Για τοπικά lockdown μίλησε και πάλι ο Πέτσας σήμερα

Εάν υπάρξει τέταρτο κύμα, αυτό θα χτυπήσει τους ανεβολίαστους, όχι την οικονομία. Η οικονομία -και η κοινωνία- θα έχει ένα επαρκές τείχος ανοσίας τέτοιο που θα προστατεύει από ένα καθολικό λοκντάουν και θα χρειάζονται περιοριστικά μέτρα εκεί όπου θα υπάρχει ενδεχομένως μία έξαρση δήλωσε σε συνέντευξή του σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και τους δημοσιογράφους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα»
Εάν εκμεταλλευτούμε είπε το καλοκαίρι, θα έχουμε φτάσει σε ένα ποσοστό πλήρους εμβολιασμού πάνω από 75%, όπως δείχνει η προβολή των στοιχείων. Οι ειδικοί τι ακριβώς λένε; Ότι εκείνοι που δεν θα έχουν εμβολιαστεί, θα κολλήσουν μέσα στους επόμενους μήνες. Και αυτό τι σημαίνει; Ότι εάν υπάρξει τέταρτο κύμα, αυτό θα χτυπήσει τους ανεβολίαστους, όχι την οικονομία. Η οικονομία -και η κοινωνία- θα έχει ένα επαρκές τείχος ανοσίας τέτοιο που θα προστατεύει από ένα καθολικό λοκντάουν και θα χρειάζονται περιοριστικά μέτρα εκεί όπου θα υπάρχει ενδεχομένως μία έξαρση. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, αυτή τη στιγμή, είναι να εκμεταλλευτούμε τον καλό καιρό, που είναι σύμμαχός μας μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο, να συνεχίζουμε να εμβολιάζουμε και με τη δεύτερη δόση αρκετά εκατομμύρια των συμπολιτών μας που έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση και να προσπαθούμε να πείσουμε με τοπικές καμπάνιες, πόρτα-πόρτα, τους ανθρώπους που είναι επιφυλακτικοί, όχι αρνητές. Μάλιστα, ειδικά ως προς το τελευταίο, καθώς αυτό που προκύπτει από δύο πρόσφατες μετρήσεις ότι, δηλαδή, οι αρνητές κυμαίνονται σε ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό της τάξης του 11% με 13%, αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε το περιθώριο να χτίσουμε το τείχος ανοσίας που συστήνουν οι ειδικοί.

Για το σχέδιο για αμιγείς ή μικτούς χώρους στην εστίαση και στην ψυχαγωγία
Είναι μία δύσκολη εξίσωση που πρέπει να λυθεί. Όμως, επειδή θέλουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι και να εκμεταλλευτούμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η λέξη που πρέπει να σημαδεύει αυτό το χρονικό διάστημα είναι η λέξη «προσαρμογή». Και λέω «προσαρμογή», υπό την έννοια ότι τα μέτρα τα οποία προσπαθούμε να λάβουμε, τα προσαρμόζουμε κάθε φορά με βάση την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων και τις συστάσεις των ειδικών, ώστε να εξασφαλίσουμε αφενός ότι τυχόν αύξηση των κρουσμάτων, δεν θα μεταφραστεί σε πίεση στο σύστημα υγείας και αφετέρου ότι η οικονομική δραστηριότητα, που έχει αρχίσει να επανέρχεται στην κανονικότητα της, δεν θα διακοπεί με κάποιο απότομο πισωγύρισμα.
Νομίζω ότι είναι σαφές και από τις δηλώσεις της Κυβερνητικής Εκπροσώπου τις προηγούμενες ημέρες και του Υπουργού Επικρατείας ότι επανεξετάζεται όλο το πλαίσιο. Θυμίζω ότι, για παράδειγμα, ο χώρος της εστίασης ξεκίνησε χωρίς πολλούς περιορισμούς όσον αφορά στους πελάτες που θα μπορούσαν να είναι όρθιοι, έχουμε ήδη κάποιες προσαρμογές και υπάρχει, αυτή τη στιγμή, η διάκριση σε αμιγείς και μικτούς χώρους. Αντιλαμβανόμαστε, βεβαίως, ότι είναι άλλο πράγμα ένα εστιατόριο, άλλο ένα κέντρο διασκέδασης και άλλο ένα μπαρ για παράδειγμα στα σοκάκια ενός νησιού που έχει συνήθως ελάχιστα τραπέζια. Επομένως, σχετικά με το ερώτημα για το εάν θα πρέπει ή όχι να υπάρχει δυνατότητα για όρθιους πελάτες, θα πρέπει να αποφύγουμε, αυτή τη στιγμή, να πούμε εάν μπορούμε να κινηθούμε παντού οριζόντια. Από τις 15 Ιουλίου και μετά έχουν εξαγγελθεί συγκεκριμένα μέτρα, εάν χρειαστεί να προσαρμοστούν, θα προσαρμοστούν, αλλά όλοι θα τα ξέρουν έγκαιρα. Εάν πει κάποιος ότι δεν θα υπάρχει η δυνατότητα για όρθιους πελάτες σε κάποια νησιά μας, για παράδειγμα, θα είναι σαν να τα καταδικάζει σε οικονομικό μαρασμό. Τα όποια μέτρα, δηλαδή, θα πρέπει να προσαρμόζονται κάθε φορά στα νεότερα δεδομένα, χωρίς βεβαίως να «σκοτώσουμε» την οικονομική ανάκαμψη που σχετίζεται με τη διασκέδαση. Η αναπροσαρμογή του νυκτερινού ωραρίου -για την οποία με ρωτάτε- νομίζω ότι, σε αυτή τη φάση, δεν έχει συζητηθεί.

Για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών
Η συζήτηση που έχει γίνει αφορά σε δύο κατηγορίες: στο υγειονομικό προσωπικό και στο προσωπικό που εργάζεται σε μονάδες κοινωνικής φροντίδας, κυρίως στα γηροκομεία μας. Δεν έχει γίνει συζήτηση για άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, όπως για παράδειγμα για τους εκπαιδευτικούς. Εάν υπάρξει κάτι νεότερο, αυτό θα ανακοινωθεί αργότερα. Σημασία έχει, όμως, ότι και στον χώρο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους, όλοι αντιλαμβάνονται πόσο σημαντικό είναι να εμβολιαστούν και νομίζω ότι η συζήτηση μέσα στους εργασιακούς χώρους είναι πολύ έντονη για πιο γρήγορο εμβολιασμό, ώστε να θωρακιστούν οι θέσεις εργασίας και η ίδια η επιχείρηση από αυτόν τον εξωγενή κίνδυνο που λέγεται κορονοϊός.
Αυτό που έχει σημασία είναι να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός από τη στιγμή που πλέον υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια όλων των εταιριών. Γιατί ξέρετε ότι πρώτοι εμείς έχουμε παραδεχθεί ότι ο επικοινωνιακός χειρισμός σε σχέση με ένα συγκεκριμένο εμβόλιο, ιδίως από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν ήταν ο καλύτερος δυνατός και έβαλε αρκετό κόσμο σε δεύτερες σκέψεις. Αυτή τη στιγμή, όμως υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια από όλες τις εταιρίες και όποιος πολίτης το επιθυμεί, μπορεί να κλείσει το ραντεβού του μέσα σε διάστημα το πολύ τριών ημερών. Επομένως, έτσι εκλείπει και αυτός ο παράγοντας αναβλητικότητας. Όπου, πάντως, υπάρχει ζήτημα «αντίστασης» ή άρνησης του εμβολιασμού, αυτό θα πρέπει να καμφθεί με την πειθώ και όχι με τον εξαναγκασμό. Για τον λόγο αυτό και έχει σημασία να εξηγούμε τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού και να δίνουμε τα απαραίτητα κίνητρα. Ένα από τα κίνητρα αυτά, είναι ότι κάποιος που έχει εμβολιαστεί, παίρνει πιο γρήγορα πίσω την κανονικότητά του, είτε αυτό αφορά στη μετακίνηση, είτε αφορά στη διασκέδαση.

Για την επόμενη ημέρα στην οικονομία
Οικονομικό περιθώριο έχουμε πάντα, όσο έχουμε εμπιστοσύνη. Ποιος θα πίστευε ότι θα είχαμε τη δυνατότητα να δανειστούμε τόσα δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές, με ιστορικά χαμηλά επιτόκια; Ποιος θα πίστευε ότι θα μπορούσαμε να είχαμε διαθέσει τόσα δισεκατομμύρια ευρώ για να αναπληρώσουμε τα εισοδήματα που χάσαμε, είτε με μεταβιβάσεις φόρων από τους φορολογουμένους μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, είτε με δανεισμό. Επομένως, όταν υπάρχει εμπιστοσύνη και όταν είμαστε στη σωστή κατεύθυνση, τα χρήματα υπάρχουν όταν χρειάζονται. Αλλά δεν θα χρειαστούν, εάν χρησιμοποιήσουμε το βασικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας και δεν είναι άλλο από το εμβόλιο.

Για τις χερσαίες μετακινήσεις
Ό,τι κίνητρο χρειαστεί για να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός, θα δοθεί. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα, είδαμε περιπτώσεις σε νησιά μας -όπου η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» έχει πάει πολύ καλά και το ποσοστό εμβολιασμού ήταν πολύ υψηλό- να αυξάνονται τα κρούσματα λόγω των μετακινήσεων. Για τον λόγο αυτό και μπήκαν οι περιορισμοί σχετικά με την προσκόμιση του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή τη διεξαγωγή μοριακού ή rapid τεστ πριν από το ταξίδι. Εάν χρειαστεί κάτι τέτοιο να γίνει και για τις χερσαίες μετακινήσεις, σε διαπεριφερειακό επίπεδο, δεν έχουμε «ταμπού». Επαναλαμβάνω ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και πρέπει να είμαστε σε συνηθισμένοι στη λέξη «προσαρμογή», για να κάνουμε αυτό που χρειάζεται.

Για τη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και τον αριθμό των κρουσμάτων
Σχετικά με τη χρήση μάσκας, προσωπικά, τη φοράω όπως και πριν. Η σύσταση των ειδικών δεν ήταν να αφαιρεθεί η μάσκα. Η σύσταση ήταν να φοράμε τη μάσκα και σε εξωτερικό χώρο, όταν υπάρχει συνωστισμός. Αυτό πρέπει να το προσέξουμε όλοι μας και είναι στο χέρι μας να το κάνουμε. Αυτό που έχει σημασία, όμως, είναι όλο το επόμενο χρονικό διάστημα να λάβουμε υπόψη ότι εάν κάνουμε αυτό που πρέπει, τότε δεν πρόκειται να έχουμε σημαντικά πισωγυρίσματα. Ιδίως για αυτό που αναφέρατε για τον αριθμό των κρουσμάτων, το σημαντικό είναι η νόσηση να μην μεταφράζεται και σε πίεση στο σύστημα υγείας. Τοπικά, όμως, όπως είδατε με τις περιπτώσεις των κατασκηνώσεων, τις τελευταίες ημέρες, λαμβάνονται όποια μέτρα χρειάζονται, για να μην υπάρχει υπερμετάδοση. Εν προκειμένω, είδαμε τρία περιστατικά χθες, όπου η αντίδραση ήταν άμεση και έχει πολύ μεγάλη σημασία -και αυτό αποτελεί έκκληση ιδίως προς τους γονείς- όχι επειδή έχουμε σχεδιάσει κάτι με τα παιδιά μας, να δείχνουμε πλημμέλεια στο να κάνουμε το τεστ ή να μην το δηλώσουμε σωστά. Και την ευθύνη, ως προς αυτό, την έχουν φυσικά οι γονείς και όχι τα παιδιά.