Αμφισβητούν τα εμβολιαστικά ποσοστά οι δήμαρχοι

Με ανακοινώσεις τους οι τρεις δήμαρχοι Δέλτα, Θέρμης και Βόλβης, που περιλαμβάνονται στη λίστα των 50 δήμων που έχουν ακόμα και μονοψήφιο ποσοστό εμβολιασμένων, αμφισβητούν ευθέως τα στοιχεία που διέρρευσαν από το υπουργείο Εσωτερικών. Οι δήμαρχοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για λάθος υπολογισμούς.

Σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με την αξιοπιστία των στοιχείων που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία 82 δήμοι της χώρας παρουσιάζουν πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού τους, εγείρουν αυτοδιοικητικοί της Θεσσαλονίκης.

Οι δήμαρχοι βάζουν το ερώτημα αν τα στοιχεία των εμβολιασμένων προκύπτουν από τα εμβολιαστικά κέντρα του κάθε δήμου, στα οποία όμως δεν προσήλθαν μόνο δημότες της κάθε περιοχής και αν τα ποσοστά προκύπτουν από την αναγωγή των εμβολιασμένων στον αριθμό των δημοτών ή των μόνιμων κατοίκων.
Ο δήμος Θέρμης, αναφέρει ότι τα στοιχεία από τους εμβολιασμούς στο τοπικό κέντρο υγείας δείχνουν τελείως διαφορετική εικόνα. «Ορισμένοι κάνουν λόγο περί δήθεν μόλις 3.000 εμβολιασμών από τον Γενάρη έως σήμερα, σε υποτιθέμενο σύνολο 36.000 κατοίκων, παρουσιάζοντας έτσι το ποσοστό των εμβολιασμένων λίγο πάνω από το 8%! Για την αποκατάσταση της αλήθειας και την ορθή ενημέρωση των πολιτών και πρωτίστως των δημοτών μας ο δήμος Θέρμης τονίζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι όλες αυτές οι δήθεν “πληροφορίες” και τα υποτιθέμενα “στοιχεία” είναι παντελώς ανακριβή και δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα. Δυστυχώς όσοι τα διακινούν δεν μπήκαν καν στον κόπο να διασταυρώσουν τη βασιμότητά τους», αναφέρεται στη ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο δήμος. Όπως, μάλιστα, σημείωσε ο δήμαρχος Θόδωρος Παπαδόπουλος, από τον Ιανουάριο 2021, όταν ξεκίνησε η εμβολιαστική εκστρατεία, έως και τις 5 Ιουλίου, στο Κέντρο Υγείας Θέρμης πραγματοποιήθηκαν συνολικά τριάντα εφτά χιλιάδες τριακόσιοι εβδομήντα πέντε (37.375) εμβολιασμοί, σε ένα δήμο στον οποίο ο συνολικός του πληθυσμός ανέρχεται περίπου στους 53.000, δηλαδή το ποσοστό εμβολιασμού υπερβαίνει το 70%
Εντελώς διαφορετική κατάσταση φαίνεται να παρουσιάζει και ο δήμος Βόλβης, σύμφωνα με τον δήμαρχο Διαμαντή Λιάμα. «Εγώ είχα μέχρι τώρα πολύ διαφορετική εικόνα, γιατί από την επαφή μου με τον κόσμο δεν βλέπω να επικρατεί τέτοια κατάσταση. Ζήτησα και μου είπαν από το Κέντρο Υγείας Μαδύτου, που είναι το μοναδικό εμβολιαστικό κέντρο που λειτουργεί στον δήμο, ότι έγιναν περίπου 15.500 εμβολιασμοί σε σύνολο 23.500 κατοίκων. Και μπορεί στο συγκεκριμένο κέντρο να εμβολιάστηκαν κάτοικοι άλλων δήμων, όμως γνωρίζουμε ότι πχ οι κάτοικοι της πρώην δημοτικής κοινότητας Εγνατίας εμβολιάστηκαν στον Λαγκαδά, από τη δημοτική ενότητα Αρέθουσας πήγαιναν Σοχό και Νιγρίτα, από την Ασπροβάλτα πήγαιναν στο Ροδολίβος, ενώ όταν το AstraZeneca ήταν για κάποιες συγκεκριμένες ηλικίες πήγαιναν στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής. Με μία αναγωγή που κάνουμε υπολογίζουμε ότι πάνω από το 50% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο και με τις δύο δόσεις. Πώς βγάζουν τα νούμερα αυτά, δεν μπορώ να καταλάβω. Δεν υπάρχει κίνημα άρνησης, ενώ το γεγονός ότι εδώ και πολλές εβδομάδες τα κρούσματα είναι λιγότερα από δέκα δείχνει ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός εμβολιασμένων», δήλωσε στη Voria.gr.
Ερωτηματικά για την προέλευση των στοιχείων και το πώς διαμορφώνεται το ποσοστό θέτει και η διοίκηση του δήμου Δέλτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δημοτική αρχή εκτιμά ότι, εάν τα στοιχεία αναζητήθηκαν από τα δύο εμβολιαστικά κέντρα στα κέντρα υγείας Διαβατών και Χαλάστρας, τότε η εικόνα δεν είναι ακριβής. Κι αυτό γιατί αφενός το Κέντρο Υγείας Διαβατών προσέλκυσε πολύ κόσμο από τη δυτική Θεσσαλονίκη, καθώς χορηγούσε το εμβόλιο της Pfizer, με πολίτες να δηλώνουν άλλον ταχυδρομικό κώδικα στον ΑΜΚΑ τους, αφετέρου ενδεχομένως πολλοί κάτοικοι της Χαλάστρας, εμβολιάστηκαν σε άλλη περιοχή, προκειμένου να αποφύγουν το AstraZeneca, ειδικά μετά τον θάνατο της 44χρονης στις αρχές Μαΐου, που φέρεται να προήλθε από επιπλοκές του συγκεκριμένου εμβολίου.