Me Pfizer και Johnson & Johnson τα εμβόλια μέσω δήμων

Για τις στοχευμένες περιοδείες και την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος μίλησε ο Αν Υπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας στον ΣΚΑΙ
Σε αυτή την περίεργη μάχη -όπως έχουμε συνηθίσει να χαρακτηρίζουμε όλους αυτούς τους μήνες αυτή την πρωτοφανή κατάσταση που ζούμε- δεν είμαστε μόνοι. Είμαστε σύμμαχοι με την τοπική αυτοδιοίκηση, με την εκκλησία, με τους τοπικούς φορείς -είτε είναι επιστημονικοί και ιατρικοί σύλλογοι, είτε είναι πολιτιστικοί σύλλογοι, είτε είναι άνθρωποι που επηρεάζουν σε τοπικό επίπεδο τους συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι διστακτικοί. Πάντα θα υπάρχει ένα ποσοστό ανθρώπων που δεν θα πειστεί και δεν θα θελήσει να κάνει το εμβόλιο. Υπάρχουν, όμως, πολλοί, οι οποίοι διστάζουν ή αναβάλλουν το προγραμματισμένο ραντεβού τους. Σε αυτούς τους συμπολίτες μας, λοιπόν, είναι που θέλουμε να μιλήσουμε πόρτα-πόρτα και να τους προσφέρουμε μία εναλλακτική λύση. Το προηγούμενο διάστημα, υπήρξε ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης -εάν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε έτσι- απέναντι σε ένα συγκεκριμένο εμβόλιο, έπειτα από τον θόρυβο που έγινε -αναφέρομαι στο εμβόλιο της AstraZeneca- με αποτέλεσμα πολλοί συμπολίτες μας, σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, να ανέβαλλαν τον εμβολιασμό τους. Επομένως, πλέον προσφέρουμε κινητές μονάδες -σε συνεργασία με τον Μάριο Θεμιστοκλέους και το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και τις τοπικές αρχές- ώστε να εμβολιάζεται ο τοπικός πληθυσμός με το εμβόλιο της Pfizer και το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Για τη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών
Πάντοτε το επιχείρημα νικά τη συνωμοσιολογία. Και το επιχείρημά μας βασίζεται στην επιστήμη και δείχνει ότι όλες αυτές τις δεκαετίες που πέρασαν, έγιναν θαύματα, καθώς μπορέσαμε μέσω του εμβολιασμού να σώσουμε εκατομμύρια ανθρώπους, σε όλο τον κόσμο, καταπολεμώντας διάφορους ιούς και ασθένειες. Έτσι και τώρα, θα καταφέρουμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι έχουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια και ότι ο εμβολιασμός αποτελεί το βασικότερο όπλο μας απέναντι σε οποιαδήποτε μετάλλαξη του ιού.
Δίνουμε μεγάλη σημασία στην αρχική κατηγοριοποίηση που έχουμε στα χέρια μας από το Υπουργείο Υγείας. Θα στοχεύσουμε στους 82 δήμους που, αυτή τη στιγμή, εμφανίζουν τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού και θα επιδιώξουμε να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Για τον λόγο αυτό, έχουμε επιλέξει επιτόπιες περιοδείες και επιτόπιες επαφές όχι μόνο με τον δήμαρχο και την εκκλησία, αλλά και με όλους τους τοπικούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τον κόσμο, προκειμένου να μιλήσουμε στις καρδιές των συμπολιτών μας, να ξεκλειδώσουμε οποιεσδήποτε αμφιβολίες έχουν και να μπορέσουμε να τους πείσουμε να πάρουν ξανά την κανονικότητα της ζωής τους στα χέρια τους.

Για το αντιεμβολιαστικό κίνημα
Εδώ υπάρχουν πολλά θέματα που θα μπορούσε να εξετάσει κάποιος. Το βασικό, όμως, είναι οι συμπολίτες μας να γυρίσουν την πλάτη σε τέτοιου είδους νοοτροπίες. Οι λίγοι -είτε αποτελούν το 5%, είτε το 7%, είτε το 8%- θα είναι αυτής της μορφής, αρνητές δηλαδή εκ πεποιθήσεως. Οι υπόλοιποι, όμως, εάν γυρίσουν την πλάτη σε τέτοιες νοοτροπίες, θα έχουμε πραγματικά μπορέσει μέσα στο καλοκαίρι να χτίσουμε το τείχος ανοσίας που θέλουμε. Και αυτό γιατί, από τώρα μέχρι και το τέλος Αυγούστου, έχουμε τέσσερα δεκαπενθήμερα, στα οποία πρέπει να εντατικοποιήσουμε το εμβολιαστικό μας σχέδιο. Έχουμε ένα πολύ καλό εμβολιαστικό πρόγραμμα, που όμως είναι «άνισο», καθώς κάποιες περιοχές φαίνεται να έχουν μείνει λίγο πίσω. Ο στόχος μας είναι, λοιπόν, να ανεβάσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού εκεί που πρέπει.

Για τα νέα μέτρα σχετικά με τους χώρους διασκέδασης
Νομίζω ότι οι τελευταίες δεκαπέντε ημέρες δίνουν ένα βασικό μάθημα, ότι δηλαδή η απότομη χαλάρωση -η οποία επήλθε μετά την πρώτη άρση των περιοριστικών μέτρων- μπορεί να οδηγήσει σε πισωγυρίσματα. Είναι καλό που η Κυβέρνηση πήρε γρήγορα μέτρα, προκειμένου η κατάσταση να ισορροπήσει πριν ξεφύγει. Το πώς θα ανταποκριθούν όχι μόνο οι νέοι -αλλά όλοι μας- σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, είναι που θα καθορίσει και το πόσο γρήγορα θα επανεξεταστούν τα νέα αυτά μέτρα και κυρίως το πώς θα δώσουμε διεξόδους σε όλους όσοι είναι εμβολιασμένοι και έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας.
Όταν αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση πρωτόγνωρη, υπάρχει μία λογική πίσω από την αλληλουχία των μέτρων που δεν είναι απαραίτητο ότι θα συνεχίζεται αδιάκοπτα. Πάντα, μπορεί να υπάρχει μία «στάση», πάντα μπορεί να υπάρχει ένας αναστοχασμός και πάντα πρέπει να κοιτάζουμε τη μεγάλη εικόνα, που δεν είναι άλλη από το να φτάσουμε μέχρι τέλος Αυγούστου στο επιθυμητό τείχος ανοσίας, χωρίς πισωγυρίσματα και χωρίς να έχει υπάρξει πίεση στο σύστημα υγείας.

Για τους πρώτους σταθμούς της περιοδείας για την επιτάχυνση των εμβολιασμών
Μέχρι και το Σάββατο, θα έχουμε επισκέψεις στο Υπουργείο Εσωτερικών από δημάρχους, από περιοχές που εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά στους εμβολιασμούς, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας. Σήμερα, για παράδειγμα, είχαμε επισκέψεις από συγκεκριμένες περιοχές της Θεσσαλίας. Θα ξεκινήσουμε την περιοδεία μας από την Ευρυτανία, όπου φαίνεται να υπάρχει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό, αλλά θέλουμε να δούμε και τα χαρακτηριστικά που έχουν ορεινοί όγκοι της περιοχής -ενδεχομένως προβλήματα προσβασιμότητας- ώστε να σχεδιάσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το έργο των κινητών μονάδων, που θα πηγαίνουν να εμβολιάζουν επί τόπου τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Αυτό αποτελεί και ένα μεγάλο στοίχημα για εμάς. Κατόπιν, θα συνεχίσουμε στη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα, θα επισκεφθούμε διάφορα σημεία της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και όποια νησιά κριθεί σκόπιμο το επόμενο χρονικό διάστημα. Η προσωπική μου άποψη είναι πως ό,τι παρακινεί τον κόσμο να προγραμματίσει το ραντεβού του και να αυξήσει το ποσοστό εμβολιασμού, είναι καλό. Πρόκειται για το βασικό μας όπλο απέναντι στον ιό που θα ωφελήσει τόσο εμάς τους ίδιους και τους οικείους μας, όσο και το ίδιο το κοινωνικό σύνολο και κατ’ επέκταση την εθνική μας οικονομία.