 16.595 MW

Σύνολο εν ισχύ ΒΠ και αιτημάτων για ΒΠ : 46.890 MW

Σύνολο υπό ανάπτυξη αιολικών πάρκων με μικρότερο βαθμό ωριμότητας : 40.900 ΜW

Β.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της ΕΛΕΤΑΕΝ ακόμα κι αν ο στόχος του νέου ΕΣΕΚ για το 2030 αυξηθεί σχεδόν κατά 50%, ο πρόσθετος όγκος αιολικής ισχύος έως το 2030 αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 10% των υπό ανάπτυξη σήμερα αιολικών πάρκων.

Όπως αναφέρει οι χάρτες ή οι γραφικές παραστάσεις που κυκλοφορούν δεν απεικονίζουν τη μελλοντική πραγματικότητα καθώς θεωρούν λανθασμένα ότι θα υλοποιηθούν όλα τα έργα των 40GW, που είναι υπό ανάπτυξη επειδή έχουν Βεβαίωση Παραγωγού.

Απλοποίηση και αλλαγή νοοτροπίας
Στο πλαίσιο αυτό η ΕΛΕΤΑΕΝ θεωρεί απαραίτητο να αποσαφηνιστεί το ακριβές περιεχόμενο της Βεβαίωσης Παραγωγού που χορηγείται από τη ΡΑΕ.

Το Υπουργείο, σημειώνει η ΕΛΕΤΑΕΝ, πρέπει να προωθήσει ταχύτερα τη 2η δέσμη μέτρων απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας και να επιταχύνει την ψηφιοποίησή της και την απευθείας ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των επιμέρους υπηρεσιών και βημάτων.

Συμπληρώνει δε ότι «απλοποίηση δεν σημαίνει ότι όλα τα υπό ανάπτυξη έργα εγκρίνονται ταχύτερα. Σημαίνει ότι σε εύλογο χρόνο, που δεν μπορεί να ξεπερνά την τριετία, πρέπει να λαμβάνεται οριστική απόφαση για την επένδυση, θετική ή αρνητική, έτσι ώστε πολύ σύντομα όλοι να γνωρίζουν τι, πού και πώς θα γίνει. Με τον τρόπο αυτό, δεν θα δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις από την παραμονή αιτημάτων σε πολύχρονη εκκρεμότητα.