Η 1η Πολιτική Επιτροπή του CIVINET είναι γεγονός!

Μετά την αρχική σύσταση της Πολιτικής Επιτροπής του CIVINET τον Δεκέμβριο του 2020 (βλ. εδώ), στις 17 Ιουνίου 2021 η Πολιτική Επιτροπή συνεδρίασε για 2η φορά και εξέλεξε Εκτελεστική Επιτροπή με Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γραμματέα και Απλό Μέλος.

Ακολουθούν δηλώσεις των εκλεγμένων αιρετών.

1) Πρόεδρος: Μαρία Ανδρούτσου, Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου

Είναι μεγάλη η τιμή η εκλογή μου ως Προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δικτύου CIVINET επικυρώνοντας με αυτό τον τρόπο την αφοσίωση του Δήμου Αγίου Δημητρίου στα θέματα Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Τα θέματα της βιώσιμης, συμπεριληπτικής και δίκαιης αστικής κινητικότητας οφείλουν να βρίσκονται πολύ υψηλά στην ατζέντα των ελληνικών πόλεων.
Το Δίκτυο CIVINET έχει αποδείξει πως με την τεχνογνωσία και την εμπειρία του, μοιράζεται μαζί μας αυτό το όραμα για πόλεις περισσότερο βιώσιμες, ανθεκτικές και φιλικές. Θεωρώ πολύ σημαντική και χρήσιμη τη συνεργατικά παραγόμενη γνώση, στην οποία όλα αυτά τα χρόνια πρωτοστατεί το CIVINET, γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα κερδηθεί το στοίχημα όχι μόνο του ΣΒΑΚ, αλλά και μιας ολικής αναδιανομής του δημόσιου χώρου, που θα είναι ασφαλής και θα συμπεριλαμβάνει όλες και όλους.

2) Αντιπρόεδρος: Γρηγόρης Κατωπόδης, Δήμαρχος Βύρωνα

Επέλεξα να θέσω στην διάθεση του δικτύου CIVINET την υποψηφιότητά μου, γιατί ο Δήμος Βύρωνα μπαίνει πλέον δυναμικά στη μάχη της Βιώσιμης Κινητικότητας και των ΣΒΑΚ, βρίσκοντας την επιλογή αυτή ως μονόδρομο για μια περιβαλλοντικά φιλική και κοινωνικά δίκαιη πολεοδομική ανασυγκρότηση της πόλης μας. Το δίκτυο CIVINET, αν και νεότερο από τα υπόλοιπα ελληνικά δίκτυα, έχει την δυνατότητα να μεταφέρει στην ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση την ευρωπαϊκή εμπειρία δεκαετιών και να μας συνδέσει πιο άμεσα με τα κέντρα των εξελίξεων. Ευχαριστώ πολύ όλους τους συναδέλφους που με τίμησαν με τον ρόλο του Αντιπροέδρου της Πολιτικής Επιτροπής του CIVINET και δεσμεύομαι να ανταποδώσω στο Δίκτυο κάθε βοήθεια και ουσιαστική στήριξη που θα χρειαστεί στο δύσκολο και φιλόδοξο δρόμο που έχει επιλέξει.

3) Γραμματέας: Γεώργιος Σούλτης, Αντιδήμαρχος Λάρισας

Το ΣΒΑΚ αποτελεί μία παγκόσμια τάση ανάπλασης των πόλεων με στόχο, μεταξύ άλλων, τη μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου και τη δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας στον τομέα της κινητικότητας. Η Λάρισα είναι από τις πρώτες πόλεις στην Ελλάδα η οποία προχώρησε στην εκπόνηση ΣΒΑΚ, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη έργα τα οποία αγγίζουν την υλοποίηση ενός σημαντικού ποσοστού της περιοχής παρέμβασης του ΣΒΑΚ. Η υλοποίηση του ΣΒΑΚ είναι ένα δύσκολο έργο γιατί αγγίζει και καταρρίπτει νοοτροπίες και συνήθειες πολλών ετών.
Η δέσμευση του Δήμου Λαρισαίων στα θέματα αστικής κινητικότητας είναι μακρόχρονη και στο πλαίσιο αυτό συμμετέχουμε τόσο στο ευρωπαϊκό δίκτυο πόλεων CIVITAS όσο και στο ελληνικό τμήμα του το CIVINET.
Θεωρούμε ότι η συνεργασία και η ανταλλαγή εμπειριών αποτελεί ένα σημαντικό βοήθημα και στήριγμα για την επιτυχία υλοποίησης του ΣΒΑΚ της κάθε πόλης. Για το λόγο αυτό, αποφασίσαμε στο Δήμο μας να εμπλακούμε ενεργά στην πολιτική επιτροπή του CIVINET. Αποτελεί τιμή για τη Λάρισα να συμμετέχει στη νέα Εκτελεστική Επιτροπή από τη θέση του Γραμματέα και θα συμβάλλουμε τα μέγιστα για την εκπροσώπηση του Δικτύου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

4) Απλό Μέλος: Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, Αντιδήμαρχος Βέροιας

Η εκλογή μου στην πολιτική επιτροπή του CIVINET CY-EL (μέλος της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας CIVITAS) δηλώνει την προσήλωση του Δήμου Βέροιας στην βιώσιμη κινητικότητα αλλά και την αναγνώριση της ανάγκης ισχυρότερης συμμετοχής της τοπικής αυτοδιοίκησης στο ευρωπαϊκό πλαίσιο ώστε να καθοριστούν σωστά οι πολιτικές προτεραιότητες, να αντικατοπτρίζονται τα τοπικά πλαίσια και να δημιουργηθεί μια ισχυρή τοπική καθοδήγηση. Το CIVINET είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, προσφέροντας γνώση αλλά και πρόσβαση σε τοπικά, εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά μέσα για βιώσιμη κινητικότητα, διασφαλίζοντας ότι η βιώσιμη κινητικότητα παραμένει στην κορυφή της ατζέντας και είναι ευρέως αποδεκτή από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους βασικούς ενδιαφερόμενους και τους πολίτες.

Ως γραμματεία του Δικτύου εκτιμούμε πως το Δίκτυο γυρνάει μια πολύ σημαντική σελίδα και περνάει πλέον σε ένα ανώτερο επίπεδο πολιτικής συγκρότησης και εκπροσώπησης, έχοντας την τιμή και την τύχη αυτό το βήμα να πραγματοποιείται με την υποστήριξη πολύ σημαντικών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επιπλέον, η εκλογή μιας γυναίκας πολιτικού στη θέση του Προέδρου θεωρούμε πως είναι μια αξιοσημείωτη επιλογή των μελών της Πολιτικής μας Επιτροπής, που θα πρέπει να αναδειχθεί με διακριτό τρόπο.

Η συγκρότηση της Πολιτικής Επιτροπής του CIVINET από 9 Δήμους, σε συνδυασμό με το γεγονός πως στην Πολιτική Επιτροπή του CIVITAS συμμετέχουν πλέον 4 Έλληνες και Ελληνίδες Αυτοδιοικητικοί (Δήμαρχος 3Β, Δήμαρχος Ρεθύμνης, Δήμαρχος Καρδίτσας, Αντιδήμαρχος Τρικκαίων), ενώ σε τρέχοντα έργα του CIVITAS συμμετέχουν 6 ελληνικές πόλεις (Ιωάννινα, Πλατανιάς, Αθήνα, Τρίκαλα, Θεσσαλονίκη, Δράμα), τεκμηριώνουν μια σημαντική αύξηση του ενδιαφέροντος της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης για τα ζητήματα της βιώσιμης κινητικότητας και δηλώνουν μια αξιοσημείωτη αφοσίωση των ελληνικών πόλεων να προχωρήσουν γρήγορα μπροστά στον τομέα αυτό.

Στην συνεδρίαση συμμετείχαν αιρετοί και συνεργάτες τους από τους Δήμους Αγίου Δημητρίου, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Βέροιας, Βύρωνα, Λάρισας, Νέας Σμύρνης, Παλλήνης, Πεντέλης και Ρεθύμνης, όπως επίσης και εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Γ.Γ. Τ.Α. “Κλεισθένης”, η οποία θα συγκροτήσει μαζί με επιλεγμένα στελέχη των παραπάνω Δήμων την Ομάδα Τεχνικής Υποστήριξης της Π.Ε. του Δικτύου.

Ευχόμαστε σε όλες και όλους μια δημιουργική θητεία και κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο της αλλαγής των ελληνικών πόλεων προς το καλύτερο!