Αποχή στις Περιφερειακές εκλογές της Γαλλίας

«Δημοκρατία χωρίς ψηφοφόρους δεν είναι δημοκρατία» δήλωσαν αρκετοί Γάλλοι πολιτικοί μετά το «κοινωνικό χαστούκι» που έφαγαν όλοι μαζί στις χθεσινές Περιφερειακές εκλογές.
Επτά στους δέκα Γάλλους επέλεξαν να μην πάνε στις κάλπες του πρώτου γύρου. Οι νέοι παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό αποχής 82% στις ηλικίες 18-35 ετών είναι που απείχαν αυτήν την Κυριακή.

Αυτό είναι και το χαρακτηριστικό που σχολιάζουν σήμερα όλα τα μέσα της Γαλλιας ενώ τα αποτελέσματα όπως φαίνεται έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Γενικά, διαφαίνεται η τάση της πριμοδότησης των απερχόμενων αιρετών, γεγονός που ευνοεί τους Ρεπουμπλικανούς και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), εις βάρος του Εθνικού Συναγερμού και του προεδρικού κόμματος La République en marche (Lrem).

Διαψεύστηκαν δε και τα προγνωστικά για τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν που κατέγραψε χαμηλότερες του αναμενομένου επιδόσεις και δεν κατέλαβε την πρώτη θέση σε καμία από τις 6 από τις 13 περιφέρειες που διεκδικεί.

Εκτός του ότι οι αρμοδιότητες των Περιφερειακών Συμβουλίων στην Γαλλία είναι ιδιαιτέρως σημαντικές και καθοριστικές για την καθημερινότητα των Γάλλων, οι εκλογές της Κυριακής αποτελούν και ένδειξη για τις Προεδρικές εκλογές που γίνονται του χρόνου. Πολύ σημαντικό στοιχείο ότι οι εκλογικές επιδόσεις του κόμματος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν είναι αρνητικές.

Τα αποτελέσματα
LR (δεξιό κόμμα) : 27,2%
RN (ακρο-δεξιό κόμμα): 19,3%
PS (σοσιαλιστές) : 17,6%
EELV (πράσινοι) : 12,5%
LREM (Μακρόν): 11,2%
LFI et (Αριστερά): 4,2%