Ιστορικός περίπατος σε προσφυγικές διαδρομές από τον δήμο Νεάπολης- Συκεών και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

Έναν ιστορικό περίπατο σε προσφυγικές διαδρομές της πόλης διοργανώνει την Τρίτη 29 Ιουνίου ο δήμος Νεάπολης Συκεών, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20.6.), αφιερωμένη στο κουράγιο και την επιμονή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Στον ιστορικό περίπατο, που θα διεξαχθεί λόγω των περιορισμών της πανδημίας για συγκεκριμένο αριθμό ατόμων, θα συμμετέχουν ενήλικοι μαθητές αιτούντες άσυλο του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας του δήμου Νεάπολης Συκεών, οι οποίοι διαμένουν στην πόλη στο πλαίσιο του προγράμματος στέγασης REACT (ΕΣΤΙΑ ΙΙ) καθώς και μέλη του χορευτικού συλλόγου του δήμου Νεάπολης Συκεών.
Στόχος του περιπάτου με τίτλο «Η ιστορία των προσφύγων της Θεσσαλονίκης», ο οποίος θα διαρκέσει 1,5 ώρα και θα πραγματοποιηθεί με τη στήριξη επαγγελματία ξεναγού, είναι η σύνδεση του παρόντος με το προσφυγικό παρελθόν της πόλης μέσα από την ιστορία των πολλών και διαφορετικών ομάδων προσφύγων που έφθασαν και έζησαν στη Θεσσαλονίκη καθ όλη τη διάρκεια των 2.336 χρόνων της ιστορίας της. Πρόσφυγες που εντάχθηκαν στη ζωή και τους ρυθμούς της πόλης και άφησαν το στίγμα τους, συμβάλλοντας στον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης. Σε μια διαδρομή που θα ξεκινήσει από το Επταπύργιο, το βυζαντινό κάστρο της πόλης, προχωρώντας κατά μήκος των βυζαντινών τειχών (μνημείο UNESCO) και καταλήγοντας στην Πολιτιστική Γειτονιά του δήμου Νεάπολης-Συκεών, θα ακουστούν ιστορίες για όλες τις διαφορετικές προσφυγικές ομάδες. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά κυρίως με τους Έλληνες πρόσφυγες του 1922, καθώς ο δήμος Νεάπολης-Συκεών έχει φροντίσει να διασώσει και να αναδείξει τις κατοικίες τους, αλλά και τα ήθη και έθιμά τους. Η τωρινή, άλλωστε, Πολιτιστική Γειτονιά ήταν προσφυγική γειτονιά, που με ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ο δήμαρχος