40% το υπόλειμμα στην πλέον σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων


Με 39% υπόλειμμα που θα οδηγείται στον ΧΥΤΥ θα δουλεύει η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δίνει η ίδια η εταιρεία «Διαχειριστική Απορριμμάτων Ηλείας Α.Ε.» με μετόχους τις ΑΒΑΞ Α.Ε. – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. Και μιλάμε για την υπερσύγχρονη μονάδα που μόλις ξεκίνησε την δοκιμαστική της λειτουργία.

Η εταιρεία μιλάει για καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις για την αξιοποίηση των αποβλήτων σε όλα τα στάδια επεξεργασίας και για ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον σύγχρονα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα. Είναι δε η πρώτη Μ.Ε.Α. με Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα στην οποία εφαρμόζεται η μέθοδος της ξηρής αναερόβιας χώνευσης και το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα επεξεργασίας απορριμμάτων στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, το οποίο σε ετήσια βάση θα παράγει έως και 5.100MWh ηλεκτρικής ενέργειας για να καλύψει τις ανάγκες 1.300 και πλέον νοικοκυριών.

Η κατασκευή της Μ.Ε.Α. έχει προϋπολογισμό € 31,2 εκατ. και ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2019. Η συνολική διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης ανέρχεται σε 27 έτη. Δεν δίνονται όμως στοιχεία για το κόστος λειτουργείας.

Η Μ.Ε.Α. θα υποδέχεται και θα επεξεργάζεται το σύνολο των παραγόμενων σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) του Ν. Ηλείας με δυναμικότητα 80.000 τόνους ετησίως. Η επεξεργασία θα είναι τόσο μηχανική για την ανάκτηση εμπορεύσιμων ανακυκλώσιμων προϊόντων (όπως χαρτί, χαρτόνι, πλαστικά, γυαλί, σιδηρούχα και μη σιδηρούχα μέταλλα) όσο και βιολογική για την επεξεργασία του βιοαποδομήσιμου κλάσματος και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με την αξιοποίηση του παραγόμενου βιοαερίου, καθώς και εδαφικού υλικού κόμποστ τύπου Α.

Οι κτιριακές υποδομές του έργου λειτουργούν σε συνθήκες αρνητικής πίεσης για την αποτροπή έκλυσης οσμών και σκόνης στην ατμόσφαιρα, αλλά και διασποράς απορριμμάτων στο περιβάλλον.

Υπάρχει κατασκευαστική πρόβλεψη για πρόσθετα μελλοντικά ρεύματα αποβλήτων όπως προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα και την παραγωγή κόμποστ υψηλής ποιότητας) και αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ανάλογες προσθήκες ή αναβαθμίσεις του υφιστάμενου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.

Όπως αναφέραμε, μειώνονται σε 39% τα υπολείμματα που καταλήγουν σε υγειονομική ταφή, επιτυγχάνεται η εκτροπή βιοαποδομήσιμων αποβλήτων από τους χώρους υγειονομικής ταφής σε ποσοστό 73%, ενώ επιτυγχάνεται απόκτηση 35% επί της εισερχόμενης ποσότητας ανακυκλώσιμων υλικών.

Αυτό που δεν αναφέρεται σε κανένα έργο ΣΔΙΤ είναι το κόστος λειτουργίας που θα μεταφερθεί στους δημότες σε κάθε δήμο και τα τιμολόγια τα οποία θα έχει το «πράσινο ηλεκτρικό» που θα παράγεται. Επίσης δεν αναφέρεται πουθενά η προοπτική των ΧΥΤΥ που θα χρειαστούν για την εναπόθεση των υπολειμμάτων, αφού απλά οι ανάγκες μειώνονται κατά 60% και δεν εξαλείφονται.